De beste barnebøkene for større barn (9-12 år)

BarnebøkerBarn 10-12 årDe beste barnebøkene for større barn (9-12 år)

Vi har plukket ut våre beste tips til bøker for de større barna, med alt fra tegneserieromaner til krim og spenning, vennskap og kjærlighet!

Estimert lesetid 12min
Melaninrik jente som leser bok og smiler
Klumsete kule Hilda Humlevik er barnas nye favorittheltinne!

Tenk å være boksluker mellom 9 og 12 år, og få stifte bekjentskap med karakterer som Abdi og Alva, Hilda Humlevik, Benny Bark og Mika, eller dykke ned i splitter nye tegneserieuniverser, paranormale grøss og lekre Harry Potter-illustrasjoner!

Her har vi funnet frem de beste bøkene for barn i alderen 9-12 år akkurat nå.

Bøker for barn 9-12 år

Drivende dystopisk og lettlest thriller

Vinner av ARKs barnebokpris 2023!

Hva skjer hvis samfunnet plutselig bryter sammen, noe skummelt og ukjent truer og alle er redde for alle?

Abdi (13) og lillesøster Alva må rømme gjennom skogen etter at sivilisasjonen rundt dem kollapser og moren deres – og mange andre – blir drept av noen skumle og hittil ukjente udyr. Strømmen er borte, alle biler står og de menneskene som er igjen, gjemmer seg – for udyra og for hverandre. Vi følger Abdi og Alva gjennom skogen og mot havet. Men hvordan kan de komme seg i trygghet – og hvem kan de faktisk stole på?

Udyr er en original grøsser for barn fra 10 år. Lettlest og ubehagelig spennende!

Stockholm-serien – prisbelønt historisk krim for barn

Svenske Johan Rundberg har til nå skrevet tre bøker i den prisbelønte og kritikerroste Stockholm-serien, hvor vi møter barnehjemsjenta Mika og konstabel Valdemar Hoff. Sammen må det umake paret løse mysterier i et skittent Stockholm på 1800-tallet. Bøkene i serien er Natteravnen, Tyvenes dronning og Dødsengelen.

  • Johan Rundberg vant Astrid Lindgren-prisen 2023 for sitt forfatterskap.
  • Vinner av August-prisen 2021 i kategorien Årets svenske barne- og ungdomsbok.
  • Vinner av Crimetime Award Årets barnekrim 2021.
  • Vinner av Barnens Romanpris i Karlstad, 2021.

Om Natteravnen sa Nora Steenberg i Bok365 at det var «en mesterlig barnebok, som man vil huske lenge.» og trillet en sekser på terningen.

Crookhaven skole for tyver

Den 13 år gamle lommetyven Gabriel er et naturtalent, og stjeler for å overleve. En dag blir han tatt, men i stedet for straff blir han tilbudt en plass på Crookhaven skole for tyver. Her blir elevene lært opp til å bruke sine tyvaktige evner i det godes tjeneste. Men kan man egentlig noen gang stole på en tyv …?

En moderne Robin Hood-historie med en touch av Harry Potter.

Første bok i en planlagt serie fra britisk-portugisiske J.J. Arcanjo. Boka ble solgt til 13 land FØR utgivelse.

Harry Potter i illustrert praktutgave

Harry Potter og Føniksordenen er den femte illustrerte utgaven av bøkene om Harry Potter. Nydelig gavebok og samlerobjekt – og for mange er jo Harry Potter ensbetydende med julestemning. Den spennende historien blir levende gjennom de utrolig vakre og omfattende illustrasjonene til Jim Kay og Neil Packer.

Harry Potter står foran sitt femte år på trollmannsskolen Galtvort. I motsetning til andre skolegutter liker ikke Harry sommerferien, og denne sommeren er verre enn noen gang. Dumlingene gjør som vanlig alt for å gjøre livet hans vanskelig, og det virker som om bestevennene hans, Ronny og Hermine, ikke har tid til å kontakte ham. Harry har fått nok. Han er villig til å gjøre hva som helst for å forandre situasjonen. Han kan ikke komme seg fort nok til Galtvort. Han er desperat etter å finne ut hvorfor Ronny og Hermine har vært så hemmelighetsfulle hele sommeren. Men det Harry får vite dette skoleåret på Galtvort, kommer til å snu hele hans verden på hodet…

Den magiske håndboka alle Harry Potter-fans MÅ ha

Den offisielle magiske håndboka til bøkene om Harry Potter, og den perfekte gave til Harry Potter-fans i alle aldre!

Her finner du alt du trenger å vite om J.K. Rowlings fantastiske univers, fra skytsverger til rumpeldunk, trylleformularer og merkelig godteri.

Praktboka er illustrert av sju anerkjente illustratører fra hele verden, med hvert sitt unike kunstneriske uttrykk.

