10. oktober hvert år markeres Verdensdagen for psykisk helse. I takt med økt fokus på psykisk helse i samfunnet, har dagen vokst seg større og større fra år til år. Forlaget Cappelen Damm har en stor katalog med bøker om psykisk helse, og markerer dagen ved å sette fokus på kunnskapen, trøsten og samholdet bøkene kan gi.
Her har vi samlet de beste og nyeste bøkene om psykisk helse. Enda flere bøker om psykisk helse finner du her.
Klikk deg raskt frem til boka du vil lese om:
- Kart over ensomheten av Hilde Østby
- Vår vei ut av Kari Løvendahl Mogstad og Selma Løvendahl Mogstad Leraand
- Den usynlige angsten av Linnea Løtvedt og Maria Abrahamsen
- Farvel, depresjon av Kristian Hall
- Hva føler du nå? av Cecilie Benneche
- Bruksanvisning for parforholdet av Siri Dalsmo Berge
Les mer om Verdensdagen for psykisk helse på verdensdagen.no.
Nye bøker om psykisk helse 2022
Om vår ustoppelige trang til fellesskap og hva som driver oss fra hverandre
Kart over ensomheten av Hilde Østby
Ensomhet er et samfunnsproblem som brer om seg. Forskere snakker om en ensomhetspandemi. Men hva er ensomhet, egentlig, og stemmer det at vi er ensommere enn før?
Det utforsker forfatter Hilde Østby i sin nyeste bok, som hun begynte å skrive i det verden stengte ned i mars 2020.
Kart over ensomheten er en bok som undersøker menneskelig kommunikasjons minstedeler: Den går gjennom forskning på blikk, latter, forståelse, utstøtelse versus fellesskap, tillit, berøring. Ved hjelp av forfatterens egen fortelling, relasjonen hennes til datteren hennes og åtte nattafortellinger av Tove Janson er dette blitt en personlig, men likevel allmenngyldig og relevant bok om fordømmelse og om å skyves ut av fellesskapet. Det er blitt en fortelling om rasisme og diskriminering, forakt og skamming, redsel og tilknytning. Det er en bok om vold og voldtekt, sorg og PTSD, og om det å ikke bli berørt og holdt, ikke sett i øynene og forstått.
Men det handler også om menneskets utrolige krefter: Vi er plastiske, og vi er alltid relasjonelle. Ensomhet, viser det seg, er kroppens sult etter andre mennesker, hjernens behov for andres bekreftelse, som noe livsviktig, som noe helt livsnødvendig. Ensomheten er med andre ord noe vi må bekjempe i felleskap, til felleskapets beste.
Om veien ut av spiseforstyrrelser
Vår vei ut av Kari Løvendahl Mogstad og Selma Løvendahl Mogstad Leraand
I 2017 utga lege Kari Løvendahl Mogstad boka Kroppsklemma, en debattbok om kroppspress og samfunnets fokus på utseende.
Et par år etter fikk datteren, Selma (nå 19), anoreksi. I boka Vår vei ut forteller mor og datter om sykdommen som rammer stadig flere, og deres felles vei ut av den.
De har bestemt seg for å være åpne om sin historie og i boken følger vi mor og datter gjennom sykdommen og tilfriskningen, og ser hvordan hele familien blir satt på store prøvelser.
Deres erfaringer gir håp og innsikt til andre som opplever det samme, enten selv eller som pårørende.
Boken gir økt kunnskap om og forståelse for hva spiseforstyrrelser er, hvordan de behandles, og hva man bidra med for å hjelpe noen som sliter, eller som er i risikosonen for å bli syke. Vår vei ut er derfor en bok som er relevant for alle som har en spiseforstyrrelse selv eller er i risikosonen, og for foreldre, ungdom, fagfolk og pårørende.
Utgis 10. oktober – du kan forhåndsbestille boka her.
Gir inntektene til Mental Helse Ungdom
Den usynlige angsten av Linnea Løtvedt og Maria Abrahamsen
Linnea Løtvedt er en av landets største influenserprofiler, og kjent for å være åpen om angst og for å spre sitt budskap om positivt kroppsfokus. I Den usynlige angsten forteller hun sin personlige historie, og deler raust av egne erfaringer rundt psykisk helse.
