Absurd, morsomt, overskridende og tankevekkende om dyresex fra Erlend Loe

RomanerUkategorisertAbsurd, morsomt, overskridende og tankevekkende om dyresex fra Erlend Loe

Erlend Loes «Dyrene i Afrika» er et godt stykke fra Thorbjørn Egner, men de første kritikkene er veldig begeistrede. Det handler om fem personer som vil skjende dyrene i Afrika for å bevare dem. VG triller fem på terningen og skriver: «Det kunne blitt en ekkel og pinlig leseropplevelse, men Erlend Loe eksellerer gjennom hele boken med sin både lakoniske og godlynte humor. (…) Erlend Loe har en lekende fantasi og et språklig overskudd som gir ham en helt egen plass i den norske bokheimen.»

Estimert lesetid 2min



Flere medier har meldt at det ville bli rystelser rundt Erlend Loes nye roman Dyrene i Afrika. For i denne merkelige og dristige romanen handler det om fem personer som drar til Afrika for å skjende «de fem store dyrene»: løve, elefant, bøffel, leopard og neshorn.

De gjør dette i et absurd forsøk på å vekke verdens-opinionen «skjende for å bevare». Det høres kanskje pinlig ut, men de første anmeldelsene i lanserings-helgen er svært gode.

«Sextur på savannen»


Dyrene i Afrika får terningkast 5 i VG. Under tittelen «Sextur på savannen» skriver Sindre Hovdenakk:

«Det kunne blitt en ekkel og pinlig leseropplevelse, men Erlend Loe eksellerer gjennom hele boken med sin både lakoniske og godlynte humor. Han parodierer moderne terapi- og organisasjonsspråk på det aller mest suverene, han viser oss hulheten i alle frasene vi kler våre virkelige intensjoner inn i, og han sørger for å ivareta den nødvendige dosen absurdisme.

Erlend Loe har en lekende fantasi og et språklig overskudd som gir ham en helt egen plass i den norske bokheimen.»

«Glimrende, svart samfunnssatire med sære drifter»


I Dagbladet kaller Fredrik Wandrup Erlend Loe for «kongen av litterær humor» og skriver:

«Med dette utgangspunktet har Erlend Loe skrevet en glimrende satire over skakkjørt idealisme og dagliglivet i dagens samfunn. (…) Erlend Loe er noe så sjeldent som en genuin humorist. Som alle komiske talenter av klasse bygger han sin slapstick på et seriøst engasjement. I all sin surrealistiske oppfinnsomhet strør han omkring seg med tankevekkende poenger.»

«Herlig humørpille mot gravalvor»


Også i Adresseavisen får Dyrene i Afrika terningkast 5. Stein Roll mener at boken er en  «herlig humørpille mot gravalvor» og konkluderer: «Jeg har ikke ledd så mye i løpet av tre hundre sider, siden den forrige boken til Loe!»

Fem personer som vil redde verden


I begynnelsen av Dyrene i Afrika møter vi fem enkeltpersoner – en tannlege, en biolog, en filmklipper, en forfatter og en politietterforsker fem vidt forskjellige personer som lever ganske regulerte og vellykkede liv. Likevel kjenner de dragninger og tilbøyeligheter de ikke forstår hvor kommer fra.

De gjennomgår en radikaliserings-prosess og forstår etter hvert at dersom verden skal overleve, må noen gå i bresjen. De MÅ redde dyrene i Afrika.

Kort sagt en absurd, morsom og tankevekkende Erlend Loe-roman!