Dra til Helvete med Erlend Loe

SkjønnlitteraturRomanerDra til Helvete med Erlend Loe

I sin nye roman «Helvete» er Erlend Loe i storform. Boka utkom på forfatterens egen 50-årsdag, 24. mai, og har illustrasjoner av Kim Hiorthøy.

Estimert lesetid 2min
Portrett av forfatter Erlend Loe
i «Helvete» finner nyskilte Rakel en slags kjellerlem i hagen, går ned og havner i helvete. Der blir hun kjæreste med djevelen, som snakker nynorsk. Alt kan selvsagt skje når Erlend Loe drar til helvete. Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss

Helvete av Erlend Loe utkommer på forfatterens egen 50-årsdag, 24. mai. Boka er akkurat så «loesk» som man skulle ønske seg.

Skjult luke til helvete i rekkehushagen

Nyskilte Rakel har flyttet fra enebolig til rekkehus og har barna i oddetallsuker: «Rakel hadde hatt et tøft år, men hun var ikke lei seg, men hun var litt lei seg likevel».

I partallsukene har hun mye tid, og en dag bestemmer hun seg for å gå løs på rekkehusets hageflekk med den litt rustne spaden som står i skjulet. Ikke før har hun begynt å grave, så støter hun på en lem som viser seg å føre, bokstavelig talt, lukt til helvete.

Med umiskjennelig loesk blikk og humor blir vi med på en reise til det mørkeste sted på jord.

Rakel så ned og fikk øye på en bratt trapp som forsvant i mørket. Hun var i stuss. Dette burde ha vært nevnt i prospektet. Jordkjellere er én ting, lange og dunkle trapper noe ganske annet. Rekkehus med dunkel trapp
som forsvinner ned i ingenting. Det hadde ikke den samme meglermessige klangen. Og kunne i verste fall påvirke prisen negativt.

Fra Erlend Loes roman «Helvete»
Illustrasjon av Kim Hiorthøy til boka Helvete. Viser en kvinne på vei ned en trapp
I «Helvete» åpner Rakel en skjult lem hun finner i hagen, og finner trappen ned til helvete. Illustrasjon: Kim Hiorthøy

Tegninger av Kim Hiorthøy

Helvete er illustrert av Kim Hiorthøy, som gjennom mange år har samarbeidet med Erlend Loe. Flere husker sikkert hans tegninger i bøkene om Kurt, eller i kultboka Maria & José.