Her er høsten 2021s mest spennende, nye krimbøker

KrimbøkerHer er høsten 2021s mest spennende, nye krimbøker

Denne høsten gis det ut flere krimbøker enn på flere år. Her er vår guide til 10 av høydepunktene.

Estimert lesetid 10min
Høydepunktene blant krimbøker høsten 2021
Det ligger an til en særdeles spennende bokhøst for lesere av krimbøker. (Illustrasjon: Miriam Edmunds)

Vanligvis utgir forlagene mange av de beste oversatte krimbøkene på våren. I år blir det derimot også en helt enestående krimbokhøst med nye krimromaner av blant annet Paula Hawkins, Ken Follett, Liza Marklund, Jens Lapidus og John le Carré. I tillegg er som vanlige flere av de norske kanonene på banen. Her er en guide til 10 av høstens mest spennende krimbøker.

Djevelsk god

Paula Hawkins, Langsom ild

Paula Hawkins mørke og urovekkende thriller Piken på toget bergtok millioner av lesere over hele verden. Med Langsom ild som verdens lanseres 31. august, har Hawkins klart det igjen. Langsom ild er ny en fandenivoldsk og besettende historie om bedrag, drap og hevn. Det er en perfekt psykologiske thriller som rett og slett djevelsk god.

Langsom ild handler om denne uforutsigbare, lunefulle, noen ganger livsfarlige, ilden som bor i oss. Hawkins, som er en rå iakttager og skildrer av det skakkjørte mennesket, skriver om sårene vi bærer med oss gjennom livet, og det grusomme vi kan finne på når vi blir presset, fristet …  Her finnes klassiske ingredienser som bedrag, løgn og hevn, og bruddstykker av et mystisk manuskript binder det hele sammen på utsøkt vis. Det er en nerve her, en intensitet, som er sterk fra start og bare tiltar i styrke før den ulidelig spennende og uventede avslutningen. 

Verdenslansering 31. august.

Marklund tilbake på Sprengeren-nivå

Liza Marklund, Polarsirkelen

Husker du Liza Marklunds krimdebut med Sprengeren? Den kom på norsk i 2002 og var den gang Sveriges største boksuksess noensinne. Skal man være helt ærlig har Marklund noen ganger skrevet seg litt ned. Desto større er gleden nå når hun er tilbake på Sprengeren-nivå. Det har ført til desperate auksjoner i mange land, og vi vant heldigvis den norske.

Polarsirkelen har to tidsperspektiver sommeren 1980 og julen 2019.  I 1980 var hovedpersonene tenåringsjenter som hadde en bokklubb sammen der de møtes og diskuterte litteratur. Men så plutselig forsvant en av dem. Førti år senere blir hun funnet innemurt i et brofundament, naken og halshugget.

Da åpner det seg brådyp både i og mellom de nå middelaldrende kvinnene. Smertefulle hemmeligheter som har vært skjult i flere tiår, truer med å bli avslørt, med ødeleggende konsekvenser.

Lansering 23. september.

Action-thriller fra kongen av mursteins romaner

Ken Follet, Aldri

Ken Follett er kongen av mursteins romaner. I mange år nå har han solgt sinnssykt godt av sine historiske romanserier. Bare Stormenes tid har solgt over 27 millioner på verdensbasis. Men vi husker vel at han slo igjennom med Nålen og tidligere har skrevet en rekke frittstående actionromaner. Nå er han tilbake med Aldri som har felles verdenslansering 9. november.

Ken Follett har fortalt oss om utgangspunktet for denne boken: «Da jeg gjorde research til Kjempenes fall, ble jeg sjokkert over å innse at første verdenskrig var en krig som ingen ønsket. Ingen europeiske ledere på noen side hadde til hensikt at den skulle inntreffe. Men keisere og statsministrene, en etter en, tok avgjørelser – logiske, moderate beslutninger – som hver for seg brakte oss et lite skritt nærmere den mest forferdelige konflikten verden noensinne hadde kjent. Jeg tenkte egentlig at det hele var en tragisk ulykke. Og jeg lurte på: Kan det skje igjen?»

Det er nettopp muligheten av en tredje verdenskrig som det handler om i Aldri. Jeg fikk manuset rett før helgen og har neglebitende nilest for å se om verdenskrigen inntreffer eller ei. En fantastisk action thriller.

Verdenslansering 9. november.

Ny Lapidus-krim i Snabba Cash-stil

Jens Lapidus, Paradis City 

I Paradis City handler det om gjengkriminalitet, politivold, høyreekstremisme i Sverige. Ingen kan skrive om det på en så tøff og autentisk måte som Jens Lapidus.

