En ny poetisk vår: Diktsamlingene du bør få med deg

SkjønnlitteraturLyrikkEn ny poetisk vår: Diktsamlingene du bør få med deg

Fra ADHD-poesi til japansk prikkekunst: En guide til vårens nye diktsamlinger.

Estimert lesetid 7min
Nye diktsamlinger vår 2023 med omslag
Poesien har fått en oppsving de siste årene. Få oversikten over vårens nye diktsamlinger her.

«Jeg tar med dikt på fest, selv om venner egentlig hater det». Maud Angelica Behn (19) stod i vår frem i NRK som en diktentusiast, og hun er ikke alene: Pandemien har gitt lyrikken en kraftig boost, viser salgstall fra Bokhandlerforeningen.

Når selv ungdommen leser dikt på fest, ja, da kan poesien nok en gang bli erklært gjenopplivet! Kanskje har det med at diktene som skrives, er så gode. Fjorårets mest solgte diktsamling ble Brynjulf Jung Tjønns sterke Kvit, norsk mann. Her tar Tjønn for seg norsk hverdagsrasisme og problemer knyttet til å være adoptivbarn på et usedvanlig klokt, vondt og direkte vis. «Wow, for en knyttneve av en bok dette er!», skrev VGs anmelder og fikk støtte av så godt som alle sine kolleger.

Poesisjangeren har som kjent også fått god drahjelp av sosiale medier de siste årene, der Trygve Skaug har vokst fremt til å bli landets mest folkekjære poet med sin massive følgerskare. I fjor ga han ut Dikt til navngitte menn, en hyllest til menn han setter pris på.

I år er det en annen Instagrampoet – det man flåsete kan kalle Trygve Skaugs yngre, hippe fetter – Alexander Fallo, ut samlingen Dopamin. Forfatteren gir ut sin kanskje mest personlige diktsamling til nå, om å få en ADHD-diagnose i voksen alder – og å bli nødt til å leve med den.

I tillegg byr våren på nye, spennende poetiske prosjekter fra veteraner som Knut Ødegård, så vel som en helt ny stemme i debutant Hilde Charlotte Blomberg.

Da gjenstår det bare å si: God lesing – kanskje finner du et dikt å ta med deg på fest i disse samlingene?

ADHD-poesi fra Alexander Fallo

Dopamin av Alexander Fallo

Triste, varme, frustrerende, humoristiske, energiske og fortvilte dikt skrevet med 20mg Ritalin i kroppen. Alexander Fallos Dopamin er en diktsamling om å få en ADHD-diagnose i voksen alder – og å bli nødt til å leve med den.

Fallo er kjent for mange som Instagrampoet med over 20,000 følgere. Som forfatter debuterte han med den bestselgende diktsamlingen du fucker med hjertet mitt nå i 2020.

I Dopamin får vi den samme stilen, men denne gangen, kanskje enda mer personlig. Forfatteren har selv opplevd å forlate psykiateren med et skriv med diagnosen på i én hånd og en resept i den andre. Og det var det.

Hvordan blir fortellingen om et liv når du ser tilbake på det med nye øyne? Kunne ting blitt annerledes? Hva betyr en diagnose? Er den til hjelp eller enda mer bry? Finnes det noe midt imellom? Dopamin er et personlig gravearbeid som tar for seg minner og scener fra et liv med en utbredt diagnose.

I salg nå.

Søt musikk

Blåtimesonater av Charlotte Vaillot Knudsen

I Charlotte Vaillot Knudsens diktsamling Blåtimesonater møtes en kvinne og en mann over et fat med venusmuslinger, og mellom dem oppstår søt musikk. De spiller sammen: Hun på fiolin, han på klaver. Da han finner en ny muse, tyr hun til kløkt og trolldom for å redde kjærligheten. Blåtimesonater forteller en ekstatisk og fabelaktig historie som beveger seg i hete jordsmonn, blant flakkende lyktemenn, heksestormer og flammende operascener.

