Fem av feelgood-dronning Marian Keyes’ beste bøker

SkjønnlitteraturUnderholdningsromanerFem av feelgood-dronning Marian Keyes’ beste bøker

Irske Marian Keyes har satt sitt preg på feelgood-sjangeren og millioner av lesere gjennom 27 år, og er nå ute med «Rachel er tilbake». Vi har funnet fram til fem av hennes beste bøker.

Estimert lesetid 6min
Foto av fem Marian Keyes-bøker i pocket på hylle
Humor, snert og driv er blant det som karakteriserer Marian Keyes’ fortellinger. I anledning av at hun nå slipper sin 15. utgivelse på norsk, har vi plukket ut fem bøker av henne du bør prøve deg på. (Foto: Lina Hindrum)

Hun blir kalt dronning, veteran og forbilde. En gjennomgående lett humoristisk tone som egentlig innhyller tunge temaer som rusavhengighet og utroskap har blitt hennes varemerke. Ikke en kombinasjon det er gitt at alle ville lyktes med, men for Marian Keyes ble det selve suksessoppskriften.

Foto av forfatter Marian Keyes.
Bøkene til Marian Keyes ble i starten av hennes karriere ansett som lettbeint underholdning. i dag hylles hun som en av Irlands store litteraturpersonligheter. (Foto: Dean Chalkey)

Å le av egen ulykke

Gjennom snart tre årtier har hun av sine 23 titler solgt 35 millioner bøker i over 40 land.

– Vi er eksperter på å le av egen ulykke. Humor er vårt våpen, sier Keyes i et stort intervju med A-magasinet og refererer til irenes århundrelange kamp mot kolonimaktene.

Hennes ferske bok Rachel er tilbake er en frittstående oppfølger til braksuksessen Rachles ferie som utkom i 1998. I boka har det gått 20 år siden sist, og Rachel lever i den tro at hun har funnet roen. Men da Luke, mannen hun en gang elsket, dukker opp i livet hennes igjen, befinner Rachel seg plutselig på ustø grunn igjen.

Hylles som en av de store irske

Marian Keyes vokste opp i Dublin og begynte å skrive i 1993. Hun var i starten av 30-årene og var i en periode innlagt for avrusning.

– Før jeg ble innlagt, på én av mange dårlige dager, leste jeg en novelle i et blad og tenkte: Kanskje jeg kan skrive? Så jeg skrev noen fortellinger, og med skrivingen fant jeg et sted der jeg kunne være meg selv, forteller Keyes til A-magasinet. Hun fikk napp hos et forlag med Vannmelonen, som utkom i 1995, resten er feelgood-historie.

Ikke bare har Marian Keyes blitt tildelt en rekke priser, deriblant British Book Awards og The Irish Book Award. Flere av bøkene hennes er også filmatisert, og enkelte er blitt løftet fram som klassikere innen irsk litteratur. I 2019 mottok hun et æresdoktorat ved University of Limerick sammen med Bob Geldof og The Cranberries, to av Irlands andre stoltheter.

Fem av Marian Keyes’ beste bøker

Rachel er tilbake – 20 år etter

Tilbake på nittitallet var Rachel Walsh ute å kjøre. Men et opphold på rehab forandret alt. Livet ble veldig bra, veldig raskt.

Nå er det gått 20 år, Rachel er sammen med Quin, har en flott jobb som rådgiver for avhengige, og hun er til og med blitt glad i hagearbeid. Hennes eneste last er en forkjærlighet for dyre joggesko.

Men da Luke, mannen hun en gang elsket, dukker opp i livet hennes igjen, befinner Rachel seg plutselig på ustø grunn. Hun trodde hun hadde landet. At alt var som det skulle. Er hun i ferd med å oppdage at uansett hvor gammel man er, så kan alt endre seg? Er det på tide å tenke nytt, Rachel?

Kjøp Rachel er tilbake som e-bok her

Vannmelonen – debuten som endret alt

Vannmelonen var Marian Keyes debut og store gjennombrudd.

