Fotball-quiz med Grisaldo: 22 fotball-spørsmål med skru

BarnebøkerBarn 6-8 årFotball-quiz med Grisaldo: 22 fotball-spørsmål med skru

Er du egentlig den mest fotballinteresserte i gjengen din? Test deg selv i denne litt annerledes fotball-quizen.

Estimert lesetid 6min
Fotball-quiz, bilde av Grisaldo på en arena
Er du gjengens fotballinteresserte? Test kunnskapene dine nå, med Bjørn F. Rørvik sin fotball-quiz med skru. Foto: Vienna Reyes/ Per Dybvig

Sammen med illustratør Per Dybvig har Bjørn F. Rørvik nylig gitt ut den nyeste boka om Reven og Grisungen kalt Grisaldo. I denne høytlesningsboka skal de to vennene spille fotballkamp på selveste Kartongen Arena! Minst like gøyal og tullete som før, men i en litt mindre og tykkere bok. I den anledning har Bjørn F. Rørvik laget en litt annerledes fotball-quiz til de mest engasjerte tilhengerne av fotball.

Fotball-quiz med skru

Er du gjengens fotballinteresserte? Test kunnskapene dine nå, med Bjørn F. Rørvik sin fotball-quiz med skru:

Lykke til!

Bestill den nyeste boka i fortellingen om Reven og Grisungen her!

Fotball-quiz: Første omgang

1. I Grisaldo skyter Reven et utrolig hardt skudd. Kanskje 200 kilometer i timen, mener han selv. Men er det mulig å skyte så hardt som 200 kilometer i timen?

2. Da Per Dybvig (illustratøren av Grisaldo) var liten fikk han av og til være med faren sin på fotballkamp på Stavanger Stadion. Hvilket lag har Stavanger Stadion som hjemmebane?

3. Da Per var gutt het han Per Dybvig jr. Hva tror du faren hans het?

4. Noen målscorere feirer alltid på en litt spesiell måte. Roger Milla danset ved cornerflagget og Jürgen Klinsmann kastet seg på magen, men hva het den norske spilleren som alltid pleide å ta salto når han hadde laget et mål?

5. Mange spillere har sånne tøffe kallenavn. For eksempel kaller Grisungen seg for Grisaldo. Hvilken norsk landslagspiller ble kalt for Flonaldo?

6. Drillo hadde jo en egen is, Drillo-isen, men stemmer det at Flonaldo fikk en is oppkalt etter seg også?

7. Å bli tildelt den franske utmerkelsen Gullballen er også en ære for en fotballspiller. Da er man verdens beste. Cristiano Ronaldo har fått gullballen fem ganger. Har en norsk spiller noen gang fått gullballen?

8. I boka Grisaldo er det med ei ku. Kuer passer jo ikke så godt på en fotballbane. Likevel hender det at dyret ku blir nevnt i løpet av en fotballkamp i virkeligheten også. Om dommeren gjør noe dumt, hender det faktisk at publikum roper noe med ku. Hva er de roper?

9. For noen er det viktig å ha et bestemt draktnummer. Nummer 10, for eksempel, er liksom ekstra flott. Hvilken liten argentiner spilte alltid med nummer 10 på ryggen?

10. I boka Grisaldo har Buskas United bare fire spillere i finalen. Hvor mange spillere skal det være på et fullt fotballag i Eliteserien?

Pause!

…Med akkurat nok tid til å lese litt mer om Grisaldo? Andre omgang starter under bildet.

(Foto: Maria Kleppe Vihovde)

Avspark andre omgang!

11. Bjørn F. Rørvik spilte fotball på I.L. Jevns lilleputtlag da han var gutt. Han spilte høyreback, var litt redd for å nikke og scorte nesten aldri mål, men Bjørn fikk likevel lov til å ha samme nummer på drakta som den nederlandske stjernespilleren Johan Cruyff. Hvilket nummer var det?

12. Fikk Bjørn F. Rørvik rødt kort noen gang?

13. I Grisaldo et det med en litt skrytete svenske. Svenskene tror jo de er mye bedre enn oss til å spille fotball, men har Sverige vunnet fotball-VM noen gang?

14. Forresten, har ikke Norge allerede VUNNET fotball-VM?

a) Jovisst!

b) Nei, er du gal!