Hilda Humlevik – vår nye yndlingsheltinne

Bokslukermat til alle barn som liker Roald Dahl, Alma Freng-serien og William Wenton-bøkene til Bobbie Peers!

Hilda Humlevik er en ganske vanlig jente med et ganske vanlig liv. Alt snus på hodet når en sleip mann med onde hensikter kaprer hjertet til moren hennes, og de i stedet for å reise på kul sommerferie må flytte til byen Søderdal. Hilda merker raskt at ikke alt er som det skal. For hvem er den bleke mannen på trappa utenfor det nedlagte sanatoriet? Hvorfor er lærerne på skolen så annerledes? Og hva er det egentlig stefaren Timian skjuler på loftet i det nye huset i Kistegata?

Hilda Humlevik og mysteriet på Søder Gods er den spennende oppfølgeren.

I Søderdal nærmer det seg bryllup mellom Hildas mamma og den fæle Timian. Og er det noe Hilda ikke vil, er det å være stedatteren til Timian Søder.

Gode venner og en bok døpt «saboter psykopaten» kan være redningen. Men hva skjer når man, midt oppi morsomme sabotasjeoppdrag som innebærer både kløpulver, tyrkisk spesial og falske stevnemøter, oppdager en hemmelighet som kan få forferdelige konsekvenser? En hemmelighet bevoktet av Berntsenduoen, en livsfarlig hund, og kanskje aller verst: Timians gamle mor.

Irmelin Persdatter Gustavsens serie om Hilda Humlevik og livet i Søderdal er full av spenning, mystikk og humor.

Original tegneserie om norsk folketro

Underbyen er en actionfylt og original tegneserie fra forfatteren av bøkene om Edward Rubicon, og illustratøren Luis Garagna.

I Bergtatt møter vi Peter, som akkurat har flyttet til Oslo sammen med mora. Peter ser ting som ingen andre ser. Han møter ei jente som viser seg at er en Hulder – og hun er ikke den eneste underjordiske skapningen som beveger seg rundt i Oslos underverden.Men de underjordiske er truet – og det er menneskene som er fienden. De underjordiske er heller ikke bare gode, det skjer ting i Oslos underverden som moderne mennesker ikke kan forestille seg.

Når en liten nabojente blir kidnappet – av Draugen – blir Peter dratt inn i en virkelighet og en del av Oslo som han ikke visste fantes. Men hvorfor kan nettopp Peter se de underjordiske? Og hva er det bestefar vet, men som han ikke helt får fram?

Nøkkelen er bok to, og nå har Peter godtatt at det finnes huldre, nøkker og andre vesener som bare de færreste kan se. Tenk, han er en av dem, er ikke det kult?
Men når noen forsøker å stjele nøkkelen som huldrevennen hans, Tyri, har lovet å vokte med sitt liv, dras han inn i noe skummelt og ukjent. 

Luis Guaragnas flotte illustrasjoner gjør historiene sprell levende, særlig actionsekvensene har fått anmelderne til å juble. Kanskje kjenner dere igjen stedene fra boka, enten dere bor i Oslo eller har vært på besøk?

Tegneserieromaner om monsterjegeren Edward Rubikon

Ghostbusters møter Stranger Things i denne spennende serien for barn fra 9 år.

Edward Rubikon er monsterjeger. Sammen med vennene Kasper og Nadira beskytter han småbyen Grimsrud mot overnaturlige trusler.

I den sjuende boka om Edward forsvinner bestevennene hans på vei til kino. Og det rare er at ingen husker dem, ikke engang foreldrene deres. Ingen, bortsett fra Edward. Han er den eneste som kan redde dem nå!
Edward kaster seg ut i et livsfarlig oppdrag med tidsreiser og utenomjordiske vesener. Men kan man endre på noe som allerede har skjedd? Og hva er egentlig en tidsvampyr?

Bok 1-7 er en slags hybrid, litt tegneserie og litt roman. I bok åtte, Julebukkenes natt, har Aleksander Kirkwood Brown og Andreas Iversen rendyrket tegneserieformatet. Boka er også større rent fysisk – men like spennende!

Julefreden har senket seg i Grimsrud, men det varer ikke lenge … En skummel skapning dukker opp i mørket for å fange barn i sekken sin.
Hvem er han? Og hva skal han med barna?

Edward og vennene tar opp jakten på skapningen. Men vil de klare å befri barna og redde julen i Grimsrud?

Bøkene om Benny Bark

Benny går planken er fjerde og siste bok om viltre og sprø Benny, som er forelsket i Ken og stadig havner i trøbbel og kleine situasjoner. Da forfatter Tom Erik Fure var barn, savnet han norske barnebøker med skeive karakterer. Slik ble bokserien om Benny Bark til.

– Den oppvoksende generasjonen trenger Benny, både skeive barn for å kunne speile seg i barnelitteraturen, for å føle seg sett og normal, og heterofile barn, så de får innblikk i hvordan livet er for de som er annerledes enn dem. Lesing av skjønnlitteratur utvikler som vi vet empati hos leseren, sier Fure.

