Fra «Blåtimesonater» av Charlotte Vaillot Knudsen

DiktDikt om livetFra «Blåtimesonater» av Charlotte Vaillot Knudsen

Hett, ekstatisk, fabelaktig og med nærmest magiske naturinnslag. Ukas dikt er fra det originale stjerneskuddet Charlotte Vaillot Knudsens «Blåtimesonater».

Estimert lesetid 2min
Foto av fjell og blå himmel
Charlotte Vaillot Knudsen er aktuell med sin nye diktsamling «Blåtimesonater». Ukas dikt er hentet derfra. (Foto: Ludovic Charlet / Unsplash)

Med diktsamlingen Forlisets vannlilje skrev Charlotte Vaillot Knudsen seg i 2021 inn i kretsen av de mest spennende naturpoeter i landet.

I Klassekampen valgte kritiker Espen Stueland samlingen som en av sine «årets beste bøker», mens Morgenbladet trakk fram hvordan Vaillot Knudsen blandet natur og botanikk og menneskeliv på måter som tidvis er magiske.

Et fat med venusmuslinger

I årets nye samling, Blåtimesonaterfins alt dette. Her møtes en kvinne og en mann over et fat med venusmuslinger, og mellom dem oppstår søt musikk. De spiller sammen: Hun på fiolin, han på klaver. Da han finner en ny muse, tyr hun til kløkt og trolldom for å redde kjærligheten. 

Blåtimesonater forteller en ekstatisk og fabelaktig historie som beveger seg i hete jordsmonn, blant flakkende lyktemenn, heksestormer og flammende operascener.

Blåtimesonater er Vaillot Knudsens tredje diktsamling. Boka kan bestilles hjem her.

Fra Blåtimesonater

jeg ville vise deg at
også jeg kunne spille

så jeg skjøt brystet frem
veivet vilt med
håndflatene for å få bort
båndvannymfene
som terget fiolinbuen

renset munnvikene
for flyktende, tiltyknede lyder

før jeg inviterte deg med
på min lystbetonte
strykekonsert

Se intervju med dikterveteran Gro Dahle (video: Lina Hindrum)