10 kamper uten tap: Vi spurte landets fremste Solskjær-eksperter hvorfor United lykkes nå

Dokumentar og samfunn10 kamper uten tap: Vi spurte landets fremste Solskjær-eksperter hvorfor United lykkes nå

– Det er ikke fullstendig overraskende at United gjør det bra. Det har vært en rød tråd i alt arbeidet, sier fotballekspert og Solskjær-forfatter Øyvind Alsaker.

Estimert lesetid 4min
Fotokollasj av Øyvind Alsaker og Atle Nielsen foran Old Trafford
– Det viktigste Solskjær har gjort, er å holde stø kurs istedet for å begynne å vingle når resultatene har uteblitt, sier fotballekspert Øyvind Alsaker. Sammen med Atle Nielsen har han skrevet boka «En for laget» om Ole Gunnar Solskjærs tid i Manchester United. (Foto: Unsplash / Daniel Sannum Lauten)

Det er ikke bare bare å være manager i verdens største fotballklubb. Ole Gunnar Solskjær ble i halvåret som fulgte etter den overraskende ansettelsen i desember 2018, den eneste treneren i Manchester Uniteds historie til å vinne sine åtte første kamper.

Men lykken varte ikke lenge: Like etter ledet han laget gjennom deres dårligste rekke med bortekamper siden 1981.

Nå er derimot laget tilbake i storform, og en tapsfri rekke på 10 kamper ble tronet med 2-0-seier over byrivalene Manchester City på søndag.

Helt siden ansettelsen har fotballeksperter Øyvind Alsaker (TV2) og Atle Nielsen fulgt Solskjærs United tett.

I boka En for laget, som nå er ute i pocket, har de samlet sine analyser og betrakninger omkring Solskjærs taktikker og lederstil.

Der forklarer de hvordan Solskjær tar i bruk arven etter legende-manager Alex Ferguson.

Er det denne taktikken som nå har vist seg å bli en suksess?

– Det har vært en rød tråd i alt arbeidet

– Det viktigste Solskjær har gjort, er å holde stø kurs i stedet for å begynne å vingle når resultatene har uteblitt, sier Alsaker.

Det gir en helt nødvendig trygghet i spillergruppa, forklarer han.

– Vi ser nå et kollektiv der alle er om bord og ønsker å spille for United.

Med seieren mot City, står nå Manchester United med 10 kamper uten tap og er igjen med å kjempe om de gjeveste plasseringene.

– Kunne man se dette komme?

– For oss som har fulgt prosjektet til Solskjær tett, er det ikke fullstendig overraskende at United gjør det bra. Det har vært en rød tråd i alt arbeidet, men skader har ødelagt mye for fremdriften, sier Alsaker.

Friske forsterkninger har blitt viktige brikker

Alsaker mener at med de to forsterkningene United fikk inn i januar, portugiseren Bruno Fernandes og nigerianske Odion Ighalo, er Solskjær bedre rustet til å tåle et tøft kampprogram i den avgjørende fasen av sesongen.

Atle Nielsen slutter seg til Alsakers betraktninger:

– Kjøpene funker som bare det og samtlige er blitt viktige brikker i hans United. Nå vinner de dessuten kamper selv med skader på svært sentrale spillere, som Rashford og den løse kanonen Pogba.

Alsaker legger til at det har vært en fundamental holdningsendring i troppen, og uønskete elementer er sendt på dør for å skape en solid lagånd.

Kontringsfotball er fremdeles styrken

– Taktisk har Solskjær vist seg å være skarp nok til å hamle opp med alle de mer meritterte managerne. Fremdeles er det slik at United trives best når motstanderen har ballen mest, kontringsfotball er lagets store styrke.

Likevel ser Alsaker at laget har forbedret seg også mot defensive lag.

– Nå ser vi også tegn til at United også er i stand til å spille ut motstandere som ligger lavt og forsvarer seg. Det blir ekstremt viktig i siste del av sesongen med tanke på å nå målet om Champions League neste høst.

– Kan bli den første siden Ferguson som vinner ligaen

Både Alsaker og Nielsen er optimistiske på vegne av Solskjær. Men at laget kan vinne ligaen med det første, tror de ikke. Det trengs rett og slett litt mer tid.

– Solskjær kan bli den første United-manageren siden Alex Ferguson som vinner ligaen. Neste sesong er nok for tidlig, men fortsetter utviklingen og Solskjær får hente et par klassespillere i sommer, kan Manchester United være med og slåss om PL-tittelen sesongen etter, sier Alsaker.

– Topp 4 og et trofé vil kunne regnes som en stor suksess.

Nielsen tror det kan gå veldig bra på lang sikt om det fortsetter slik.

– Solskjær har noe å fare med, ikke bare legendestatusen. Fortsetter det sånn kan de fort vinne Premier League igjen – om et par år, sier Nielsen.

– Hvor trygg er Solskjær i jobben per dags dato?

– Solskjær sitter trygt og vil nesten garantert lede laget når den nye sesongen starter, mener Alsaker.