Lucinda Riley-eventyret

Hundretusener av norske lesere venter på Lucinda Rileys nye roman «Den savnede søsteren» som har verdenslansering 7. mai. Cappelen Damms Knut Gørvell forteller om veien fra boksigneringer der én person møtte opp, til Riley fylte Grieghallen med fans.

Estimert lesetid 11min
Lucinda Riley
Siden 2016 har det vært en Lucinda Riley-bok på den norske bestselgerlista hver eneste uke. Det var med «Stormens søster» det virkelig tok av. (Foto: Astrid Waller)

Lucinda Riley er dronningen av underholdningsromaner. Nå i mai er det 10 år siden hennes første roman, Orkideens hemmelighet, kom ut på norsk. Siden da har hun solgt over 1,5 millioner bøker her til lands. På verdensbasis er Lucinda Rileys titler oversatt til 37 språk og solgt i over 20 millioner eksemplarer, og de har vært på bestselgerlistene til både Sunday Times og New York Times.

Lucinda Rileys popularitet tok fullstendig av her hjemme med serien «De syv søstre«, der alle de seks hittil utgitte titlene har toppet bestselgerlistene. Siden Stormens søster kom ut i 2016, har det hver uke ligget minst én av Rileys bøker på Bokhandlerforeningens bestselgerliste.

Den savnede søsteren kommer også som e-bok 7. mai. Kjøp den her

Barndommen i Irland

Lucinda Riley er født i Irland, og hun bodde de første barneårene i den lille landsbyen Drumbeg. Da Riley var seks år, flyttet familien til England, der hun begynte på skolen. Hun har tidligere fortalt til Boktips at hun også som barn hadde en livlig fantasi:

«Som barn verken skrev eller leste jeg – jeg gikk heller ikke på ballett. Det første jeg gjorde da jeg kom hjem fra skolen, var å kle meg ut i mammas gamle kjoler, for å bli prinsesse. Og jeg diktet opp historier som kunne vare i flere uker om gangen. Jeg levde i min egen fantasiverden – og akkurat det har ikke endret seg siden!»

Foto av forfatter Lucinda Riley som brudepike
Lucinda Riley som brudepike. Allerede som barn hadde hun en livlig fantasi. (Foto: Privat)

Kjærlighetsforholdet til Norge

Akkurat som søstrene i «De syv søstre» hadde Lucinda Riley et sterkt og nesten mytisk forhold til sin far:

«Faren min reiste mye og var ikke ofte hjemme – han var en mystisk figur, og verken jeg, moren min eller søsteren min visste helt hva det var han egentlig gjorde da han var på reise. Akkurat som Pa Salt i «De syv søstre«-historiene, ventet vi forventningsfullt på hjemkomsten, alltid med en gave fra et eksotisk sted til oss. Han var en klok mann, og det var han som lærte meg, at uansett om man er en dronning eller en toalettvasker, fortjener alle mennesker å bli behandlet med den samme respekten, uansett hvor de kommer fra. Han døde uventet for femten år siden, og jeg ble helt knust.»

Rileys far medvirket også sterkt til hennes kjærlighetsforhold til Norge – landet faren kalte «toppen av verden»:

«Jeg var bare fem da faren min kom tilbake fra sine første reiser i Norge. Han hadde med seg hele Griegs «Peer Gynt»-suite på plate. Den har jeg hørt utrolig mye på, og den ble bakgrunnsmusikken til min barndom. Faren min fortalte ofte om dette vakre landet, særlig de fantastiske fjordene.»

Kanskje var dette spiren til den «norske» historien i Stormens søster?

Ballettdanser og skuespiller

Lucinda Riley fikk svært tidlig en karriere både som ballettdanser og skuespiller, bl.a. i en suksessfull TV-serie:

«Da jeg var 14 år flyttet jeg til London for å begynne på en dans- og dramaskole. Og da jeg var 16, fikk jeg en hovedrolle i en TV-serie på BBC som het The Story of the Treasure Seekers. De neste fem årene jobbet jeg som skuespiller og opptrådte også som danser.»

Foto av Lucinda Riley som skuespiller i BBC-serien "The Story of the Treasure Seekers"
Lucinda Riley var i unge år skuespiller og hadde bl.a. en sentral rolle i BBC-serien «The Story of the Treasure Seekers». Her ser du henne i en scene med flere kjente skuespillere, bl.a. Kevin Whately (t.v.) som senere er kjente fra «Inspektør Morse» og «Lewis». (Foto: Ukjent)

Starten på forfatterkarrieren

Da Lucinda Riley var 23 år, fikk hun en alvorlig betennelse, og hun ble sengeliggende i en lengre periode. Igjen var det fantasien som hjalp henne gjennom det hele.

