De beste bøkene for ungdom

BarnebøkerUngdomsbøkerDe beste bøkene for ungdom

Gir vi ungdommen bøker, så leser de dem… kanskje ikke. Men hvis vi slutter å gi dem bøker, så leser de ihvertfall ikke! Her er vårens bokanbefalinger til ungdom.

Estimert lesetid 6min
melaninrik jente leser Lik med - første gang i et rom fullt av prikker

Vi har samlet nyheter og aktuelle bøker for ungdom og større barn, fra en skikkelig skummel thriller med filmatisk driv til et stand-up-show i bokform, en musikalsk kjærlighetshistorie fra bygda og en bestselger som blir film!

Mørk spenningsroman om overgrep, hevntanker og heksekult

Sigbjørn Mostues Hex er en mørk og spennende ungdomsroman om viktige temaer som rusutløst psykose og overgrep, ispedd en liten dæsj overtro.

Diana går siste året på videregående og har alltid vært flink til det meste – bortsett fra det å skaffe seg venner. Eller kjæreste. En dag dukker det opp en ny gutt på skolen, Simon. Han er kjekk og bedre enn henne i matte, og når Simon viser interesse for Diana vet hun ikke hvordan hun skal takle situasjonen. På en fest lurer Simon noe i drinken til Diana og utnytter hennes viljeløse tilstand. Når Diana kommer til seg selv igjen, oppdager hun noe grusomt: speilbildet viser en stygg, gammel kjerring. En heks. Heksa i speilet veksler mellom å trøste og skjelle ut Diana, og skillet mellom fantasi og virkelighet viskes gradvis ut.

På nettet kommer Diana borti nettsamfunn som faktisk tror på heksekult, og blir overbevist om at hun har inngått en pakt med Djevelen selv, etter det som skjedde med Simon. Hun bestemmer seg for å ta hevn. Men ingenting går som Diana har planlagt…

Hex passer for unge i alderen 12-16 år.

Forelskelse og folkemusikk

Felefeber er en litterær roman for unge voksne, om å våge å være seg selv. Det er en vakker historie om musikk, kjærlighet og familie, om bygdedyret og ikke minst om hardingfele! Forfatter Elin Hansson spiller selv hardingfele, og den genuine interessen og kjærligheten til både instrumentet og folkemusikken skinner igjennom og skaper et autentisk bakteppe for fortellingen.

Ingen i hjembygda veit at Torleif er homofil. Nå har morfaren hans hatt et slag, og Torleif skal hjem, for første gang på to år. I hjembygda treffer han den japanske hardingfelespilleren Horimyo, og alle de tingene Torleif aldri har snakket om begynner å boble opp til overflaten.

Felefeber passer for lesere fra 14 år.

Drivende dystopisk thriller

Hva skjer hvis samfunnet plutselig bryter sammen, noe skummelt og ukjent truer og alle er redde for alle?

I Ingvild Bjerkelands Udyr møter vi Abdi (13) og lillesøster Alva, som må rømme gjennom skogen etter at sivilisasjonen rundt dem kollapser og moren deres – og mange andre – blir drept av noen skumle og hittil ukjente udyr. Strømmen er borte, alle biler står og de menneskene som er igjen, gjemmer seg – for udyra og for hverandre. Vi følger Abdi og Alva gjennom skogen og mot havet. Men hvordan kan de komme seg i trygghet – og hvem kan de faktisk stole på?

Udyr er en original grøsser for lesere fra 10 år, men kan fint leses av ungdom og eldre barn som ikke er vant til å lese mye. Lettlest og ubehagelig spennende!

Stand-up-show i bokform

Den populære komikeren Jonis Josef debuterer som forfatter våren 2023, med et stand-up-show i bokform!

For de som ikke kjenner ham fra før, er Jonis Josef serieskaper, skuespiller og programleder, men først og fremst stand-up-komiker. Han er skaperen bak suksessen Kongen av Gulset på NRK, og nå sist Kasko på TV2. I tillegg har han sin egen comedy special, Jonis Josef: Woke, på TV2.

Boken er et herlig burlesk stand-up-show mellom to permer, med Jonis i hovedrollen. Her har han plukket ut de aller beste vitsene og fått med seg Mikael Noguchi på laget. Illustratøren og spillutvikleren har fått frie tøyler til å sette sitt lekne og særegne preg på boka.

Vet dere hva å være woke betyr? Det betyr å være på den riktige siden av den sosiale historien. En woke person er en som ikke ser hudfarge, kjønn, legning eller størrelse. En veldig woke person er med andre ord et forferdelig vitne når du blir knivstukket utenfor ditt lokale kjøpesenter.

Autentisk ungdomsroman om sex og forelskelse

Anne Wisløffs kritikerroste ungdomsroman er boken bak sesong 6 av den populære NRK TV-serien Lik Meg!

Ungdommene fra serien blitt 16 år, og vi følger dem gjennom deres siste vår på ungdomsskolen. Sex er noe ungdommene later til å ha full kontroll på og stor interesse for, men hvordan blir opplevelsen når man skal prøve det ut i praksis med en jevnaldrende? Sårbarheten i å være ung og famlende i møte med seksualitet og forelskelse, er det gjennomgående temaet for karakterene i denne boken. Det handler om å gå i 10. klasse og være ulykkelig forelska, om å være naken og redd sammen med en annen, om å kaste seg inn i det skumle og ukjente. Og om å prøve å like seg selv når alle andre går motsatt vei.

Det er kleint, fomlete og skummelt – men også skikkelig fint.

Nora Steenberg, Bok365

Anne Wisløff har skrevet hele LikMeg -serien og har i sitt arbeid drevet mye research på målgruppa. Boken er sterk lesning for både ungdom og voksne, og som i serien ligger bokens styrke i autentisiteten. Garantert sug i magen.

Oppsiktsvekkende og raus bestselger

Siden utgivelsen i 2020 har Gulraiz Sharifs fyrverkeri av en ungdomsroman gått sin seiersgang rundt i Europa, og vunnet priser i øst og vest, i inn-og utland. Høsten 2023 kommer spillefilmen med samme navn, regissert av Kaveh Tehrani.

Hør her’a! er en oppsiktsvekkende og frisk roman som skildrer minoritetsmiljøet på en helt original og særegen måte.

Det er sommerferie og Mahmoud på 15 år ser for seg lange dager på benken utenfor blokka sammen med kompisen sin, enøyde Arif. Denne sommeren skal imidlertid bli annerledes, for familien får besøk av Onkel ji fra Pakistan og Mahmoud får i oppgave å vise onkelen rundt i Oslo. Onkel ji gjør store øyne i Norge, og så lurer han på hva det er med Ali, lillebroren til Mahmoud, som ikke oppfører seg slik gutter skal. I løpet av sommerferien skal Mahmoud bli stilt overfor store prøvelser både som bror og sønn i en pakistansk familie.