Lærte seg å lese med «Brødrene Løvehjerte»

Forfatteren av «En mann ved navn Ove», Fredrik Backman, forteller hvordan han lærte å lese med «Brødrene Løvehjerte» i den nye episoden av podcasten vår.

Estimert lesetid 3min
Portrett av Fredrik Backman

Fredrik Backman og hans roman En mann ved navn Ove er en eventyrlig suksess-historie. Den harsolgt over 150 000 eksemplarer bare her i landet, og over 6 millioner på verdensbasis. Backman har til nå utgitt fem romaner som alle har ligget på New York Times bestselgerliste, solgt mer enn 12 millioner bøker og er oversatt til 44 språk.

I denne episoden av Boktips’ podcast hører du Fredrik Backman fortelle om sin siste roman, Folk med angst, og om bøkene som har formet ham som forfatter.

Hør Boktips i din foretrukne strømmetjeneste:

Hør alle de tidligere episodene her.

Å stupe inn i en visning med pistol i hånden

Nye Folk med angst åpner med et mislykket bankran. I desperat behov for penger har raneren funnet en pistol, går inn i en bank og krever penger – kun 6500 kr til husleie. Men personalet ler, for banken er kontantfri. Så da er det bare en kontantfri flukt som gjenstår.

Vondt blir til verre når raneren løper vekk fra politisirener og havner i en leilighet der det er visning. Siden raneren stuper inn med en pistol tror jo alle som er i leiligheten at det er en gisselsituasjon, og dermed blir det det.

Lærte seg å lese med «Brødrene Løvehjerte»

I podcasten forteller Fredrik Backman at Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren var epokegjørende for ham på flere måter. Moren hans leste den for ham da han var seks år, og farfaren hans akkurat hadde dødd. Dermed fant de en måte å snakke om døden på. Samtidig var seksåringen så opptatt av boken og lesningens magi at han lærte seg å lese.

Backman innrømmer at Astrid Lindgren har satt varige spor for ham som forfatter. Hun viste at man som forfatteren må ta leseren på stort alvor og seg selv veldig lite alvorlig.

Ikke viktig hva man leser, men at man leser

Fredrik Backman skryter også av moren hans som lot ham få fråtse i mange tegneserier da han var ung. En av morens venner, som var lærer, spurte henne: «Skal han virkelig få lese tegneserier. Er det ikke bedre at han leser bøker? Til det svarte moren: «Jeg blåser i hva han leser, bare han leser.» Fredrik Backman mener at han kan takke de mange tegneseriene han leste for at han har lært seg å bygge en historie og skape karakterer. 

Takker Erlend Loe for det beste forfatterrådet

Fredrik Backman har et nært forhold til Norge etter at Cappelen Damm ble hans første utenlandske forlag. Hans første forfatterbesøk var også her i Norge. I Cappelen Damm-huset opptrådte han for første gang på et forfatterarrangement og da sammen med Erlend Loe.

Backman var den gang opptatt av Erlend Loe og mente han brukte humor i litteraturen som ingen andre skandinaviske forfattere. Enda viktigere for Backman var at Erlend Loe ga ham et råd om skriving. Begge forfatterne mente at de kan ha opptil 10 bøker i hodet på en gang. Og da var Loes råd: «Du må bare skrive den boken DU VIL og ikke høre på andre. Det har vært veiviseren for Backman i en tid da svært mange har ønsket å «bestille» nye bestselgere for ham.