Mens hun lå i sengen, skrev hun sin aller første bok, Lovers and Players. Senere leste en venn av henne den og ga den videre til en litterær agent. Til Rileys store overraskelse og glede, førte dette til at hun fikk en forlagskontrakt på tre bøker. Lovers and Players ble publisert samme dag som hun oppdaget at hun var gravid med sitt første barn, Harry, og skulle bli starten på en lang forfatterkarriere:

«Etter det, føltes det som jeg skapte både en bok og et barn hvert år. Jeg var utrolig lykkelig, ettersom jeg endelig hadde funnet mitt sanne kall her i livet.»

Forfatteren Lucinda Edmonds

De første romanene skrev Riley under sitt tidligere navn, Lucinda Edmonds. Hun ga i alt ut åtte bøker under dette navnet. Bøkene ble publisert for massemarkedet, men solgte ikke spesielt godt. Noen tiår senere skrev Riley om flere av disse romanene, blant annet Engletreet og Kjærlighetsbrevet, og ga dem ut på nytt.

Lucinda Riley har en stor familie med totalt seks barn. I mange år hadde hun en pause fra skrivingen, før hun altså i 2010 (2011 i Norge) ga ut sin første roman, Orkideenes hemmelighet, under sitt nye navn – som hun har fra sin mann, og nå agent, Stephen Riley.

Norgesvenn

Da Cappelen Damm skulle lansere Orkideens hemmelighet i juni 2011, ble Lucinda Riley invitert til Norge. Det var hennes første utenlandsbesøk som forfatter, og skjedde samtidig som hun for første gang gikk til topps på bestselgerlisten i Tyskland.

NRKs Bokprogrammet og programleder Siss Vik skulle på det tidspunktet lage et program om hvordan man skapte en bestselger. De ble med og filmet da jeg møtte Lucinda Riley med orkidé på Gardermoen, for vi hadde en plan om at Lucinda Riley skulle bli det neste store. På Siss Viks spørsmål om hvor mange bøker vi håpet på å selge, svarte jeg at vi drømte om å selge 20 000 bøker. Nå 10 år senere har vi solgt totalt 1,5 millioner bøker – av 15 titler.

Forfatter Lucinda Riley i vinterjakke med pelshette på besøk i Norge.
Det gjelder å kle seg etter forholdene når man er på lansering i Norge i januar. (Foto: Astrid Waller)

Fra en Narvesen-kiosk til Grieghallen

Hvert år siden 2011 og inntil i fjor var Lucinda Riley på lanseringsturné i Norge hver vinter. Det første året var vi en kjapp signeringstur innom i Bergen, før vi hadde noen mer eller mindre vellykkede publikums-arrangementer i Trondheim og Oslo.

I Bergen skulle Riley signere bøker på en Narvesen-kiosk rett ved Fisketorget. Til signeringen kom det én person. Fire år senere – ved utgivelsen av Stormens søster – fylte vi vestibylen i Grieghallen med 500 mennesker, med intervju og en Grieg-konsert. Det ble et høydepunkt for mange Lucinda Riley-fans og for forfatteren selv: «Det var en av de mest spesielle kveldene i livet mitt – kanskje den mest spesielle.»

Foto av Lucinda Riley ved Griegs klaver
Lucinda Riley ved Griegs piano på Troldhaugen under lanseringen av Stormens søster. (Foto: Astrid Waller)

Stjernehopen Pleiadene

Etter suksessen med Orkideens hemmelighet ga Lucinda Riley ut én ny roman hvert år som hele tiden utvidet hennes leserskare. Blant disse var f.eks. Jenta på klippen, Lavendelhagen og Midnattrosen. Så, i 2014, fortalte hun oss i forlaget om hvordan hun fått idéen til en ny romansyklus om syv adoptivsøstre:

«Jeg kikket opp på stjernehimmelen og så på stjernehopen Pleiadene, også kjent som De syv søstre, og oppkalt etter syv søstre fra gresk mytologi. Plutselig visste jeg at jeg ville skrive en serie om syv adoptivsøstre og deres jakt på sitt biologiske oppgav. Jeg skjønte fort at romansøstrene mine – alle fra dette århundret – skulle være oppkalt etter de mytologiske søstrene fra en svunnen tid.»

Nøkkelen til suksess

Nå er Lucinda Riley oversatt til 37 språk, og bøkene hennes er solgt i over 20 millioner eksemplarer verden over. Suksessen startet i Tyskland, før Norge og Brasil ble de to store Lucinda Riley-landene. Etter hvert har land etter land fulgt etter.

