Da Narvik slo tilbake, led Hitler sitt første tap

Dokumentar og samfunnHistorieDa Narvik slo tilbake, led Hitler sitt første tap

I boka «Slaget om Narvik» får du hele historien om Hitlers første nederlag under krigen.

Estimert lesetid 2min
Bilde av Salget om Narvik
«Slaget om Narvik» forteller historien om en av Norgeshistoriens viktigste hendelser. (Foto: NTB)

Julen 2022 hadde storfilmen «Kampen om Narvik» premiere. En stjernespekket rolleliste og regissør Erik Skjoldbjærg bak kamera, har sørget for en av de mest påkostede produksjonene i norsk filmhistorie. Handlingen i filmen utspiller seg med et ytterst dramatisk bakteppe – det tyske angrepet på Narvik 9. april 1940.

Ønsker du et dypere dykk ned i historien, er boka Slaget om Narvik definitivt noe for deg. Boken er skrevet av Alf R. Jacobsen i 2021, men foreligger nå i en splitter ny utgave.

Forfatteren

Alf R. Jacobsen

Alf R. Jacobsen
Foto: Fredrik Bjertnes

Alf R. Jacobsen (f. 1950) er en av Norges fremste krim- og dokumentarforfattere, og har skrevet et førtitalls bøker og filmmanuskripter. Han regnes også som en pioner innen norsk gravejournalistikk, med bakgrunn fra bl.a. VG og NRK Brennpunkt. Jacobsen har mottatt en rekke utmerkelser, som Rivertonprisen, SKUP prisen og Petter Dass-medaljen.

Ny bok om slaget ved Narvik

Historien om salget i Narvik er kjent, men mange trenger kanskje en liten oppfriskning av det som beskrives som en av Norgeshistoriens viktigste hendelser.

I den omfattende boken beskriver Jacobsen det storpolitiske spillet om Norge, og all dramatikken rundt tyskernes ønske om jernmalmen i Narvik. På bare noen få timer den 9. april rettes hele verdens fokus mot nettopp Narvik: Tyskerne vil ha tilgang på jernmalmen i byen, koste hva det koste vil.

Krenket nøytralitet

På dette tidspunktet i krigen var Norge nøytrale, slik Svergie forble gjennom hele krigen. Tyskerne valgte likevel å krenke nøytraliteten, og da Tyskerne senket panserskipene «Norge» og «Eidsvold» fikk Norge for alvor kjenne på en brutal invasjon.

Etter dette utkjempes store slag, først på sjøen, så på land. Tyskerne tror de skal vinne enkelt, men Narvik gir dem kamp. De påfølgende slagene er intense, og på begge sider mister mange soldater livet.

Hitlers første tap

Slaget om Narvik er et svært viktig kapittel i norsk historie, men også i historien om 2. verdenskrig.

Samtidig som Hitler vinner i de andre norske storbyene, klarer Narvik å stå imot. Slaget om Narvik regnes derfor, av mange historikere, som Hitlers aller første tap under krigen.

Alf. R. Jacobsen klarer i Slaget om Narvik å formidle denne dramatiske fortellingen fra norsk krigshistorie på levende, og engasjerende vis. Jacobsen balanserer hele tiden mellom de store linjene og enkeltmenneskers skjebner – og dette på en svært overbevisende måte.

Boka Slaget om Narvik kan du bestille hjem her.