«Gutta på skauen»: – Vi rehabiliterer dem som ikke fikk det helt til

SkjønnlitteraturRomaner«Gutta på skauen»: – Vi rehabiliterer dem som ikke fikk det helt til

I satiren «Gutta på skauen» handler det om en litt annen gjeng enn de motstandsheltene vi er vant til å hylle.

Estimert lesetid 3min
Fotocollage bestående av foto av de tre forfatterne Erlend Loe, Bjørn Olaf Johannessen og Per Schreiner og omslaget til boka deres "Gutta på skauen"
I «Gutta på skauen» tas vi med til Oslo i 1940, hvor Thorvald og Ernas ekteskap er preget av travle dager og liten tid til å pleie forholdet. Heldigvis kan de gjenforenes i sin misnøye over tyskerne, og Thorvald finner pågangsmot i etableringen av Thorvald-gruppen. Men sabotasjeaksjoner vokser ikke på trær. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Krigen blir aldri det den var. Erlend Loe, Per Schreiner og Bjørn Olaf Johannessens nye roman Gutta på skauen viser oss at det var slett ikke bare-bare for alle som ville være krigshelter. Sabotasjeaksjoner vokste nemlig ikke på trær.

– Vi rehabiliterer dem som ikke fikk det helt til. Det var flere motstandsgrupper, noen var flinkere enn andre, blant annet til å få plass i media og til å kapre de beste sabotasjeaksjonene. Det var ikke en bro eller en jernbanestasjon til alle, sier Loe.

Dette svarer de tre forfatterne på spørsmålet om man bør kjøpe «Gutta på skauen».

Ekteskapsrådgivning «krigen style»

I Gutta på skauen befinner vi oss i Oslo i april 1940. Thorvald og Ernas ekteskap er preget av travle dager og liten tid til å pleie forholdet. I tillegg har byen plutselig blitt invadert av en haug med tyske soldater.

I starten av krigen bringer den felles klagingen over disse tyskerne ekteparet sammen, men etter en stund forsvinner spenningen med invasjonen. Og som Loe påpeker:

– Det er stritt med familie, unger og krig.

De to bestemmer seg for å oppsøke Fräulein Krüger, en tysk ekteskapsrådgiver (bosatt i Norge siden før krigens utbrudd). Der kommer de sammen frem til at Thorvald og Erna kan forenes i misnøyen over krigen, og Krüger foreslår at de skal jobbe sammen for å gi tyskerne motstand.

Kjøp Gutta på skauen som e-bok

Thorvald-gruppen

Erna og hennes kolleger på sjokoladefabrikken begynner dermed å prege Lohengrin-sjokolade med Haakon 7-merke og føler at dette gir samhold og pågangsmot. Thorvald, på sin side, bestemmer seg for å bli ordentlig motstandsmann, finner en hytte i skogen, setter inn annonse i avisa (bill. mrk. «Motstand») og etablerer Thorvald-gruppen. Eller, strengt tatt får den ikke egentlig noe endelig navn.

– De blir ikke helt enige om hva gruppa skal hete. Thorvald vil at de skal hete Thorvald-gruppa, men samtidig er de en ganske moderne gruppe, så de ønsker er flat struktur, forteller Schreiner.

– Ja, de vil unngå personfokus, så de lander egentlig aldri på noe navn, tilføyer Johannessen.

Uansett blir de ikke like kjent som for eksempel Oswald-gruppen. Én av grunnene kan være at de bruker mer tid på å vedlikeholde hytta enn de gjør på å drive sabotasje. For som de sier i boka: «Sabotasjeaksjoner vokser ikke på trær».

TV-serie på NRK

Forfattertrioen bak Gutta på skauen er den samme som sto bak NRK-serien Kampen for tilværelsen, som nærmest har fått kultstatus. Også Gutta på skauen blir TV-serie på NRK, og premieren ser ut til å bli rundt 9. april neste år.