Iram Haq: – Hva gjør man når man er 39 år og singel?

Hun er bejublet som filmskaper, men syntes likevel det var skummelt å bokdebutere. Iram Haq besøkte Boktips LIVE for å prate Tinder, multikulti og forventningspress.

Estimert lesetid 3min

«Veldig skummelt og litt absurd.»

Slik beskriver filmskaper Iram Haq hvordan det har vært å debutere som romanforfatter. Boka Uelsket har hun jobbet med i mange år, og underveis mistet hun troen flere ganger.

«Men det har jo gått fint,» sier hun fra scenen på Boktips LIVE.

«Fint» kan neppe sies å være noen overdrivelse. Boka har fått terningkast fem i både Dagbladet og Nettavisen, i tillegg til karakteristikker som «morsom, sår og sexy» i Aftenposten, «brutalt ærlig» i Dagbladet og «sjarmerende» i DN.

Det handler altså om norsk-pakistanske Sofia (39) som er frilans fotokunstner, har dårlig styring på økonimien og søker kjærlighet «overalt», som Haq karakteriserer det. Hun har brutt med sine foreldre, og ønsker seg mest av alt en mann som er «ung, pen og vil elske henne for alltid».

Kjøp Uelsket som e-bok

Tinder-dating

– Hva gjør man når man er 39 år og singel? Det er jo ikke så mange igjen, så da leter man kanskje litt desperat etter noen, sier Iram Haq.

– Tinder er jo et merkelig sted, på mange måter. Gå ut med en du kanskje bare har sett et bilde av, eller chatet litt med. Sofia har jo et sterkt ønske om å bli elsket, og det siste hun vil er å ikke bli likt, så hun strekker seg langt, forteller forfatteren om sin hovedkarakter, som enkelte ganger bruker mye krefter på å «please» Tinder-dater hun egentlig ikke liker så godt.

Tilbake til jenterommet

Om det er det at faren blir alvorlig syk, gratis middag eller desperasjon etter nærhet som får Sofia til å flytte hjem igjen til pikerommet, er uklart. Men situasjonen avføder i alle fall flere både komiske og triste scener i boka.

– Jeg synes det er spennende å sette Sofia i en sånn situasjon, forteller Haq, og fortsetter:

– Hun er en voksen kvinne som på mange måter har frigjort seg, og så havner hun tilbake på jenterommet og tilbake i den kulturen hennes familie er en del av, som hun tidligere har tatt sterk avstand fra.

«Brun kunst» og multikulti

Sofia har fått et kunstnerstipend, og føler at hun må innfri forventningene tildelerne – og kanskje også samfunnet – har til henne om å levere noe «multikulti».

– Er det ikke det som er i vinden, holdt jeg på å si – «brun kunst»?, spør Iram Haq spøkefullt.

– Jeg vet det er veldig ukorrekt å si «brun», men jeg kan si det, siden jeg er brun selv. Forventningspresset Sofia i Uelsket legger på seg selv er jo også et bilde på tiden vi lever i. «Brune» kunstnere kan føle at man har et samfunnsansvar, at man må fortelle en bestemt fortelling. Ta meg da, Iram Haq, det er jo ikke sikkert jeg kunne trumfet igjennom en vanlig, romantisk komedie hos Norsk filminstitutt og fått støtte. Jeg vet ikke. Det er lettere å få penger hvis jeg lager noe om minoriteter.

Filmplaner

Apropos film, kan Haq røpe at det er en film basert på boka under planlegging.

– Jeg har fått med meg et produksjonsselskap, Storm Films, så det er veldig gøy. Og jeg har planer om å ha regi selv.

Og på spørsmål om det er en liten bit av henne selv i Sofia svarer hun:

– Det er jo mange ting jeg gjenkjenner i Sofia – hun er en karakter jeg kjenner godt, en jeg dytter ut i situasjoner som jeg selv er nysgjerrig på.