Fem bøker av Gro Dahle du ikke vil gå glipp av

SkjønnlitteraturLyrikkFem bøker av Gro Dahle du ikke vil gå glipp av

Gro Dahle ble tildelt Brages hederspris torsdag. Vi har plukket ut fem bøker fra et stort forfatterskap som du ikke vil gå glipp av.

Estimert lesetid 5min
Collage av foto av Gro Dahle sammen med omslagene til fem av hennes bøker
«De av oss som har sett prisvinneren på scenen vet at hun er en dyktig formidler, med en begeistring som det er vanskelig å ikke la seg smitte av.», sier Bragejuryen om hederpris-vinner Gro Dahle. (Foto: Lina Hindrum)

Gro Dahle har et stort år i 2022 som 60-årsjubilant og vinner av Brages hederspris – kanskje den største utmerkelsen du kan få i norsk bokbransje.

Siden debuten i 1987, har Gro Dahle gitt ut over 50 bøker. I tillegg til å gi ut dikt, noveller og romaner, regnes hun som en av våre aller beste barnebokforfattere. Barnebøkene hennes tar ofte for seg vanskelige og kontroversielle temaer som incest og vold.

I tidlig barndom bodde Dahle i USA. Det var her hun lærte å lese, og det var her hun også senere lærte å lese dikt, har hun fortalt i et intervju med Boktips. Da begynte hun med amerikanske forfattere som Emily Dickinson og beat-poetene.

Da debuten Audiens ble utgitt, skilte den seg markant ut i norsk litteratur. Siden da har hun preget litteraturen med sin unike stemme. Diktene hennes blir hyppig brukt også i selskapslivet – konfirmasjoner, bursdager og bryllup – noe som viser hennes folkelige appell. Dahle har etter hvert blitt en godt lest forfatter. Diktsamlingen Søster solgte i flere tusen eksemplarer, ikke hverdagskost for en diktsamling.

BRAGES HEDERSPRIS 2022

Dette skriver Bragejuryen

Brages hederspris tildeles en person eller institusjon som i kraft av sin gjerning som forfatter, oversetter eller i en annen rolle har bidratt til å øke utbredelsen av eller forståelsen for litteratur, eller til å høyne kvaliteten på norsk skriftkultur. Årets hedersprisvinner har gjort seg bemerket i mange sjangere, fra lyrikk til dramatikk, fra realisme til science fiction, og fra skjønnlitteratur for voksne til billedbøker for barn.

Årets prisvinner er en forfatter som gjerne deler av kunnskapen sin, og har i en årrekke vært en kyndig læremester i skrivekunstfaget, til inspirasjon for nye generasjoner av forfattere. De av oss som har sett prisvinneren på scenen vet at hun er en dyktig formidler, med en begeistring som det er vanskelig å ikke la seg smitte av.

På barnebokfeltet, der forfatteren debuterte for ganske nøyaktig tretti år siden, har hun vært, og er, en modig og banebrytende stemme, ikke redd for tabuer og det unevnelige, en kilde til debatt og kontrovers, men også universelt hyllet for å tørre der andre tier. For årets hedersprisvinner evner å ta tak i ømtålige temaer med varme og varsomhet, gjennom et barns undrende blikk, og på barnets egne premisser. Som forfatteren selv har uttalt det: «Jeg innså at bildebøker ikke trenger å være en innsovningsbok på senga, men at det kan være en oppvåkningsbok som gjør at du får lyst til å snakke om temaene».

Poesien har også alltid vært sentral i prisvinnerens forfatterskap. Gjerne omtalt som naivistisk i form, og alltid med en dypere klangbunn og en eksistensiell klo. Diktene hennes blir lest, delt, brukt.

Prisvinneren har også samlet sine nærmeste i det som kanskje kan beskrives som en familiebedrift, et nært samarbeid med både ektefelle og datter, som begge fortjener ære for å ha levendegjort forfatterens bøker med deres særegne og uttrykksfulle illustrasjoner. Det er en stor glede å tildele årets hederspris til en unik forfatter: Gro Dahle!

Når hun ikke skriver selv, holder Dahle utallige skrivekurs. Hun er kjent som en veldig dyktig leser og konsulent – og oppmuntrer gjerne andre til å skrive.

