Erlend Loe feirer 30 år som forfatter

RomanerRomanerErlend Loe feirer 30 år som forfatter

I år er det 30 år siden Erlend Loe debuterte med «Tatt av kvinnen». Det markeres med en bisarr roman i ekte loesk stil, om Solveig som bekjemper sykkeltyveri i drømme.

Estimert lesetid 5min
Erlend Loe Drømmenes sykkelregister roman
I høst markerer Loe 30 år som en av Norges mest folkekjære forfattere, med en ny roman i umiskjennelig loesk stil. (Foto: Anna-Julia Granberg)

Høsten 2023 markerer 30 år siden Erlend Loe tok litteratur-Norge med storm, med debutromanen Tatt av kvinnen. Boka bød på noe friskt og nytt, og bar lovnader om et rikt og annerledes forfatterskap.

Siden den gang har Loe blitt et kjent navn, langt utover de mest litterære sirkler. Romaner som Naiv. SuperL og Doppler er moderne klassikere å regne, og i tillegg har Loe blitt en yndling som manusforfatter innen film og TV.

Erlend Loe ble tildelt Gullruten for sitt manus til TV-serien Kampen for tilværelsen (2014) og har tidligere mottatt en rekke litteraturpriser, som Cappelenprisen og Bokhandlerprisen. I 2013 fikk han Aschehougprisen for sitt forfatterskap. Bøkene hans er oversatt til mange språk.

I høst er han aktuell med en ny roman som beskrives som en «solskinnhistorie»: Drømmenes sykkelregister.

– Preget av høy humrefaktor

– Den fantasifulle forfatteren Erlend Loe nekter seg som vanlig lite, i en fortelling som befinner seg på trygg avstand til realismens krav om troverdighet», skriver anmelder Sindre Hovdenakk i VG om Loes nye roman Drømmenes sykkelregister.

Han skriver videre at leserne ikke vil ha problemer med å gjenkjenne forfatterens «naive og supre» fortellerstil.

– Det er en stil som Loe har rendyrket og finpusset helt siden gjennombruddet med nettopp «Naiv. Super.» i 1996.
(…) Erlend Loes bøker er preget av høy humrefaktor. Det samme kan trygt sies om «Drømmenes sykkelregister».

Debuterte 24 år gammel

Tatt av kvinnen var Erlend Loes første roman. Her harselerer han med dagens mannsrolle etter kvinnefrigjøringen, illustrert ved en tafatt ung mann som får livet sitt invadert av en dominerende, ung kvinne:

«Det var på den tiden hun begynte å komme oftere. Om kvelden, like før jeg skulle legge meg. Hun satt seg ned og pratet. Alltid om hvor glad hun var i stillhet, om hvor godt det er bare å være alene. Pratet og ble aldri ferdig. Det hendte jeg sovnet, forsvant i små øyeblikk, men hun merket det ikke.»

Tatt av kvinnen er en humoristisk historie om maktesløshet. Man fryder seg kostelig over Loes sarkasmer og den unge mannens betraktninger om seg selv og sitt forhold til kvinnen. Erlend Loe debuterte med denne romanen da han var 24 år og mottok overstrømmende kritikker.

I romanen dukker kvinnen opp fra ingensteds og begynner å forsyne seg av livet hans: «Samme kveld kom hun flyttende. Med tolv middels store pappesker og en kremgul kommode.» Jeg-personen gjør sitt beste for å forstå både kvinnen og kjærligheten, uten å lykkes.

«Ytterst, ytterst sjelden leser man en roman man vet man vil huske. Vanligvis er det bare de klassiske verker av litteraturens store mestere som gir en slik leseopplevelse. Men vi forsikrer: Erlend Loes Tatt av kvinnen vil bli husket.»

Erling Bø, VG

Loe er særlig kjent for sin særegne «loeske» stil. Hans bruker en form for naivisme for å uttrykke problemer som preger generasjonen og samtiden. Verden og mennesker skildres med humor og ironi, samtidig evner han å fange de mørke grunntonene i tilværelsen. Bisarre og absurde situasjoner brukes for å fremheve en dyp konflikt mellom enkeltmennesket og de kulturelle, sosiale og politiske omgivelsene.

Ung Erlend om kjønnsrollene som forsvant

I en reportasje fra NRK-programmet Kulturoperatørene fra 1993, får vi følge Erlend Loe høsten han debuterer. Redaktør i J.W. Cappelens forlag, Herdis Eggen, berømmer Loe for et «autentisk og originalt språk», mens litterær direktør Anders Heger forteller at manuset til Tatt av kvinnen er noe av det forlaget har hatt aller størst moro av å jobbe med.

En ung Erlend Loe er nervøs før debuten, men har troen på boken.

– Jeg er veldig opptatt av den tematikken som boka til syvende og sist handler om, at gutter i min generasjon sliter med at kjønnrollene på 60- og 70-tallet forsvant opp i det blå, sier Loe til NRK.

I dette innslaget får vi et unikt innblikk i den unge debutantens første høst som forfatter. Vi følger ham rundt i byen, inn til forlaget, inn på skriverommet, og til svømmehallen mens han snakker om boka og tematikken.

Reportasjen kan du se her.

Erlend Loe med svømmebriller
En ung Erlend Loe prøver de ikoniske svømmebrillene fra Tatt av kvinnen for NRKs reportasjeteam. (Skjermdump fra NRK)

Å bli frastjelt sykler i drømme

I høst kommer en ny roman i umiskjennelig loesk stil.

Drømmenes sykkelregister handler om Solveig som får en sykkel stjålet i en drøm og oppdager at forsikringen ikke gjelder for sykler som stjeles i drømme.

Solveig føler seg alene og er ikke på plass i livet sitt. I tillegg sliter hun litt med kjærester også. Hun har hatt altfor mange av dem på kort tid og jobber med å få ned kjæresteprosenten pr. år. Solveig skifter også etter hvert navn til Sara, så til Fleur og senere til Flexie-Belle.

Etter en spesielt dum drøm hvor Fleurs sykkel blir stjålet mens hun holder tale om sykkeltyverier i FN, raser hun fra seg på internett. Hun blir raskt en frontfigur for mennesker som er lei seg og mistilpass etter å ha blitt frastjålet sykler i drømme. 

Hun etablerer et nettregister for folk som blir frastjålet syklene sine i drømme, og hele verden slenger seg på. Solveig finner det fellesskap hun har lengter etter, og som Flexie-Belle blir hun en helt, hun blir rik, og får endelig livet sitt på plass. Drømmenes sykkelregister er en solskinnshistorie.

Romanen kommer i bokhandlene fra 7. september, og kan forhåndsbestilles allerede nå. Da kan du få en personlig hilsen i boka fra forfatteren.

Få også med deg Erlend Loe på Boktips LIVE, den 20. september 2023. Se høsten program her.

Relaterte artikler

Relaterte podcaster