Dag O. Hessen: – Jerven er en representant for det siste «ville»

I en nærmest gjennomregulert natur representerer jerven den siste biten villskap. Hør Dag O. Hessen fortelle om sin nye bok «Jervesporet» på Boktips LIVE.

Estimert lesetid 5min

Boken Jervesporet er biolog og forfatter Dag O. Hessens mest personlige til nå. Den er fortellingen om en natur i endring, om tid som går og en utvikling vi ikke makter å stoppe. Tidvis er boken også melankolsk i sine erindringer av en barndom som er forbi, og av familiemedlemmer som ikke lenger er her.

I midten av denne fortellingen finner vi jerven. Naturens mest fascinerende og folkeskye dyr, så kompakt i sin villskap og kraft at det knapt finnes maken.

Boktips LIVE forteller Hessen blant annet om Jervesporet, om tiden som har forsvunnet og om naturens siste ville skapning; jerven selv.

Se hele Boktips LIVE-intervjuet med Dag O. Hessen i videoen over.

Bestill Jervesporet hjem i postkassen her.
Kjøp Jervesporet som e-bok her.

EN PERSONLIG BOK: Dag O. Hessen er en av Norges aller fremste biologer og formidlere. Jervesporet er hans mest personlige bok til nå, og handler om mye mer enn bare jerv. (Foto: Kristoffer Kringlebotn)

Mye mer enn bare jerv

På tross av at boken heter Jervesporet, dekker ikke tittelen hele innholdet.

– Det er ikke en biologibok om jerv, selv om det er elementer av det også. Når det er sagt, så hadde jerven absolutt fortjent en egen bok, altså, sier Hessen.

Han er tydelig interessert i dette mystiske rovdyret, men prøver i denne boken å si noe om den større historien.

– Det handler om tid. Om tid som har gått. Det er en refleksjon over hvor disse femti årene ble av.

– Vi vet svært lite om dette dyret

– Rent biologisk er det et mårdyr, det største av dem. Det er likevel ikke mye større enn en hund. Jerven er helt ufarlig for oss mennesker. Det er ytterst sjelden vi ser den – og hvis vi gjør det, er det gjerne som en prikk som forsvinner i det fjerne, innover vidda, påpeker Hessen.

Rent utseendemessig virker det altså ikke som jerven er noe mer spektakulær enn mange andre dyr. Så hva er det egentlig som gjør at Hessen har lagt sin kjærlighet på akkurat dette dyret?

– For det første er jerven en gåmaskin. Den kan gå ti mil i døgnet, og ti til det neste. De kan klatre opp de bratteste fjelltopper, og ned igjen, og de kan ta en rein som veier fire ganger så mye. Dette er bare litt av det jerven kan, forteller forfatteren.

I tillegg til disse rå egenskapene hjelper det også at jerven, også fra et biologisk ståsted, er mystisk.

– Ja, vi vet svært lite om dette dyret, altså.

Har temmet naturen

– Av og til føler jeg meg som en handelsreisende med dårlige nyheter om klimaet og naturen, men dette er altså ikke først og fremst en bok om dette, sier Hessen.

Selv om han med Jervesporet ikke har lyst til å rette en pekefinger, er likevel noe av tematikken knyttet til en natur i endring.

– Vi har på en måte trukket ut tennene på den ville naturen, og temmet den. Det har jo vært en del av det menneskelige prosjekt siden vi startet med jordbruk.

Det er liten tvil om at Hessen synes denne gjennomreguleringen av naturen gjør tilværelsen mindre fargerik. Nettopp derfor er kjærligheten til jerven også ekstra stor.

– Jerven har fremdeles et element av denne villskapen i seg. Den er på en måte en representant for dette siste ville og fascinerende.

– Burde vært livspensum

Når man leser Jervesporet, er det lett å drømme seg bort til hvite vidder og spisse fjell, men hva er det egentlig forfatteren selv ønsker at leserne skal sitte igjen med?

– Jeg mener det burde være livspensum å være noen dager alene i fjellet. Det burde være livspensum å se opp på stjernene uten tilgang til telefon.

Hessen mener hverdagen vår har begynt å gå altfor fort, og at vi ikke lenger tar oss tid til å reflektere, eller oppleve naturen og dens fantastiske fenomener. I tillegg til dette, vaker det et annet budskap i boken:

– I enden av det er det et poeng å vise hvor dramatisk naturen har krympet de siste 50 årene. Vi skjønner ikke hvor mye som har endret seg før vi ser et bilde av hvordan ting var før.

Forsiktig optimist

Hessen har ikke noe sterkt ønske om å være bærer av dårlige nyheter, men har likevel blitt en talsmann for at naturen vår er i fare, og at vi må handle hvis vi skal redde den. Men samtidig er han forsiktig optimist på menneskets vegne – dog med en krystallklar advarsel:

– Det er mye godt å si om mennesket. Vi er bedre enn vårt rykte, pleier jeg å si – selv om vårt dårlige rykte ikke er ufortjent. Ja, jeg er optimist i den forstand at jeg ikke tror verden går under, og heller ikke menneskeheten, men vi må jo ha større ambisjoner enn det – for det kan virkelig bli riktig ille, sier han på Boktips LIVE.

Se hele intervjuet øverst i saken!

Bestill Jervesporet hjem i postkassen her.
Kjøp Jervesporet som e-bok her.

Foto: Kristoffer Kringlebotn