Det er 15 år siden Jens Lapidus kom som en virvelvind inn på krimscenen med Snabba Cash (Cash på norsk). Original, nyskapende, engasjerende, aktuell, kul og spennende! Nå er det laget en ny serie av Snabba Cash på Netflix som er blitt en kjempesuksess, med nye personer, men samme stil, og så kommer altså denne strålende krimen.

Jens Lapidus er med sin advokatbakgrunn selve eksperten på det svenske gangstermiljøet. Så han har de beste forutsetningene til å skrive om utfordringer som Sverige har, f.eks. segregering, gjengkriminalitet, politivold, høyreekstremisme, og bruke disse elementene i en spenningsbok. Handlingen i Paradis City er lagt til Sverige i 2025 der det er litt mer ekstreme svenske tilstander.  Og først og fremst har han et fantastisk hovedpersoner og i denne boken så må disse, som en anmelder påpeker «løpe, halte, til slutt krype for å redde det som reddes kan: Ministeren, demokratiet og seg selv».

Når innenriksministeren skal holde sin valgtale, skjer det som ikke må skje: et beskyttende gjerde blir revet ned, skuddveksling bryter ut og ministeren bortføres av maskerte menn. Det krever en løsning, uavhengig av metode. Den arresterte Emir sendes inn for å finne ministeren. En gang var han en legendarisk MMA-fighter, i dag lider han av nyresvikt. Uten dialyse dør han innen fem dager.

Ny le Carré etter hans død

John le Carré, Silverview

Høsten 2021 utgis Silverview – John le Carrés tjuesjette og siste roman. Le Carré skrev boka parallelt med sine to siste romaner, Spionenes arv (2017) og En fri agent (2020).

David Cornwell, kjent som John le Carré, ble født i 1931 og døde i desember 2020. Hans romaner har solgt til sammen over 60 millioner eksemplarer. Det var forfatterens ønske om at barna hans skulle forvalte hans litterære arv og upubliserte tekster. Silverview er den eneste komplette romanen som finnes blant hans etterlatte papirer.

I sentrum av handlingen i den nye romanen er en bokhandel på et britisk feriested. Den nye eieren blir kjent med en utdannet, men noe mystisk gentleman som inviterer ham til Silverview, hans store villa utenfor byen. Der venter en og annen hemmelighet på å bli avdekket.

Lanseres 4. oktober.

Kongen av juridiske thrillere

John Grisham, Den siste dagen

John Grisham er en av verdens mestselgende forfattere. Han har solgt 300 millioner bøker over hele verden, og i 28 år på rad har han toppet New York Times bestselgerliste. Den siste dagen handler om den lille mannens kamp for rettferdighet. En ny storslått roman fra mesteren innen juridiske thrillere.

Pete Banning er byens yndling, en krigsveteran som nettopp har kommet tilbake fra andre verdenskrig: bonde, familiemann og trofast medlem av den lokale kirken. En kjølig oktobermorgen i 1946 står han tidlig opp, drar inn til byen og begår en sjokkerende forbrytelse. Da Pete Banning blir arrestert, svarer han bare: «Jeg har ingen kommentarer» og uansett hvordan advokaten hans prøver å lokke ut noe som kan forklare hans fatale gjerning, nekter han å si noe.

I salg nå.

Se samtalen mellom Asbjørn Slettemark og John Grisham på Krimfestivalen 2021 her:

Islands krimkonge

Arnaldur Indriðason, Den tause moren

Omslag til «Den tause moren» av Arnaldur Indridason
Den tause moren
Arnaldur Indriðason, Silje Beite Løken (Oversetter)

Arnaldur Indriðason (f. 1961) har lenge vært Islands bestselgende forfatter, både på Island og i utlandet. Bøkene er oversatt til 40 språk, og han har solgt over 15 millioner eksemplarer. Indriðason har vunnet prestisjetunge priser og høstet gode kritikker verden over. To år på rad har han mottatt Glassnøkkelprisen, og i 2005 ble bøkene hans hedret med den engelske krimprisen Golden Dagger.

Den tause moren er en gripende og hensynsløs roman om fortiden som kommer tilbake og hjemsøker oss. Det er en sterk bok om synder, skyld og anger.

En kvinne blir funnet myrdet i hjemmet sitt. På skrivebordet ligger telefonnummeret til Konrad. Etterforskning avslører at hun kontaktet Konrad rett før hun døde, hun ville ha hjelp til å finne barnet hun fødte femti år tidligere, barnet hun forlot kort tid etter fødselen. