Erlend Loe og Kim Hiorthøys underlige bildebok har nærmest fått kultstatus for sin skranglete indie-romantikk

SkjønnlitteraturErlend Loe og Kim Hiorthøys underlige bildebok har nærmest fått kultstatus for sin skranglete indie-romantikk

Erlend Loe og Kim Hiorthøys bildebok for voksne er en kjærlighetshistorie av det underfundige slaget.

Estimert lesetid 2min
Foto av boka «Maria & José» av Erlend Loe og Kim Hiorthøy
Ifølge Deichman passer Erlend loe og Kim Hiorthøys «Maria & José» for deg som “ikke nødvendigvis er uforklarlig lykkelig”. (Foto: Lina Hindrum)

«Underlig” er et ord som ofte dukker opp når folk skal beskrive Erlend Loe og Kim Hiorthøys Maria & José. Boka kom først ut i 1994, og har nærmest fått kultstatus for sin skranglete indie-romantikk.

Med Hiorthøys illustrasjoner og Loes maskinskrevne ord fortelles historien om Maria, som har en bitte liten mann inne i øret.

Akkurat nå får du Maria & José til kun 99,- her.

KURATERT LITTERÆRT PÅFYLL

Ukas perle

I spalten Ukas perle trekker vi hver uke frem en litterær klassiker vi mener fortjener litt ekstra oppmerksomhet.

Bøkene har vidt forskjellig tematikk, men har det til felles at de er av høy kvalitet, samtidig som de er forholdsvis korte og lettleste. Litterært påfyll, kuratert for deg som ikke alltid har tid til å holde deg oppdatert på det nyeste i bokjungelen.

Ukas perle får du til nedsatt pris på cappelendamm.no.

Nysgjerrig på mer? Her er et lite utvalg av tidligere perler:

Alle Ukas perle-sakene finner du her.

Surrealistisk kjærlighetshistorie

José elsker Maria. Han bor i øregangen hennes, der han sitter og spiller cello på kvelden. Om dagen sykler rundt på kroppen hennes og passer på at alt er som det skal. Støvsuger navelen, skyter virus som har sneket seg inn.

Maria vet ikke at José finnes, men hun føler seg ubestemmelig tilfreds og lykkelig. Hun drar på jobb, leser bøker, prater med folk på Internett og ignorerer mennene på telefonsvareren som vil invitere henne med ut.

Den korte, surrealistiske fortellingen blir stadig underligere; en dag oppdager Maria at hun er gravid.

Poesi og humor

Ifølge Deichman passer Maria & José for deg som “ikke nødvendigvis er uforklarlig lykkelig”.

Ingvar Ambjørnsen anmeldte boka for VG i sin tid, og ga den terningkast 5. «Noe så sært som en voksenbok skrevet i en barneboks stil og tone. Med poesi og humor forteller Loe her om José som bor i Marias ene øre», skrev han. Og:

 «Gjør livet lettere i mørketiden.”

Vi nærmer oss slutten på mørketiden for i år, men 28 år senere fungerer Maria & José fortsatt som et lyspunkt i en stadig mørkere verden.

Akkurat nå får du Maria & José til kun 99,- her.