Den viktigste grunnen til suksessen er at Lucinda Riley er en gudbenådet forfatter som elsker å formidle sine dramatiske historier. Hun har funnet sin helt egen oppskrift der hun knytter sammen flere tidsplan og historier og bruker drama, romantikk og lidenskap.

I «De syv søstre«-serien knyttes disse ingrediensene til hovedpersonenes lengsel etter å spore opp egne røtter. På mesterlig vis har Riley også vevd viktige hendelser i boka sammen med noen av de mest ikoniske elementene ved landene der historien utspiller seg, som f.eks. Kristus-skikkelsen i Brasil og Griegs musikk i Norge.

Griegs kjærlighetsbarn

Da Lucinda Riley fortalte oss i Cappelen Damm at hun vil skrive syv bøker om søstrene, fortalte hun også at hun var interessert i år skrive en «norsk» roman. Hun var da særlig interessert i å få vite mer om Edvard Grieg og hans tid i Norge. Vi hjalp henne med forberedende research med samtaler med folk som Ketil Bjørnstad, Gunnar Staalesen og en rekke Grieg-forskere. På tur med Lucinda Riley fikk vi også norske fans til å sende henne norske historier som hun kunne bruke i romanen.

Da hun skrev den «norske romanen», bodde hun både i Bergen og noen uker i Ibsen-suiten på Grand Hotel som er blitt hennes «hjem» når hun er i Oslo. Stormens søster ble naturlig nok en stor suksess her hjemme, og Lucinda Rileys kjærlighet til Norge fikk en ny dimensjon: «Jeg føler meg som en nordmann nå, og etter at Stormens søster er utgitt rundt omkring i verden, er det faktisk mange som tror jeg er norsk!»

Store deler av handlingen i Stormens søster er lagt til Norge, og Edvard Grieg har en av hovedrollene. En av søstrene, Ally, har fått ledetråder om sitt biologiske opphav som fører henne til Norge. Der oppdager hun at hennes egen historie er nært knyttet til historien til en ung og ukjent sangerinne, Anna Landvik. Hun levde på slutten av 1800-tallet og var med i den første oppsetningen av Ibsens Peer Gynt, med Griegs berømte musikk. Anna Landvik opplevde et heftig kjærlighetsforhold til Edvard Grieg – som fikk konsekvenser.

Foto av Lucinda Riley sammen med familien sin på besøk i Norge.
Lucinda Riley har sammen med ektemannen Stephen skapt en stor familie. Her er de i Bergen i forbindelse med boklansering av «Stormens søster» som hadde handling fra Norge. (Foto: Privat)

Verdenslansering 7. mai

Vanligvis har en ny bok i «De syv søstre»-serien kommet ut så fort bokhandlene har åpnet etter nyttår. I år har fansen måttet smøre seg med tålmodighet, men nå kommer endelig den etterlengtede syvende boken i serien. Det er verdenslansering 7. mai, og boken kommer ut i Norge før den kommer ut i England.

Den savnede søsteren er en over 750-siders koloss av et drama, fylt med de ingrediensene Lucinda Riley mestrer best av alle. Her er lidenskap, drama og kjærlighet, og ikke minst et rikt karaktergalleri bestående først og fremst av kvinner som vi tror på og blir glad i. De er sterke og kraftfulle, sårbare og lidenskapelige. Her er også steder forfatteren tydeligvis selv er glad i, derfor har skildringene av disse stedene en magi av de sjeldne. Og her er ikke minst alle de intense, hjerteskjærende øyeblikkene Riley er så god til å skape.

Familien D’Apliése er omsider på sporet av søster nummer syv, den savnede søsteren. Maia og Ally oppdager at det bare finnes to ledetråder: adressen til en vingård på New Zealand, samt en tegning av en stjerneformet smaragdring. De ber CeCe, som bor i Australia, om å oppsøke vingården. Nå begynner et kappløp med tiden, og jakten fører søstrene til flere land, både New Zealand, Australia, Canada, Frankrike, England og Irland. Men den siste søsteren forsvinner stadig like før de nærmer seg, og det kan virke som hun ikke ønsker å bli funnet.

Hva nå Lucinda?

Den savnede søsteren er Lucinda Rileys syvende bok om de syv søstrene, så nå lurer alle Lucinda-fans på hva hun vil skrive om neste gang. Lucinda Riley har derfor annonsert at hun fredag 23. april skal avsløre en stor nyhet – så følg med!