De beste bøkene for ungdom

BarnebøkerUngdomsbøkerDe beste bøkene for ungdom

Gi ungdommen en pause fra stress og skjerm – få de til å lese en god bok i stedet! Her er noen tips.

Estimert lesetid 8min
Jente smiler
Det er sunt og godt for ungdommene å få en pause fra problemer og stress, og heller lese ei bok. Det gjelder bare å finne noe som fenger. Her er noen gode tips! (Foto: Dan/Unsplash.)

Forfatter Frode Grytten tar situasjonen på kornet på Twitter, når han beskriver sekstenåringen som har blitt borte for dem:

«Gut (16) har forskansa seg i ein hettegensar. Situasjonen har vore fastlåst i to-tre år. Dei får inn mat og drikke, men guten kjem ikkje ut.»

Det er ikke så lett alltid å få kontakt med disse ungdommene. Men finner man bøker som fenger, vet man i det minste dette: de er hjemme og de gjør noe bra for kropp og sjel.

Vi har samlet noen av de mest fengende bøkene for ungdom der ute. Her er både klassikere, som Gutten i den stripete pysjamasen, og nye romaner innen fantasy -og tegneserieromansjangeren. Dessuten har vi med en fotballbok for de som er interessert i ball, og ikke minst minner vi om at Harry Potter har en tendens til å fange leseren totalt i sitt magiske univers. Historien står like godt i dag som da første bok kom ut i 1999.

Embla – Kampen for fremtiden

Embla er en unik og letthåndterlig måte å formidle et alvorlig og viktig tema til dagens klimabevisste ungdommer. Gjennom en spennende fortelling fortalt i tegneserieform ønsker Samset og Midthun å formidle kunnskap om klimaendringene vi står overfor, samt å vise fram hvilke utfordringer vi møter når vi skal velge strategi for veien videre. Underveis i historien blir Embla presentert for tre mulige og faktabaserte fremtidsscenarioer som garantert vil gi leseren noe å tenke på. Det er Embla som må velge i denne historien, men som leser er du aldri i tvil om at vi selv står overfor det samme valget.

Roman om proffdrømmen

Kampfikseren handler om Fredrik, som allerede er i gang med en fotballkarriere og lever ut proffdrømmen i Tyskland. Det gjenstår to kamper av sesongen og alt ligger til rette for at Fredriks framtid er lysende. Men agenten Marko presser på for at Fredrik utfører siste ledd i en plan som vil få store konsekvenser. Det står om penger og kontrakter, og Fredrik må ta noen avgjørende valg. Dette er siste bok i trilogien om fotballproffen Fredrik Markussen fra den prisvinnende forfatteren Michael Stilson.

Vant alles hjerter med denne

Hør her’a! er et fyrverkeri av en roman som skildrer minoritetsmiljøet på en helt original og særegen måte. Gulraiz Sharif sjarmerte hele Norge i senk med boka, og den har blitt nominert og vunnet en rekke priser. I boka møter vi Mahmoud på 15 år, en gutt som ser for seg lange dager på benken utenfor blokka sammen med kompisen sin, enøyde Arif. Men sommeren tar en uventet vending når familien får besøk av en onkel fra Pakistan. I løpet av sommerferien skal Mahmoud bli stilt overfor store prøvelser både som bror og sønn i en pakistansk familie.

Paranormale grøssere fra ei norsk bygd

Dødens spill er første boka i en trilogi skrevet av Anne Elvedal. I den møter vi Rebekka som etter farens død plutselig finnet et åndebrett som setter henne i kontakt med mørke krefter. Men det hun trodde var en ulykke, viser seg å vøre et drap. Og nå begynner merkelige ting å skje.

Bok nummer to i serien heter Den sorte bruden og i denne står en forsvinning sentralt. Helens fostersøster blir nemlig borte på vei hjem fra butikken. Og da hun får vite at søsteren skal ha prøvd et åndebrett kvelden før hun forsvant, trosser hun advarselen om ikke å ta i bruk sine egne evner…

En moderne klassiker

Boktyven, som kom på norsk i 2006, lå på The New York Times bestselgerliste i over hundre uker! Da den ble filmatisert i 2013 ble den kjent for et enda større publikum, og nå er den for en klassiker å regne.