Charlotte Louise Vaillot Knudsen (f. 1993) debuterte med Den akustiske konvolutt i 2018, og virker også som gjendikter og oversetter. Hun har en master i fransk komparativ litteratur fra UiO, og en annen i kunsthistorie, musikkvitenskap, etnologi, sosiologi, geofag m.m. fra École des Hautes Études en Sciences Sociales i Paris.

I salg nå.

Mor og datter

Mor når hun vinker fra toget av Emely Benedicte Kahrs

Hun har to romaner bak seg, nå debuterer Emely Benedicte Kahrs som poet med diktsamlingen Mor når hun vinker fra toget. Diktene handler om Nelly og moren som bor og spiser og vasker klær sammen, om trangen til å bryte ut, frykten for å miste, dansing, forelskelse, angrepille, frigjøring. Nelly begynner å skrive dikt på servietter.

«Diktene til Emely Benedicte Kahrs lodder dypt», skriver Klassekampens anmelder Silje Bekeng-Flemmen.

I salg nå.

Savn og uro

Jeg håper det går bra med meg av Ole-Petter Vaaten

Ole-Petter Vaaten (f. 1967) debuterte med En av tingene ved mitt hjemsted i 2020, og fulgte opp med Bare de som har danset i 2022. I årets diktsamling, Jeg håper det går bra med meg, forteller Vaaten en historie om savn. Å savne livet slik det var før. Savne at noen trenger deg. Savne dem som er borte. Savne kjærligheten.

Samtidig handler Vaatens dikt om å venne seg til å savne. Som for eksempel den fliken av himmelen som fantes over huset der du vokste opp. Noen av diktene peker også fremover mot en gryende uro over hva som venter litt lenger frem i tid, som alderdom og død.

Enkelte av diktene beskriver en generell uro over en verden i stadig raskere endring, med uforutsette hendelser som pandemier, krig og terror – og i forlengelsen av dette en bekymring ikke bare for hvordan det skal gå med fortelleren selv, men også med familien hans. Men som tittelen så håpefullt sier: Jeg håper det går bra med meg.

I salg nå.

Japansk prikkekunst, psykisk sykdom

Min prikkete søster av Hilde Charlotte Blomberg

Det første man tenker på når man tenker på den japanske kunstneren Yayoi Kusama, er prikker. Kusama har gjort store, runde prikker på farget bakgrunn til sitt umiddelbart gjenkjennbare varemerke. Det er ikke unaturlig at de samme prikkene pryder forsiden av Hilde Charlotte Blombergs Min prikkete søster, for her blir vi tatt med på en forrykende reise, helt til Japan, på jakt etter nettopp Yayoi Kusama. Med på slep er den sørgende sykepleieren Grete.

Min prikkete søster er minimalistisk, naivistisk, vill, fantasirik, drømmende – etter inspirasjon fra Kusma. Blombergs prosadiktsamling handler om å lære seg å leve med psykiske lidelser, om savn, glede, ensomhet, hjelpeapparat, kunst og katt. Men mest av alt om å være seg selv.

Legen sa at jeg ikke skulle jobbe. Nå har jeg ikke sett ham på lenge. Sykepleierne ser jeg ofte, særlig Grete. Av og til gir hun meg piller.Jeg gir dem til katten. Etterpå sover hun lenge, det er digg, da sitter jeg og tegner og maler.

I salg nå.

En poetisk roadtrip på Nord-Vestlandet

Samuel Pedersens reisedagbok av Knut Ødegård

Knut Ødegård er en maksimalistisk dikter, med en frodig fantasi og tilsvarende frodig språk. Så også i årets langdikt: Frå Samuel Pedersens turdagbok.

Samuel Pedersen legger ut på veien med Inga i en hjemmesnekra bobil, kjøpt på Finn for en billig penge. Et kjøp som ikke nødvendigvis er et varp. Under roadtripen fører Samuel dagbok, der både hendelser på turen så vel som hans tanker og forestillinger får plass.Inga er hun som er med på turen de legger ut på i 2019, men Samuel er vel så opptatt av Olga som døde i en fallskjermulykke i 2017. Turen tar dem rundt på Nord-Vestlandet i regn og tordenvær, mens prest og paven, slektninger og krøtter, fugl og moped dukker opp, hver på sitt vis.

I salg nå.