Fra debutantpris til «den store norske romanen»: Dette er Eivind Hofstad Evjemos forfatterskap

SkjønnlitteraturRomanerFra debutantpris til «den store norske romanen»: Dette er Eivind Hofstad Evjemos forfatterskap

Etter debutantpris og karakteristikker som «lysende talent» har Eivind Hofstad Evjemo klart kunststykket å innfri kritikernes forventninger igjen og igjen. Vi gir deg oversikten over alle utgivelsene hans.

Estimert lesetid 9min
Foto av Eivind Hofstad Evjemo, alle hans bøkers omslag lagt oppå
KNALLKRITIKKER: Hans nyeste roman «Ingens herre» får, som hans tidligere bøker, ros fra anmelderne. Ikke lest noe av Eivind Hofstad Evjemo ennå? Da har du mye fint i vente! (Foto: Lina Hindrum)

Helt siden han debuterte i 2009, og trolig også før det, har Eivind Hofstad Evjemo (f. 1983) blitt karakterisert som et lysende talent. Trønderen, nå bosatt i Oslo, mottok Tarjei Vesaas’ debutantpris for Vekk meg hvis jeg sovner. Etter dette har han, i tillegg til å ha vært bl.a. mangeårig redaktør for debutantantologien Signaler, utgitt fem romaner og en diktsamling, alle til kritikerros.

Ekte og empatisk om det daglige strevet

Det som ofte går igjen i omtalen av Evjemos bøker, er hvordan han på en ekte og empatisk måte klarer å formidle den store fortellingen i det daglige strevet. Han åpner øynene våre for hverdagen, som går fra å synes uviktig og gråtonet til å framstå med uvurderlig mening.

Forfatteren roses også hyppig for sin sterke evne til å skape rørende stemninger og bilder – også ispedd humor, ofte nettopp med utgangspunkt i tilsynelatende ubetydelige, små detaljer.

Foto av Eivind Hofstad Evjemo
FORFATTER OG REDAKTØR: I tillegg til å være romanforfatter og poet, har Eivind Hofstad Evjemo blant annet vært redaktør for debutantantologien «Signaler». (Foto: Maja Hattvang)

Årets roman: – Lavmælt, intens og glimrende

Denne vinteren er Evjemo ute med Ingens herre, den andre boka i hans planlagte trilogi om den norske bonden.

Førsteboka Den nye årstiden fikk bl.a. tre terningkast 5, Adresseavisen mente den ville «bli stående som en av årets beste norske romaner» og Morgenbladet påpekte at den «… nærmer seg den samme slående uhyggen som man finner i romanene til Cormac McCarthy, uten å miste bondens arbeid og dager ut av syne».

Og også Ingens herre får knallkritikker.

«Lavmælt, intens og glimrende roman», skriver Adresseavisen og triller terningkast 5. Morgenbladet fastslår at «Evjemos utforskningar av bønder og dyrehald fôrar tanken og pirkar i det moralske kompasset», mens Bok365 mener «romanen er som en fargerik blomst, bretter seg ut etter hvert som jeg leser. […] en historie om et lite stykke Norge av i dag.».

SE TEASER: Livet i huset, i fjøset, i brakka. Ingens herre er «en historie om et lite stykke Norge av i dag», mener Bok365. (Video: Lina Hindrum)

Eivind Hofstad Evjemos utgivelser til nå

Vinner av Tarjei Vesaas’ debutantpris

Vekk meg hvis jeg sovner (2009)

Allerede med debutromanen Vekk meg hvis jeg sovner vakte Eivind Hofstad Evjemo oppsikt. Boka fikk flere strålende anmeldelser og vant det årets Tarjei Vesaas’ debutantpris.

Handlingen i romanen er lagt til et kystlandskap hvor morfarens tap av kontrollen over gårdsdriften og økende distansering fra familien driver fortellingen. Forfatterens varhet overfor det dagligdagse og hans evne til å få minnene til å leve, gjør dette til en stor leseopplevelse.

En båt legger til. En gutt og morfaren trår inn i fjæra med ei balje småsei. Søsteren dukker opp rundt et hushjørne. Fjøskattene sover i solflekkene i hagen, like ved et bord som står dekket til en familie. Kyrne venter i skogen – storoksen sendes til slakt. Tiden går og en verden trues av søvnen og glemselen.

Debutant med usedvanlig stemningsskapende evne.

Hans H. Skei, Aftenposten

Kjøp Vekk meg hvis jeg sovner som e-bok her.

– Tungtveiende søknad til «den store norske romanen»

Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet (2012)

Evjemos andre roman, Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet, ble møtt med et vell av knallsterke anmeldelser og vant den prestisjetunge Ungdommens kritikerpris.

I boka kommer vi på innsiden av dagliglivets lavmælte dramatikk i en kommune i det nyrike Norge. Det handler om drømmene man har på et sted hvor alt virker langt unna. Det handler om alle menneskenes forhåpninger om at livet skal romme noe mer. Men det handler også om et samfunn, om å åpne nye rom i dette og å se bak fasader.

Evjemo tar oss med inn i helt samfunn og gir livsrytmen og hverdagen ned til de minste detaljene, og alt sammen tas på alvor i et svært fint språk. Jeg kan ikke huske å ha lest en slik roman av en norsk forfatter.