Boka handler om angsten, uroen og mørket ingen andre kan se eller føle, og setter ord på utfordringer rundt mental helse som svært mange kan kjenne seg igjen i. Unge voksne som sliter psykisk, får for lite og for sent hjelp, og de siste årene har det vært en stor økning i angst og andre psykiske lidelser hos denne gruppen. TikTok-psykolog og influenser Maria Abrahamsen bidrar gjennom hele boka med nyttige fakta og praktiske tips rundt psykisk helse og livsmestring.
Den usynlige angsten er boka for alle som ofte eller i perioder opplever at livet kjennes overveldende og kaotisk, og en viktig påminnelse om hvorfor vi må ta unges psykisk helse på alvor.
Linnea har valgt å gi hele sin royalty av boksalget til organisasjonen Mental Helse Ungdom.
Om å hjelpe en deprimert
Farvel, depresjon av Kristian Hall
Etter å ha vært deprimert i 10 år, er Kristian Hall nå helt frisk. Takket være terapi, egeninnsats og pårørende har han kommet ut av sykdommen, og har siden skrevet flere bøker om psykisk helse, blant annet bestselgeren Glad igjen!.
Nå har han skrevet en bok for alle som vil hjelpe og støtte ved depresjon.
Depresjon er dypest sett stillstand i mørket, sier forfatteren. For å komme ut av depresjonen trenger man det motsatte av stillstand, nemlig bevegelse. Ta den syke i hånden og legg ut på en billedlig talt helbredende gåtur, ut av lidelsen, mot et stadig bedre liv!
Farvel, depresjon er tuftet på Halls egen historie og erfaringene til de mange menneskene han har hjulpet til et bedre liv. Den er full av personlige historier, gode råd og virksomme verktøy for deg som vil hjelpe en datter eller sønn, mor eller far, ektefelle, kjæreste eller venn.
Else Kåss Furuseth sier dette om boka: «En konkret, oversiktlig og (livs)viktig bok om depresjon som jeg skulle ønske at jeg hadde for 20 år siden.»
I boka får du kunnskap om:
- hva en depresjon er, og hvordan den kan oppdages
- hvordan snakke om det som er vanskelig
- hvordan navigere i helsevesenet
- hvordan forebygge depresjon
- 10 steg til et bedre liv
Enkle råd mot indre uro
Hva føler du nå? av Cecilie Benneche
Psykolog Cecilie Benneche vil at vi skal tenke litt mer som en hund. Hun har en klar oppfordring når det kommer til lettere psykiske plager: Gjør det enkelt.
Hun bruker hunden Pelle som modell for å vise hvordan vitale følelser som glede, sinne, tristhet og redsel oppstår i møte med dem rundt oss. Hver for seg er disse følelsene nyttige og livsviktige, men når de kommer samtidig, skaper de ofte mye uro. Vi aner ikke hva vi føler, vi koker over – eller vi har for lengst koblet oss fra både oss selv og andre mennesker. Det er nå vi trenger sorteringshjelp.
Med Pelle som guide, får du hjelp til å gjøre det som er vanskelig mer oversiktlig. Det er tilfredsstillende å rydde i indre rot, og mange vil trekke et lettelsens sukk når følelser får være følelser – og ikke alt mulig annet. Når vi ikke lenger blander sammen følelse med handling, tvil, dom eller bekymring, blir vi rett og slett mer levende.
Cecilie Benneche har fortellerglede og mye på hjertet. Hun bruker mange hverdagslige eksempler fra terapikontor og eget liv for å vise hvor givende det er å gå fra vond uro til god bevegelse. Og så Pelle, da: – Du trenger ikke føle som en hund, men det hjelper.
Slik får du det bedre i parforholdet
Bruksanvisning for parforholdet av Siri Dalsmo Berge
Det som har størst betydning for hvor lenge vi lever, er ikke gener, fedme, røyking eller fysisk aktivitet, men hvor bra vi har det i våre næreste relasjoner. Visste du at et godt parforhold styrker immunforsvaret, gir lavere blodtrykk og får sår til å gro raskere?
I Bruksanvisning for parforholdet viser forsker og fastlege Siri Dalsmo Berge på en helt ny og forbløffende måte hvordan samlivet og helsen henger sammen.
Du får konkrete, forskningsbaserte verktøy som vil endre parforholdet ditt, fascinerende fun facts, gode reparasjonsmetoder og lekne idélister. Det hele serveres med varme, glimt i øyet og en god dose håp – som gir deg troen på at det er mulig å få det bedre sammen.
En klok, kunnskapsrik og herlig veiviser inn i samlivets verden!
Enda flere bøker om psykisk helse finner du her.