Handlingen i Boktyven er lagt til andre verdenskrig. Året er 1939, og landet holder pusten. Vi møter ni år gamle Liesel som bor hos en fosterfamilie. Faren hennes er sendt til en av konsentrasjonsleirene, og broren dør. En dag finner Liesel en bok ved brorens grav, og livet hennes forandres dramatisk. Hun har oppdaget en ny lidenskap i livet, nemlig bøker. Snart blir hun en boktyv, som stjeler bøker fra nazistenes bokbål.

Laura Dean driver og dumper meg

Da Mariko Tamaki utga tegneserieromanen Den sommeren ble den umiddelbart en kritikerfavoritt. «Denne er full av menneskeklokskap – ikke bare om å være ungdom, men alle livsfaser,» skrev Kristine Isaksen i VG. Øyvind Holen i D2 skrev at «den er en sterk opplevelse for lesere som både er eller har vært tenåringer».

Nå er forfatteren aktuell med Laura Dean driver og dumper meg, en klok og vakker fortelling om hvordan man finner ut hva som er det riktige for seg. Den handler om 17 år gamle Fredrerica som er sammen med skolens mest populære jente, Laura Dean. Det er bare ett problem: Laura Dean er en dårlig kjæreste, som driver å dumper henne for så å komme tilbake. For en floke! Anmelderne elsker også denne, og Serienett kaller den «en varm bragd om ungdomstid og farlig kjærlighet».

Bok basert på filmen

Hva vil folk si er er basert på filmen med samme navn som ble nominert til Oscar da den utkom. Ja, det stemmer – en bok basert på en film! Historien handler om å vokse opp i Norge med innvandrerbakgrunn. Det er 16 år gamle Nisha som er hovedpersonen i boka, og hun lever et dobbeltliv. Ute er hun norsk, mens hjemme er hun den perfekte pakistanske datteren. En dag oppdager faren at Nisha har smuglet sin norske kjæreste inn på rommet og de to verdene kolliderer. Nisha blir sendt mot sin vilje til familien i Pakistan.

En klassiker: Harry Potter og De Vises stein

Verden ble aldri helt den samme igjen etter at J.K Rowling slapp den første boka om Harry Potter. Den lille gutten med briller og magiske evner gjorde et uutslettelig inntrykk på både store og små. Et eventyrlig univers som knapt kunne sammenlignes med noe annet i andre bøker. Og har ikke ungdommen fått øynene opp for Harry Potter er det bare å sette igang. Harry Potter og De Vises stein er den første av i alt syv bøker.

Veien til Watership Down

En annen klassiker er Veien til Watership Down, som har ligget på salgstoppene verden over og blitt trykket til brystet av generasjoner. Richard Adams har en egen evne til å formidle historier med et poetisk språk.

Handlingen i denne fortellingen er lagt til den engelske landsbygda. Vi følger en flokk spesielle kaniner som flykter fra kolonien sin når et firma truer den med ødeleggelse. De har hørt om et lovet land hvor det er trygt, men ferden dit blir farefull.

The maze runner

Bøkene bak storfilmen The maze runner er minst like spennende å lese. Vi møter Thomas som våkner i en heis og har mistet hukommelsen. Han har ingen minner fra sin egen barndom eller hvor han bor.

Men han er ikke alene. Heisen åpnes og han blir ønsket velkommen av noen gutter. De er i Lysningen – et stort område som er ringet inn av steinmurer. De andre guttene aner heller ikke hvor de kommer fra. Men de vet at et sted i labyrinten åpnes steinportene hver morgen, før den lukkes igjen på kvelden…

Psykologisk thriller for ungdom

Brådypt er en psykologisk thriller for ungdom med en sterk kvinnekarakter i hovedrollen. Vi møter Vilja. Etter å ha nesten druknet, var hun død i 23 minutter. Nå preges hverdagen hennes av traumer og flashbacks. Det blir ikke bedre når hun plutselig blir kidnappet. Eller blir hun det? Når hun kommer tilbake, er det kun søsteren Rikke som tror på historien hennes – alle andre mener hun hallusinerer. En spennende bok, enten for å oppmuntre eller øke lesegleden!

Gutten i den stripete pyjamasen

Gutten i den stripete pyjamasen er også en sterk historie hentet fra krigen. I 1942 blir Brunos pappa beordret til Polen. Hele familien må flytte til Alt-Trist. Og Bruno utforsker dette nye stedet. En dag oppdager han et gjerde. Og bak bor Shumel. Er det en venn, eller? Selv om dette er en bok som passer fra 11 år, vil ungdommer og voksne også ha stor glede av denne.