Breen og Jordahl på Boktips LIVE: – Fikk beskjed om å fjerne kvinnelige brystvorter

Tegneserieduoen Jenny Jordahl og Marta Breen er aktuell med «Patriarkatet faller». Men deres feministiske tegninger er ikke like velkomne i alle land.

Estimert lesetid 3min

Forfatter Marta Breen og illustratør Jenny Jordahls feministiske tegneserier har vært store suksesser, både her hjemme og ikke minst i utlandet. Deres Kvinner i kamp fra 2018 har blitt solgt til 27 land. I høst kom boka Patriarkatet faller, der duoen på humoristisk vis forteller patriarkatets kulturhistorie, fra sexisten Aristoteles og til i dag.

Men ikke alle land har et like uanstrengt forhold til kvinnesak og feminisme. I Russland fikk Kvinner i kamp 18-årsgrense, og selges innpakket i plast, på grunn av bokas skildringer av skeiv kjærlighet.

Og da boka skulle selges til USA, ble forfatterne bedt om å sensurere de kvinnelige brystvortene fra tegningene, forteller forfatterne i intervjuet på Boktips LIVE.

– Det synes jeg var trøblete, så jeg lurte på om jeg kunne tegne mannlige brystvorter på kvinnene, sier Jordahl.

Det var til et kapittel om den seksuelle revolusjonen at problemet oppstod.

I den amerikanske versjonen har alle på seg vest


– Men fordi det ikke endret handlingen i boka, endte jeg opp med å gjøre det. Jeg gjorde det på både de mannlige og kvinnelige, så i den amerikanske versjonen har alle på seg vest, sier Jordahl.

– Det er verdt å merke seg at av disse 27 landene boka er solgt til, deriblant Tyrkia og Egypt, så er det bare USA som har sensurert boka, sier Breen.

I intervjuet på Boktips LIVE forteller og viser Breen og Jordahl den nye boka Patriarkatet faller. Se hele intervjuet øverst i saken.

Boka Patriarkatet faller kan du bestille hjem her.

Foto av «Patriarkatet faller» av Marta Breen og Jenny Jordahl
(Foto: Åsmund Holien Mo)

Patriarkatet faller – en heistatur i patriarkatets kulturhistorie

Gjennom historien har feminister blitt spottet og trakassert over hele verden. På 1700-tallet ble kjente feminister halshugget i giljotinen, mens 1800-tallets suffragetter ble kastet i fengsel. I dag sitter kvinneaktivister i fengsel i land som Iran og Saudi-Arabia. Feminister er blitt stemplet som humørløse, sinte og lite attraktive. Likevel vokser det stadig opp nye generasjoner med kvinner som tør å kalle seg feminist med stolthet.

Foto fra «Patriarkatet faller» av Marta Breen og Jenny Jordahl
(Foto: Åsmund Holien Mo)

Forfatter Marta Breen og illustratør Jenny Jordahl har markert som dyktige formidlere av kvinnehistorie gjennom en rekke bokutgivelser. I denne boka tar de med seg leseren på en heisatur gjennom patriarkatets kulturhistorie. Men en god porsjon humor forteller de om hvordan menn fra Aristoteles til Woody Allen har beskrevet verden gjennom sitt mannlige blikk. De viser hvordan historiens kvinner har kjempet imot undertrykkelsen – og kårer tidenes verste sexist.

Boka Patriarkatet faller kan du bestille hjem her.