Blir inspirert til en ny begynnelse med Lucy Dillons «100 umistelige ting»

SkjønnlitteraturUnderholdningsromanerBlir inspirert til en ny begynnelse med Lucy Dillons «100 umistelige ting»
Estimert lesetid 5min

Finn de små øyeblikkene i livet hvor du stopper opp og kjenner at du er glad for å leve. En vakker solnedgang, en kopp med te eller gule støvler på et barn i en park. Det finnes vakre øyeblikk som gjør sjelen lykkelig overalt, og vi bør lære oss å sette pris på disse øyeblikkene. Ta et bilde med hjertet ditt og ikke med Instagram, sier Lucy Dillon, som er aktuell med feelgood-boken 100 umistelige ting, som handler om nettopp det å nyte livet her og nå.

Å stole på minnene

Hovedpersonen i boken, Gina, har hatt noen vanskelige år hvor ekteskapet og drømmen om familie har gått i vasken. Gina sin nye leilighet er for liten for alt hun eier, så hun bestemmer seg for å kun beholde de 100 gjenstandene som betyr mest for henne. Hun overrasker seg selv med hva hun bestemmer seg for å beholde og hva hun bestemmer seg for å kaste. Men det som overrasker henne mest er skattene som kommer inn i hennes nye verden når hun endelig begynner å gjøre plass for nye ting. Inspirasjonen bak boken kom av at forfatteren selv hadde et hus fylt av unødvendige gjenstander.

– Jeg leste en artikkel om det å sortere og kaste bort unødvendige ting i hjemmet. Da begynte jeg å tenke på hva jeg ville beholde av min store samling av ting, og hva jeg ville føle om å kvitte meg ting fra fortiden. Jeg er elendig på å kaste ting. Hyllene mine er fulle av bilder, kaffekopper kjøpt på ferier, postkort, og listen fortsetter. Ideen om å kvitte seg med disse tingene, og heller stole på minnene føltes risikabelt, men også spennende. Det fikk meg også til å spørre meg selv om hvorfor jeg trenger alle disse tingene, forklarer Dillon.

«En helstøpt feelgood-roman om betydningen av å leve livet fullt ut»
– Sun

Kvitt deg med gamle klær og følelsen av å ha feilet

Dillon forteller at det viktigste hovedpersonen Gina lærte ved å kun beholde 100 gjenstander og kvitte seg med resten var at minner var noe man har i hjertet og ikke på en hylle. Man er ikke definert av hva man eier. Dillon oppfordrer også andre til å rydde opp i hjemmet.

– Spør deg selv hva alle disse gjenstandene egentlig betyr for deg. Når man beholder en haug med klær som ikke passer og som heller aldri har gjort det (her snakker jeg av erfaring), så beholder man også det håpet om at en gang i fremtiden så kommer klærne til å passe. Man beholder et håp om at man en dag skal forandre seg. Kvitt deg med gamle klær og følelsen av å ha feilet. Få mer plass, både i hjemmet og i sinnet, til å være den du er her og nå, sier Dillon.

Savner menneskelig kontakt

Den nye dronningen av feelgood-bøker, Lucy Dillon, har en klar formening om hvorfor akkurat denne sjangeren er så populær blant mange lesere.

– Jeg tror at lesere liker feelgood-sjangeren fordi vi konstant er koblet til sosiale medier, noe som kan føles ensomt til tider. Vi handler klær på nettet, isolerer oss med musikk på ørene på T-banen og går på treningssenter istedenfor å delta i en lagsport. Vi lever i en verden hvor man ikke har møtt naboen sin, men man vet hva en totalt fremmed har hatt til lunsj via Instagram, forteller den britiske forfatteren.

Det var slike tanker som gjorde at Dillon skapte sitt eget univers, nemlig byen Longhampton, hvor lokal identitet og varme er nøkkelord.

– Som forfatter jobber jeg mye alene, og kjente omtrent ingen her hvor jeg bor, frem til jeg begynte å gå tur med hunden i nabolaget. Folk som lufter hunden stopper opp for å slå av en prat, og naboene begynte å ta vare på meg. Det var slik jeg skapte byen Longhampton, hvor alle mine romaner finner sted. Her bryr innbyggerne seg om hverandre og ekte kontakt skapes, forklarer Dillon.

Glad i hunder

Lucy Dillon har tidligere gitt ut boken Ensomme hjerter og hjemløse hunder, som ble godt mottatt her i Norge. Også i 100 umistelige ting spiller en hund en viktig rolle i historien.

– Buzz, som er en greyhound, er en viktig karakter i boken. Han har blitt behandlet dårlig av mennesker i fortiden og har vanskelig for å stole på folk igjen, men som Gina, finner han motet til å endre livet sitt. Buzz har også en symbolsk rolle, ved at han representerer den enkle gleden, som verden ofte kan ødelegge for oss mennesker. Det er når både Buzz og Gina begge oppdager spenningen ved å leve i øyeblikket at ting endrer seg for dem, forteller Dillon, som selv er veldig glad i hunder.

– For øyeblikket har jeg og mannen min en border terrier med navn Barney. Jeg liker virkelig hvordan hunder forandrer livet til det bedre; jeg går mer tur og tilbringer mer tid utendørs, shopper mindre og lærer å være mer til stede når jeg er i nærheten av Barney, avslutter Dillon.