Boka handler om Claire Walsh, søsteren til Rachel, som vi senere blir bedre kjent med. Claire blir forlatt av mannen samme dag som hun har født deres første barn. Som hun selv beskriver det:

Det var ille nok at min elskede James dumpet meg rett etter at jeg hadde født hans barn. Men å vrake meg for en hurpe som ikke engang er tynn, var virkelig å strø salt i fødselssårene! Men stakk gjorde han, den slasken. Og der satt jeg igjen med et hylende spedbarn, brustent hjerte, vrengt livmor og en kropp som en vannmelon.

Så jeg dro hjem til familien min for å sørge i fred. Og sørge, det gjorde jeg. En stund. Men så begynte hjernecellene å våkne. Hvorfor skulle jeg la den fordømte svikeren vinne? Hadde ikke jeg også rett til et lykkelig liv, kanskje? Så da James plutselig dukket opp igjen, fikk han sitt livs sjokk.

Kjøp Vannmelonen som e-bok her

Rachels ferie – Marian Keyes’ mest personlige bok

Rachels ferie har Marian Keyes beskrevet som sin mest personlige bok, mye fordi hun brukte sine egne erfaringer med rusproblematikk i handlingen.

27 år gamle, tilsynelatende glamorøse og vellykkede Rachel lever glade dager i New York, der hun vier seg fullt og helt til nattelivet. Drinker og dop er en del av hverdagen, like mye som venner og vinbarer. Men en kveld går det galt.

Familien hjemme i Irland kommer til unnsetning, og sender henne til et behandlingshjem langt ute på landsbygda. Rachel skjønner ingenting. Hun har da ingen problemer? Det hele må være en gedigen misforståelse. Saken blir en annen da hun innser at stedet er et populært kjendisspa!

Kjøp Rachels ferie som e-bok her
Kjøp Rachels ferie som lydbok her

Lucy Sullivan skal gifte seg – konstant uhell i kjærlighet?

Hva skjer når 26 år gamle Lucy blir spådd at hun kommer til å gifte seg innen ett år? Jo, venninnene får panikk.

Lucy, som konstant er blakk, faller for bad boys og alltid har uhell i kjærlighet. Hun forteller selv:

«Jeg ser et ekteskap,» sa spåkona og påsto at jeg skulle gifte meg. Ha-ha! Særlig! Ingen kjæreste og konstant uheldig med kjærligheten – det var meg.

Mine kolleger ble også spådd, og deres spådommer gikk raskt i oppfyllelse – på et vis. Meridia skulle motta penger, og det gjorde hun, og selv om det bare var lommerusk, så var det sant. Megan skulle oppleve en stor splittelse i livet sitt, og da hun ble påkjørt av en syklist, fikk hun et skikkelig kutt i leppa. Hetty møtte sitt livs kjærlighet, akkurat som spåkona sa, og det til tross for at hun var gift og hadde to barn.
Og så var det meg da …

Kjøp Lucy Sullivan skal gifte seg som e-bok her

Familien Casey – bak familiefasaden

Familien Casey er lykkelig. Johnny Casey, brødrene hans, Ed og Liam, og deres koner og barn treffes hele tiden. Og de har det bra. Tilsynelatende, i hvert fall.

Men under overflaten ulmer det. For mens noen av familiemedlemmene ikke kan utstå hverandre, liker andre hverandre litt for godt. Alt er under kontroll inntil Eds kone, Cara, får hjernerystelse og plutselig ikke klarer å holde tankene sine for seg selv. Etter en uforsiktig kommentar i bursdagen til Johnny, med hele familien til stede, begynner Cara å avsløre den ene hemmeligheten etter den andre.

I etterdønningene av de store avsløringene spør de voksne i familien seg om det – endelig – er blitt på tide å bli voksen?

Kjøp Familien Casey som e-bok her

Her finner du alle bøkene til Marian Keyes som er tilgjengelig på norsk