Gründerpodcast med Jan Vardøen: – Idéene mine kommer ofte med en viss promille

I første episode av «Veien til Paradiso – En slags gründerpodcast», møter utelivsgründeren Jan Vardøen avholdsmannen Christer Falck.

Estimert lesetid 4min

Veien til Paradiso – En slags gründerpodcast er en helt ny mini-podcastserie, der gründer Jan Vardøen og Lena Storvand inviterer interessante gjester til å snakke om entrepenørskap, ledelse og livet.

I første episode møter vi selveste Christer Falck til en samtale om kreativitet, økonomi og alkohol.

Hvor får de ideene sine fra? Hvorfor er både Jan og Christer så opptatt av å realisere sine ideer? Hva gjør at de setter i gang, uten en tanke om penger?

I episoden avslører Christer Falck en av hans beste idéer som han aldri kommer til å gjennomføre, hva som gjør at han har vært programleder for Robinson-ekspedisjonen i 17 år – og hvorfor han synes det å selge en leilighet er for lettjente penger.

Podcasten er laget i forbindelse med boka Veien til Paradiso – En gründers reise, som er tilgjengelig som e-bok, lydbok og i fysisk format.

Hør «Veien til Paradiso – En slags gründerpodcast» her

…eller i en annen podcast-tjeneste:

– Man vil gjerne sikres med belte og buksesele

Både Vardøen og Falck begynte sine første prosjekter for flere tiår siden. Jan startet sin første bar, og Christer en platesjappe.

Siden har det ballet på seg for begge to: Christer er nå plateprodusent, forfatter, forlagseier og programleder. Blant annet.

I podcasten snakker de blant annet om deres forskjellige tilnærming til idéprosessen.

– Hvordan dukker ideene opp i hodene deres?

– Der tror jeg vi er ganske annerledes, for mine kommer ofte med en viss promille, sier Vardøen.

– Ja, nei, det kan jeg ikke ha på meg, ler Falck.

– Jeg drømmer veldig mye, jeg drømmer gode ideer. Jeg får en fiks tanke og våkner opp om morgenen og tenker «shit, det var en idiotisk drøm», men så tweaker jeg den gjerne til litt, fortsetter Falck, før han legger ut om en av sine beste ideer som kom til han i en drøm – en idé han aldri kommer til å gidde å gjennomføre.

Hva er ideen, sier du? Det får du vite i podcasten – den er «up for grabs», ifølge Falck.

Lena Storvand er medprogramleder i podcasten og dessuten medforfatter av boka «Veien til Paradiso – En gründers reise». (Foto: Marthe Amanda Vannebo)

En av landets mest toneangivende utelivsgründere

Jan Vardøen må kunne sies å være en av landets mest toneangivende utelivsgründere. Vardøen kom til Norge fra England i 1988 med to tomme hender, men har siden bygget opp mange kjente og kjære restauranter, barer og kinoer – fra Bar Boca til The Nighthawk Diner og ikke minst Villa Paradiso. I tillegg til å være filmregissør og forfatter.

Både Falck og Vardøen er enige om at gründervirksomhet handler om å hoppe ut i det.

– Folk er veldig opptatt av en garanti om suksess før de begynner med noe som helst om dagen. Man vil gjerne sikres med belte og buksesele. Men da er det ikke noe eventyr lenger, det blir forbanna kjedelig, sier Vardøen i podcasten.

– Jeg tror ikke pengegreia kan måles med å sitte igjen med et produkt som er ferdig og fint, sier Christer Falck.

– Å gå rundt og høre folk si at kanskje de kommer til å gjøre det om et par år, det holder ikke, sier Vardøen i podcasten.

Les boka Veien til Paradiso – En gründers reise

I boka Veien til Paradiso – En gründers reise forteller Jan Vardøen historien om hvordan han som ung og rotløs britisk gutt endte som en av de mest toneangivende restaurant- og utestedsgründerne i Norge. Her får du tips og triks fra en lidenskapelig entrepenør som har bygget en karriere på prøving, feiling – og prøving igjen. Dette er kunnskapen du ikke får på skolebenken.

Veien til Paradiso – En gründers reise er tilgjengelig som e-bok, lydbok og i fysisk format.