Fra «Kvit, norsk mann» av Brynjulf Jung Tjønn

DiktDikt om livetFra «Kvit, norsk mann» av Brynjulf Jung Tjønn

Ukas dikt er hentet fra høstens sterkeste og mestselgende diktsamling, «Kvit, norsk mann» av Brynjulf Jung Tjønn.

Estimert lesetid 2min
Fotocollage med foto av Brynjulf Jung Tjønn og foto av boka hans "Kvit, norsk mann"
«Ei gripande diktsamling om rasisme», skrev Framtida.no i sin anmeldelse og gav «Kvit, norsk mann» terningkast 6. (Foto: Maria Kleppe Vihovde)

Brynjulf Jung Tjønns Kvit, norsk mann er høstens mestselgende diktsamling. For sin forrige roman, Kvar dag skal vi vere så modige, fikk forfatteren P2-lytternes romanpris. Med det nådde han ut til helt nye lesergrupper, og nå tar virkelig salget av på Tjønns modige og rørende diktsamling, som allerede ligger an til å bli en langtlevende klassiker.

– Rystende lesning

Kritikerne har vært samstemte i sin jubel over Kvit, norsk mann, og har kastet seksere og femmere på terningen i begeistring.

Espen Grønli i Dagbladet skrev for eksempel at dette «er rystende lesning […] ei bok jeg varmt vil anbefale», mens Jannicke Totland mente i sin 6’er-anmeldelse i Framtida.no at dette er «ei gripande diktsamling om rasisme».

Egne opplevelser av rasisme

Kvit, norsk mann skildrer Brynjulf Jung Tjønn sine egne opplevelser av rasisme. Vi får lese om vonde barndomsopplevelser, men presenteres også for komiske scener – som seminarlederen som er bekymret for korona og spør om Tjønn har vært i Kina nylig.

Brynjulf Jung Tjønn ble adoptert fra Sør-Korea som barn, og har alltid merket at han ser annerledes ut, som han selv sier. Med pandemien – og bevissthet rundt rasisme og «Asian hate» – fikk han nye og vonde perspektiver på egen bakgrunn og oppvekst. Kvit, norsk mann handler om Norge og rasismen som mange overser, både den skjulte og den synlige.

Fra Kvit, norsk mann

eg ber kona mi gå på første foreldremøtet på skulen
eg ber kona mi gå for å hente
første gong borna våre har vore med nokon heim
eg ber kona mi gå på første juleavslutning i skuleklassen
eg ber kona mi gå på første dugnad i ny barnehage
eg ber kona mi gå første gong vår eldste dotter
spelar fiolinkonsert

eg vil berre gjere eit godt inntrykk

«Kven spring i mørkret? / tre barn spring i mørkret». Her leser Brynjulf Jung Tjønn et av sine andre dikt fra Kvit, norsk mann.