«Alt eller ingenting»: Med selvfølelsen i fritt fall

SkjønnlitteraturUnderholdningsromaner«Alt eller ingenting»: Med selvfølelsen i fritt fall

Hovedpersonen i Ukas feelgood har det ikke særlig bra. Men hvem sier at man må være perfekt for å være lykkelig? «Alt eller ingenting» er siste bok fra Sveriges romantikkdronning Simona Ahrnstedt.

Estimert lesetid 3min
Simona Ahrnstedt
Simona Ahrnstedt er en samfunnsengasjert forfatter som tar opp relevante problemstillinger i sine romantiske bøker. (Foto: Kate Gabor)

Ukas feelgoodtips er boka for deg som er lei av å jakte på det perfekte livet – eller den perfekte kroppen, for den saks skyld. Svenske Simona Ahrnstedts befriende roman Alt eller ingenting handler om Lexia, som jobber på et reklamebyrå i Stockholm – og ofte føler at hun ikke passer inn.

Forfatteren er ansett å være Sveriges romantikkdronning nummer én. Som Dagens Nyheter formulerer det: «Simona Ahrnstedt er en strålende forfatter”. Sydsvenskan var også imponert over romanen da den kom ut i hjemlandet, og presiserte i sær hvordan hun klarte kunststykket med å «elegant balansere samfunnskritiske spørsmål med ren underholdning.»

Med selvfølelsen i fritt fall

Lexia i Alt eller ingenting føler ofte at de andre damene i reklamebyrået hun jobber i er dyktigere, slankere, penere og mer populære enn henne. Følelsen av å være mislykket gjør at hun har en selvfølelse i fritt fall, og en lei tendens til å spise og drikke altfor mye.

På jobben foregår det flere ting. Da byrået skifter eier, begynner ryktene å gå om at mange vil få sparken. Den nye sjefen som er kommet til Stockholm for å «rydde opp» i byrået har rykte på seg for å være en hensynsløs leder. Dette hjelper ikke på Lexias selvfølelse, og hun blir kjemperedd for å miste jobben sin. Men det er hardt å kjempe når man føler seg nede.

Alt eller ingenting er en historie om moderne kvinner, karriere, lidenskap og umulige kroppsidealer.

«Uhyre festlig»

Oda Skard er Simona Ahrnstedts norske redaktør, og roser både den særegne forfatteren og boka som nå er ute på norsk:

– For det første er Alt eller ingenting en utrolig morsom og underholdende bok som det er vanskelig å legge fra seg. Scenen i starten av boken, hvor hovedpersonen Lexia drikker altfor mye, er rett og slett uhyre festlig. Samtidig aner vi en sårbarhet under Lexias overflate som jeg tror vi alle kan kjenne oss igjen i, og derfor heier vi så veldig på henne når hun får verden mot seg!

– For leseren er det opplagt at Lexia bør lykkes både på jobben og i kjærlighetslivet, men virkeligheten er som kjent ikke like rettferdig. Og ikke minst ønsker vi hevn over den forferdelige «venninnen» hennes som prøver å ødelegge alt.

En samfunnsengasjert forfatter

Skard forteller at selv om handlingen er lagt til et byrå i Stockholm, er det nok mange som kan kjenne seg igjen i hovedpersonen som går rundt med lav selvtillit og dårlig selvfølelse.

– Simona Ahrnstedt er en smart og samfunnsengasjert forfatter som har et skarpt og humoristisk blikk på verden rundt seg. Hun er opptatt av det hun kaller kroppspositivisme, at vi ikke trenger å være like Instagram-perfekte alle sammen. Lexia veier kanskje noen kilo for mye, men skal vi virkelig leve livet etter en BMI-skala? Jeg unner norske lesere denne moderne og underholdende leseopplevelsen, og håper at mange vil kjøpe boka – både til seg selv og til sin beste venninne, sier Skard.

Forfatteren selv er født i Praha og kom til Sverige som flyktning da hun var liten i 1969. Hun er utdannet psykolog, og har studert både filmvitenskap, tysk, jus, tjekkisk og filosofi ved Universitetet i Stockholm.