– Å møte gutter med en holdning om at de ikke leser, kan fort bli en selvoppfyllende profeti

Barnebøker– Å møte gutter med en holdning om at de ikke leser, kan fort bli en selvoppfyllende profeti

Å få gutter til å lese er en het potet. Ole I.B. Storø i Foreningen !les mener diskusjonen om lesing og kjønn har en tendens til å bli ensporet og negativt vinkla.

Estimert lesetid 7min
Gutt leser
– Å finne gode leseopplevelser handler også om å skape gode rom for lesing, sier Steffen Sørum. (Foto: Unsplash/ Michal Parzuchowski)

Resultatene fra forrige PISA-test viste at leseferdighetene i norske skoler er dårligere enn før, og særlig er det mange gutter som ligger på det dårligste nivået. Det er alvorlig, mener forfatter og fagleder hos Norsk barnebokinstitutt, Steffen Sørum.

– PISA-testen viste at hver fjerde gutt på ungdomsskolen er under kritisk nivå. Det vil si at de ikke er i stand til å fullføre videregående, fordi de ikke klarer å lese pensum der. Det opplever jeg som en nasjonal krise, sier han. 

Ole I. B. Storø i foreningen !les modererer tallene litt, men erkjenner at det er god grunn til et felles løft både hos gutter og jenter.

– I PIRLS 2016 var det en fremgang i lesing blant norske elever på 4. og 5. trinn, men tar man utgangspunkt i tall fra siste PISA-undersøkelse fra 2018, er det en tilbakegang i leseprestasjoner blant et utvalg norske 15-årige gutter sammenligna med 2015. I begge undersøkelsene ligger norske elever imidlertid over det såkalte OECD-gjennomsnittet.

Mange ønsker å leser mer, men trenger hjelp

Storø mener også at det er endrede medievaner som har noe av skylden for dette, og påpeker at mange unge selv har lyst til å lese mer, men trenger hjelp til å komme i gang.

– I en studie utført av Statens medieråd i Sverige oppgir en stor andel av respondentene i alderen 9-18 år at de selv synes de leser for lite og bruker for mye tid på smarttelefonen. Dette er nok overførtbart til Norge, og et signal om at viljen til å lese bøker blant barn og unge er der, men at de trenger bedre veiledning i hvordan de kan finne fram til de riktige bøkene og innarbeide gode lesevaner.

Endrede medievaner og gaming

Man kan innvende at mange barn og unge blir eksponert for tekst mens de er på skjerm. Det er jo også en form for lesetrening – eller?

– Spill er utrolig visuelle og mye informasjon forklares er forklart med symboler, bevegelse og lyd. Mengden tekst i spill er ofte overdrevet i denne sammenhengen, sier Steffen Sørum.

Gaming er bare ett av mange medier som gir lesingen tøff konkurranse, og mange fanges i en negativ spiral. Guttene risikerer å gå glipp av noe viktig, mener Sørum.

– Å finne gode leseopplevelser handler også om å skape gode rom for lesing. Å være på nett hele tiden gjør at mange føler seg isolert og utenfor. Å lese en bok – som ikke er koblet til verden – kan ironisk nok gi en større følelse av å dele noe med andre og være i et fellesskap, utdyper han.  

Må løfte frem guttene som leser

Ole I.B. Storø mener at diskusjonen om lesing og kjønn har en tendens til å bli ensporet og negativt vinkla.

– Akkurat som jenter, eller kvinner og menn for den saks skyld, så er ikke gutter en homogen gruppe. Derfor blir det også litt lettvint å si at gutter liker sånne bøker, mens jenter liker sånne bøker. Det snevrer inn rommet for hvilken gutt eller jente du kan være, og hvilke lesepreferanser du kan ha.

Storø advarer mot at vi gjør oss selv en bjørnetjeneste med å stadig understreke at gutter ikke leser.