15. Reven og Grisungen spiller hjemmekampene på Reveløkka. Hva heter Norges hjemmebane?

16. Buskas United taper 10-0 mot DBK i Grisaldo-boka. Har det norske landslaget tapt så mye noen gang, tror du?

17. Hvis du blir lei av å tape med landslaget går det heldigvis an å gjøre noe annet. Hvilken tidligere norsk landslagsspiller spiller rollen som Benny i den nye Olsenbanden-filmen «Siste skrik»?

18. I Grisaldo scorer Grisungen et mål selv om han er keeper. Det er ikke så ofte keepere scorer, men colombianske René Higuita lagde tre landslagsmål. «El Loco» Higuita var likevel mest kjent for sitt berømte «skorpionspark». Hva var dette skorpionsparket for et triks?

19. En keeper som (dessverre) har blitt berømt for en scoring er Tromsømålvakten Bjarte Flem. Hva var det han gjorde?

20. Supporterne er viktige for å få litt stemning på tribunen. Moldesupporterne kaller seg for Tornekrattet og Lillestrøm har Kanarifansen. Men hvilket norsk lag har tilhengere som kaller seg for Saftkokaradn?

21. Mange barn har et lag som de holder med. Bjørn F. Rørvik hadde Leeds United som sitt favorittlag i England da han var gutt. I hvilken engelsk by tror du Erling Braut Haaland er født?

Og en bitteliten ekstraomgang…

22. Første gangen Per Dybvig var på fotballkamp på Stavanger stadion var det noe han ble litt skuffet over. Hva var det, tror du?

a) At Viking tapte

b) At han ikke fikk pølse

c) At det ikke var kommentator, sånn som på TV

Svar:

 1. Ja, det er mulig. Zlatan hadde et skudd mot Anderlecht i 2013 som ble målt til 150 km/t. Men dette er da ikke over 200, sier du kanskje. Nei, for det aller hardeste skuddet har nemlig brasilianeren Ronny Henderson. Han spilte på Sporting Lisboa og skjøt et frispark fra rett utenfor sekstenmeteren (16,5m fra mål). Ballen brukte bare 0,28 sekunder før den lå i nettet. Det gir en hastighet på 212 km/t!
 2. Viking.
 3. Per Dybvig senior.
 4. Jahn Ivar «Mini» Jakobsen.
 5. Tore Andre Flo.
 6. Javisst, i 1999. I følge produsenten Hennig Olsen var det en «deilig pistasj-is med sjokoladetrekk og et relieff av fotballspilleren Tore Andre Flo». Å få en is oppkalt etter seg må sies å være et tegn på suksess!
 7. Ja, Ada Hegerberg i 2018
 8. Ut med dommer’n, inn med kua!
 9. Diego Maradona.
 10. 11.
 11. 14.
 12. Nei, men en gang ble moren hans utvist for å kjefte på dommeren, selv om hun bare var tilskuer!
 13. Nei, langt i fra, derimot har de faktisk vært i finalen. I 1958 tapte de 2-5 mot Brasil på Råsunda. I tillegg har de vært i 11 VM-sluttspill og tatt to bronsemedaljer (1950 og 1994).
 14. Jovisst! Norge ble verdensmestere med kvinnelandslaget i 1995. De slo Tyskland 2-0 i finalen.
 15. Ullevaal Stadion.
 16. Jada. Vi har tapt 12-0 mot Danmark. Og så har vi tapt LITT mindre, 9-0, mot Sverige. Men Norge har slått Finland 12-0, da. Og San Marino 10-0.
 17. John Carew.
 18. Skorpionsparket var en meget dristig redning. Han sto på streken, men i stedet for å redde skuddet med henda, kastet han seg framover i lufta og sparket ballen ut igjen med «bakbeina».
 19. Han skulle ta et kjapt utkast, men så ombestemte han seg og kastet ballen i eget mål.
 20. Sogndal.
 21. Leeds.
 22. At det ikke var kommentator, sånn som på TV. Det var bare helt stille. Ingen Øyvind Johnsen som kommenterte. Ingen Rolf Hovden. Og ingen Knut Th. Gleditsch!

Bestill den nyeste boka i fortellingen om Reven og Grisungen her!