– Denne har «et refleksjonsnivå himmelhøyt over det aller meste av dagens samtidslitteratur»

Skjønnlitteratur– Denne har «et refleksjonsnivå himmelhøyt over det aller meste av dagens samtidslitteratur»
Estimert lesetid 3min
Kaspar Colling Nielsen balanserer i sin i siste roman Den danske borgerkrig 2018-24 mellom det normale og det avvikende, meningsfylte og det absurde i sin beskrivelse av hva som kan skje med et velferdssamfunn i krise. I dag får romanen stående applaus og terningkast seks i VG.


Med sin andre roman ble Kaspar Colling Nielsen en litterær superstjerne i hjemlandet sitt. Romanen er oversatt til norsk av Kyrre Andreassen. Kjøp «Den danske borgerkrig 2018- 24» på Cappelendamm.no

Romanen handler om en borgerkrig i Danmark som finner sted i perioden mellom 2018 og 2024.


Det er ikke bare VG som er begeistret, også i Dagbladet får romanen skryt. Fredrik Wandrup kaller den, «en vill fabel om en skjør verden»:

– (…) en leken, men skremmende fabel om hvor nær avgrunnen verden kan synes å befinne seg, når markedskreftene slipper fri og folk flest gir blaffen i framtida.(…). Den er brutal og humoristisk, og svært velskrevet.»

Kamper har utspilt seg på Rådhusplassen, politikere har blitt halshugget på åpen gate og bankfolk jaget vilt. Borgerkrigen ble opplevd av en 25-årig mann som 450 år senere ser tilbake på et langt liv. Den 475 år gamle rikmannen blir holdt i live av et avansert stamcelleprogram. 

En briljant roman

– (…) det er en helt usedvanlig mangefasettert, provoserende, tankevekkende og briljant skrevet roman vi her får presentert i Kyrre Andreassens spreke oversettelse. Den som ikke finner noe å bli utfordret eller stimulert av i denne boken, må være grunnleggende lei av litteratur, skriver Sindre Hovdenakk i VG.


Det er ikke bare her i Norge anmelderne jubler, han er også anerkjent i hjemlandet sitt Danmark som en av de viktigste samtidsforfattere nå;

– …årets hittil villeste danske roman. En ustyrlig, intelligent og fullstendig frika fortelling som sprenger seg vei gjennom alle hindre for å nå fram til det som gjelder: å tenne et bål av begeistring i hodet på sin leser, skrev Politiken da den utkom i hjemlandet. 

«Superstjerne» i Danmark


Tidligere har også NRK omtalt romanen;– Den danske forfatteren Kaspar Colling Nielsen spår borgerkrig i Danmark i nær framtid, og har blitt superstjerne med den dystopiske romanen Den danske Borgerkrig 2018-2024, skrev NRK i forbindelse med at han gjestet Hans Olav Brennes Brenner og bøkene.


Forfatteren Kaspar Colling Nielsen er født i 1974 og debuterte med Mount København som han fikk Årets Debutantpris for i 2010. Den danske borgerkrig 2018-24 er hans andre bok. Han underviser på Handelshøyskolen i København og skriver også for film og TV.