– Hvis ikke vi har troa på gutter som gode lesere, så får de det kanskje heller ikke selv. Å møter gutter med en holdning om at de ikke leser, kan fort bli en selvoppfyllende profeti og bidra til at de presterer under evne, sier han.

Jobber for at både gutter og jenter skal begynne å lese tidlig

Hos Cappelen Damm jobbes det målrettet for å fange alle lesere i tidlig alder, forteller Ragnfrid Trohaug, som er forlagssjef for barn- og ungdomslitteratur.

Alle skal kunne finne bøker som de kjenner er «sine», og derfor jobber vi bevisst med lista utfra en tanke om at leseren er mangfoldig og forskjellig, både når det kommer til kjønn, alder, leseferdigheter og bakgrunn, sier hun.

– Undersøkelser viser oss at gutter oftere vil lese sakprosa enn skjønnlitteratur, det har gjort at vi har innført sakprosa på hvert nivå i leseløvene. Man kan lese om hai, farlige dyr, vikinger og krigere for eksempel, og dette fenger gutta.

Jentene leser også disse bøkene, understreker Trohaug, og legger til at jenter like gjerne leser om gutter i hovedrollen. Gutter derimot gjør ikke det i like stor grad.

– Målet vårt er at både gutter og jenter skal lese hele livet. Der er bøkene våre viktige byggesteiner.

Les ei avis, eller hva som helst

Steffen Sørum påpeker at foreldre som ønsker å få opp lesinga hjemme, bør gå foran som et godt eksempel.

– Tiden vår er mye verdt. Netflix sin farligste konkurrent er ikke HBO, men søvn. Når vi sover, kjøper vi ikke noe. Så alle ønsker tiden vår. Å sitte å fikle med mobilen og samtidig be barna lese, er ikke særlig konstruktivt. Legg deg på sofaen med en bok.

Og han appellerer også til oss som ubevisst stadig lar blikket gli ned på skjermen:

– Ta med deg et magasin eller tidskrift om du sitter på barnas trening, fremfor å spille Candy Crush. Å se på teite videoer på Instagram, versus å lese en god artikkel i en avis: hva gir deg mest? Egentlig?

Boktips til de unge (og særlig til guttene)

Sørum har selv har jobbet både som redaktør og forfatter av barnebøker. Vi har bedt han om noen tips til bøker som kan fenge alle, men gutta ekstra godt.

Edward Rubikons mysterier

For de yngste som trenger spenning og grøss, er serien Edward Rubikon veldig bra. Det er en hybrid mellom tegneserie og roman. Elskes av alle barn som leser dem. Og nå er det fem bøker i serien. Det er Stranger Things for de yngste rett og slett. 

I siste bok i serien, Edward Rubikons mysterier – Demonbyen, er Edward helt utslitt og får kjeft både hjemme og på skolen. Han bestemmer seg for å legge etterforskningen på hylla for godt! Samtidig skjer det mystiske ting på nattestid. Kasper og Nadira tar saken i egne hender, og oppdager at Grimsrud står overfor sin største trussel noensinne! Men klarer de å redde byen uten Edward? 

Sapiens i tegneserieformat

Yuval Noah Hararis bok Sapiens nådde mange menn som tradisjonelt ikke leser så mye. Nå kommer boken som tegneserie for ungdom. Kanskje et godt sted å starte for flere? 

Sapiens i tegneserieformat er en like spennende og provoserende bok som originalboken. Ungdomsutgaven tar oss med på en spennende reise gjennom menneskehetens historie, fra de evolusjonære røttene til nåtidens kapitalisme og genteknologi.

(Sapiens – En tegnet historie kommer 19. oktober)

Lettlestbøker om krigere

Jeg har skrevet Krigere og Flere krigere som er to lettleste bøker om krigere gjennom historien. Mange barn elsker historie og syns det er spennende. Dette var bøker jeg savnet selv. Nå er jeg på skoleturne for 3. klasse. Utrolig moro å se dem lysne opp og spørre mange spørsmål om grekerne, romerne, zuluene og dermed øke sin horisont.