Dahle har vunnet mange priser for sitt forfatterskap, heriblant Aschehougprisen (1998), Cappelenprisen (2000), Brageprisen (2002) og Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok (2015), og nå også Brages hederspris (2022).

Her har vi plukket frem fem bøker som kan være innganger til de forskjellige delene av Gro Dahles forfatterskap – nytt og eldre, poesi, sci-fi, og barnebøker, og med en spredt tematikk.

God lesning!

Fem bøker av Gro Dahle

Elskede grøftekant

Høstens nye diktsamling fra Dahle er en diktsamling om en av våre mest elskede og forhatte institusjoner: kommunen. Før den store kommunesammenslåingen var begrepet «kommune» kanskje tørt og fælt. Nå er det et ord som ofte vekker sterke følelser hos folk – om hjemsted, grenser, tilknytning, geografi, historie, hverdag, byråkrati, det store versus det lille og enkeltmennesket versus systemet.

Elskede grøftekant møter vi enkeltmennesket, vernepleieren, fastlegen, assistenten, rektoren, vaktmesteren, frisøren, ordføreren, dyrene i kommunen, kommunens bygninger, kommunens levende og døde. Som alltid hos Gro Dahle fins det en særegen varme og humanisme her, samtidig som hun viser fram svikt og mangler, feilslått politikk, både velment og kalkulerende.

Krigen

I sine barnebøker, er Dahle kjent for å ta opp vanskelige temaer på en helt unik måte. Hun har skrevet bøker om incest, vold og kjønnsforvirring som nærmer seg tematikken på en uredd måte, som likevel passer for barn.

– Jeg går inn i mørke kroker og ser om det er noen barn der. De skal ikke sitte der alene, sa Gro Dahle i et intervju med KK.

Krigen tar opp barnets opplevelse når foreldre skiller lag og går i krig mot hverandre. Denne boken er det Gro Dahle og datteren Kaia Dahle Nyhus som står bak. Her tematiseres forhold og situasjoner som veldig mange barn opplever og har vondt av.

Samlede dikt

I forbindelse med Dahles 60-årsdag i 2022, ble denne praktboka med Dahles samlede dikt fra et langt og rikt forfatterskap utgitt. Med denne skattkista av en bok har alle lesere anledning til å finne nye favorittdikt. Dahle skriver dikt som kan være tett på hverdagslivet og himmelske på én og samme tid, hun skriver om hunder, hus, søstre, sorg, forelskelse, hvalen, snøen, geirfuglen og jula.



Snill

Lussi er så snill, så snill. Så snill at hun en dag blir borte. Og ikke bare litt borte, men helt bortebortebortevekk borte. Faktisk helt inn i veggene vekk.

Lussi er så stille og snill og flink og ren og pen at ingen ser henne lenger. Ikke moren, ikke faren, ikke læreren og heller ikke de andre barna. Ikke engang den store vaktmesteren kan finne henne …

Slem eller snill er ofte misbrukte begreper. Å være snill blir gjerne fremhevet som noe positivt. Men i boken Snill møter vi det unnselige og usynlige barnet, som til slutt blir helt borte. Da blir plutselig det å være «snill» noe helsefarlig. Hvordan kan man få hjelp til å finnes og synes i verden? Snill er en prisvinnende barnebok fra kunstnerparet Dahle og Svein Nyhus, med sjarmerende rytmer og poetiske bilder.

Tolv lysår

Det finnes knapt en sjanger Gro Dahle ikke har vært innom, og i Tolv lysår er det sci-fi som står for tur.

Året er 2032. Norske Vera er en av 19 000 søkere til NASAs treningsprogram for astronauter. Vil hun bli en av de få som skal reise til en romstasjon? Mars er en opplagt destinasjon, men stormaktene USA og Kina har også større planer. Hvis menneskene virkelig skal nå langt, for eksempel tolv lysår ut i verdensrommet, må astronautene være forberedt på å si farvel til verden for godt.

Dahle nøler ikke med å kalle seg selv «en skikkelig science fiction-nerd», og sier hun har vært det fra hun var liten jente. Hun mener sci-fi skrevet i dag handler minst like mye om samfunnet her og nå som om framtida.