Mari Nymoen Nilsen, VG, terningkast 6

Mange i det lille samfunnet i boka får beskrevet biter av sitt liv – bussjåføren, kjørelæreren, sykepleiere, rektoren, elevene, kultursjefen, og til og med kronprinsen idet han besøker byens ungdomsskole. Men i hovedsak følger vi en familie, med faren Roy og sønnen Aksel som hovedkarakterene, og Kjersti som jobber som primærkontakt for den handikappede skoleeleven Siri.

Familiefaren Roy sliter med selvbildet; han er eldre enn sin kone, og vi får se ham i ulike situasjoner hvor han forsøker å finne en bekreftelse på at han fremdeles eksisterer, er verdig og viktig. Dette også overfor sine to barn, som han heller ikke når, verken følelsesmessig eller sosialt.

Kjerstis liv med den krevende spesialklassen utgjør også en stor del av handlingen, ved siden av hennes forsøk på å innlede en slags romanse med taxisjåføren Morgan.

[…] en tungtveiende søknad til «den store norske romanen».

Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

Kjøp Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet som e-bok her.

Ekte om tomrommet mellom mennesker

Velkommen til oss (2014)

Hvordan sørge i skyggen av en nasjonal sorg? I Velkommen til oss møter vi Arild og Sella, som på hver sine måter forholder seg til å ha mistet sønnen i en fergeulykke. Det er åtte år siden det skjedde, men etter 22. juli 2011 vekkes sorgen til live igjen. 

Velkommen til oss er en roman om menneskene som står i utkanten av den nasjonale katastrofen, men allikevel dras inn i det emosjonelle dragsuget. Den er også en kjærlighetshistorie om to mennesker som tvinges til å ta de valgene som holder dem i live.

Også med denne boka fikk Eivind Hofstad Evjemo kritikerne til å trekke fram superlativer og høye terningkast. Bl.a. innkasserte romanen terningkast 5 i både VG, Adresseavisen og Trønder-Avisa.

Det er ekte. Det er vesentlig. Og det er ført i pennen av en forfatter som framstår som noe av det ypperste norsk samtidslitteratur har å by på.

Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen, terningkast 5

Kjøp Velkommen til oss som e-bok her.

Hva er menneskelig verdighet?

Kvelningsminner (2016)

I Evjemos første diktsamling, Kvelningsminner, møter vi dem som må sende sine kjære vekk fra hjemmet, til institusjoner, og vi følger dem i letingen etter den verdigheten som er menneskelighetens kjerne.

Fra de største spørsmålene om liv og død til scener fra alderdommen og videre til det å formidle et multihandikappet menneskes verd til sine besøkende slektninger: Her tydeliggjøres igjen Eivind Hofstad Evjemos helt særegne måte å formidle den store fortellingen i det daglige strevet.

En av Norges beste yngre forfattere skriver fremragende dikt om velferdsstatens smertepunkter. […] Boka gjør sterkt inntrykk, som øker for hver ny lesning.

Tom Egil Hverven, Klassekampen

Kjøp Kvelningsminner som e-bok her.

Om den norske bonden og kjærlighet som ingen ser

Den nye årstiden (2022)

Den nye årstiden er første bok i Evjemos planlagte trilogi om naturen og menneskets sameksistens i dagens Norge.

Boka er både realistisk og apokalyptisk, det er en roman om den norske bonden, hardt arbeid som endres med tida og en hyllest til kjærlighet som ingen ser.

Hans Junior er bonde på en liten gård som han driver med sin far. Melkebilen kommer. Gresset vokser og fôret høstes. Vintrer går over i vår. Men da faren dør, blir Junior brått stående alene om ansvaret for dyra i fjøset og vedlikeholdet av bygninger og jord.

En dag kjører Sylvi opp på tunet. Hun er inspektør fra Mattilsynet. Noen har sendt et anonymt varsel, og Sylvi er kommet for å gjennomføre inspeksjon i fjøset.

Hun får kaffe med i koppen når hun skal kjøre videre, og Hans Junior inviterer henne til å komme tilbake.

Årstidene er i endring. Kyrene tråkker plutselig opp nye stier, sitkagraner sprer seg i den tørre jorda og dyr fødes og dyr dør.

… vil bli stående som en av årets beste norske romaner.

Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen

Kjøp Den nye årstiden som e-bok her.

Livet i huset, i fjøset, i brakka

Ingens herre (2024)

Med Ingens herre er Evjemo i havn med den andre boka i sin planlagte trilogi.

Her følger forfatteren den single kyllingbonden Rakel og de fire mennene som arbeider for henne og bor i brakke på gården. Romanen går tett på jorda og dyrene.

Ingens herre er en roman om dyrs og menneskers liv, om å være langt hjemmefra, om å søke etter mening i arbeid.

18 000 kyllinger er på vei til Husnes gård. Oppdretteren Rakel og hennes fire fremmedarbeidere vasker og klargjør huset etter forrige innsett. Rakel tar noen glass rødvin og tenker på Gjøran som forsvant og den gamle gården som ble borte.

Mennene i brakka på gården tar en øl og tenker på familiene de ikke får leve sammen med og kameraten som dro til Ukraina for å krige.

Hvordan finne mening og kontakt med noe som er borte? Hvordan føle empati for en kylling som kun får 32 dager å leve? Eivind Hofstad Evjemo skriver med stor omsorg for karakterene både i gårdshus og brakke, og for dyrene i fjøset.

Evjemos utforskningar av bønder og dyrehald fôrar tanken og pirkar i det moralske kompasset.

Marta Norheim, Morgenbladet

Kjøp Ingens herre som e-bok her.

Her finner du alle bøkene til Eivind Hofstad Evjemo i alle tilgjengelige formater.