Nhu Diep: – Hvem ønsker ikke å bli servert forbudt kjærlighet, i varmen, under et palmetre?

SkjønnlitteraturRomanerNhu Diep: – Hvem ønsker ikke å bli servert forbudt kjærlighet, i varmen, under et palmetre?

I høst forteller Nhu Diep historien om oppveksten i en vietnamesisk flyktningfamilie. Men sommerlesingen skal være lettbeint, lystbetont og helst litt tilfeldig.

Estimert lesetid 4min
Foto av Nhu Diep
– Egentlig er den perfekte sommerboken den ukjente og veldig gode boken du tilfeldigvis finner i boksjappa i utlandet (eller andre steder), fordi du har gått tom for bøker, sier Nhu Diep i «Forfatternes sommerboktips». (Foto: Eivind Senneset)
Forfatternes sommerboktips

For Boktips-redaksjonen er sommeren enkel: Kanskje skal vi surfe, stå på vannski og bade, for å sitere en velkjent plateutgivelse – men først og fremst skal vi lese, lese, lese. Late dager og lyse netter er perfekt for å gjøre det vi liker aller best, ligge langstrakt på stranda, i parken eller på balkongen med en god bok.

Men hva gjør de som skriver bøkene? I spalten Forfatternes sommerboktips sjekker vi inn med noen av forfatterne som står på trappene til den beryktede bokhøsten. Klarer de ta sommerferie, eller tilbringes soldagene inne, svettende foran et bokmanus? Hvilke bøker pakker de med seg i sommer? Følg med hver uke i sommer og bli bedre kjent med forfatternes sommerplaner.

I dag sjekker vi inn med Nhu Diep, som i høst utgir en sterk og personlig bok om en komplisert familiehistorie.

En personlig minnebok

Nhu Diep (f. 1978) er født i Vietnam og vokst opp i Norge. Hun debuterte som barnebokforfatter i 2011, og har siden utgitt flere bøker for barn, samt den illustrerte kortprosasamlingen Forevig siden (2016).

I høst er Diep aktuell med Ild, tenner, vann, tunge. Boka er en personlig minnebok, der Diep gjennom episodiske glimt og scener fra eget liv skriver frem sin kompliserte familiehistorie.

Ild, tenner, vann, tunge er en fortelling om å hevde sin frihet, men samtidig lengte hjem. Om å stå i spagat mellom behovet for avstand og et brennende ønske om tilhørighet. Og om forsøket på å finne fred med sin historie.

Til sammen kom om lag 10 000 vietnamesiske flyktninger til Norge mellom 1975 og 1990. Blant disse var Ba, Má og deres ti barn, som i 1978 blir plukket opp på havet utenfor Vietnam av et norsk tankskip. Familien har mistet alt og er på flukt. Nå skal de starte et nytt liv i Moss.

Et strengt hierarki, vold og høye krav preger oppveksten til N og søsknene, mens foreldrene jobber så hardt de kan for å få endene til å møtes.

N får med seg mange sår fra barndommen, og som voksen har hun mye å finne ut av. Hvordan har oppveksten preget henne? Hvem er hun, hva kan og vil hun, og ikke minst: Hvilken plass skal familien ha i livet hennes? Svarene er ikke opplagte, men for N fremstår det som livsviktig å lete etter dem. Ikke minst når en utenkelig krise brått rammer henne og familien.

Ild, tenner, vann, tunge finner du i bokhandlene fra 10. august, men allerede nå kan du forhåndsbestille og i tillegg få en personlig hilsen fra forfatteren.

– Du finner meg på en kamel i Nord-Afrika

– Hei, Nhu! Tre ting som er sommer for deg? 

– Sol, varme og sand.

– Hvor finner vi deg i sommer?

– På hytten på Vestlandet og på en kamel i Nord-Afrika. Er jeg ikke å finne, så har jeg sannsynligvis gått meg vill i souken.

– Hvilken romankarakter ville du helst tilbringe sommerferien med, og hvorfor? 

– Marguerite Duras sin navnløse karakter i Elskeren. Jeg vil høre henne fortelle om den lovløse ferieflørten med egne ord: om den lange og eksotiske reisen som spenner seg over tid: fra tidligere Indokina til Paris i senere tid. Hvem ønsker ikke å bli servert forbudt kjærlighet, i varmen, under et palmetre?

– Hva utgjør den perfekte sommerboka? 

– Denne er tricky, men kanskje litt av alt som er gøy? Den må være underholdende, spennende, morsom, og gjerne med et fargerikt persongalleri. Lett kaotisk, lettbeint og lystbetont? Men egentlig er den perfekte sommerboken den ukjente og veldig gode boken du tilfeldigvis finner i boksjappa i utlandet (eller andre steder), fordi du har gått tom for bøker. 

– Hvor er det beste stedet å lese på sommeren? 

– På et piknikteppe, på stranden, eller i hengekøyen. 

– Hvis du skulle skrive en romantisk sommerkomedie, hvilket reisemål ville du velge som setting? 

– Trøffelområdene i Piemonte. Det hadde vært mye svinsing rundt i italienske skoger, for så å fortsette nedi kjelleren i de mange vinslottene.

– Hvilke bøker pakker du i bagen i sommer? 

Fjellet, geværet, vannet av Lars Ramslie, Leksjoner i gresk av Han Kang og De små jentene av Monica Isakstuen.

– Hvis du kunne gi et nytt navn til sommerferien, hva ville du kalle den? 

– Ladefiesta.

– Hvordan er forventningene til bokhøsten? 

– Skyhøye!

Ild, tenner, vann, tunge finner du i bokhandlene fra 10. august, men allerede nå kan du forhåndsbestille og i tillegg få en personlig hilsen fra forfatteren.

Les flere Forfatternes sommerboktips her. God sommer!

Relaterte artikler