Benny Bark-serien avsluttes på episk og pinlig vis idet Benny snubler inn i tenårene. I Benny går planken får vi bli med Benny og gjengen på et siste eventyr.

Det er sommeren før ungdomsskolen, og Benny har blitt tenåring. Hormoner løper løpsk og før han vet ordet av det, tar sommerferien brått en uventet vending da foreldrene hans overrasker ham med en ferietur til Vulkanaria, et lite øyparadis like utenfor Gran Canaria. Og denne gangen skal så å si alle han kjenner være med!

Etter et mislykket forsøk på å nok en gang stoppe foreldrenes ferieplaner – av egne, hormonelle grunner – ankommer Benny Vulkanaria. Der oppdager han til sin store skrekk at reiselederen deres er ingen ringere enn hans gamle nemesis: Herr I. Diót! Benny gjør alt han kan for ikke å treffe på herr I. Diót, men da Magda-Rose blir kidnappet, går ting raskt i utforbakke.

Med hans sedvanlige uflaks og naturkrefter ute av kontroll, ender Benny og vennene hans opp i et heseblesende kappløp mot tiden for å redde Magda-Rose og komme seg av øyen. Kun én ting er garantert: De kommer alle til å trenge ferie etter denne ferien!

Den populære Grøsserne-serien fra 90-tallet er tilbake!

Kultserien Grøsserne har gitt barn og unge gåsehud og hjertebank siden 1992, både som bøker, filmer og TV-serier – ja, til og med som musikal. Nå kommer den originale bokserien endelig ut i ny drakt, til glede (og gru) for en ny generasjon lesere!

De dødes hus er den første frittstående boka i serien. Søsknene Amanda og Josh er helt sikre på at det spøker i det gamle huset de nettopp har flyttet inn i. Og menneskene som bor i byen Dark Falls, oppfører seg også underlig.

Men foreldrene mener at de innbiller seg ting. Bare de blir kjent med de fremmede barna, vil nok alt ordne seg, sier de.

Amanda og Josh følger rådet til foreldrene. Men de nye vennene er ikke akkurat sånn de hadde tenkte seg. For de vil gjerne være venner …

… for alltid.

Retsen av bøkene i serien finner du her.

Underfundig barneroman fra Lars Saabye Christensen

Forfatter Lars Saabye Christensen og forfatter og illustratør Stian Hole er begge prisvinnende og kritikerroste publikumsfavoritter i sine sjangre. I den vakre barneromanen Klokker og bananer får de begge utfolde seg på best mulig måte. Teksten er tydelig Saabye’esk, full av underfundig humor og snodige observasjoner. Stian Holes illustrasjoner er som vanlig fargerike, innholdsrike og inviterer til leting. Og de fyller omtrent hele den 80 sider lange boka. Dette er virkelig en gave til fansen – og et perfekt første møte for de som ikke kjenner noen av de to nestorene fra før.

Selv om Lars Saabye Christensen har skrevet flere bøker om barn, er det først nå han har skrevet sin første roman for barn. Klokker og bananer er en tenksom og underfundig bok om tid, klokker, vennskap … og bananer. Og om å ta livet litt som det kommer.

Vi møter Otto som kommer for seint på skolen, urmaker Dante som ikke rekker å trekke alle klokkene, og pappaen til Otto som jobber på bananmodneriet. Han vil gjerne at Otto også skal jobbe der når han blir stor. Det vil ikke Otto, men det er jo ikke så lett å si det, heller…

Klokker og bananer passer for alle mellom 8 og 88 år.

Klassiker i praktutgave

Den moderne klassikeren Den uendelige historie som praktbok og flott samleutgave! I denne boka er første og andre bind i historien om Bastian for første gang samlet mellom to permer. Michael Ende har siden han debuterte som forfatter i 1960 blitt stående som en av vår tids største eventyrfortellere.

10-år gamle Bastian har det ofte trist og vanskelig. Men hvis livet blir for plagsomt, drømmer Bastian seg inn i fantasiens verden. En dag finner Bastian en bok i et antikvariat:

Den uendelige historie.

Boken griper fatt i ham. Han gjemmer seg bort på et loft og begynner å lese. Sammen med Bastian oppdager vi landet Fantásia. Vi møter gleder og sorger vi kjenner fra våre egne liv. Vi vandrer med Bastian i Sørgmodighetens sumper, opplever den frykteligste av all redsel i Ygrámul og skjønnheten i Perelín, Nattens skog.

Den som kommer til landet Fantásia får en medaljong med inskripsjonen Gjør hva du vil. Bastian tolker dette som gjør det du har lyst til. Dermed virvles han inn i eventyrlige hendelser skapt av hans egen fantasi.

Dette var vår liste over bøker for barn i alderen 9-12 år. Har du barn i andre aldre, finner du kuraterte tips for alle aldersgrupper her.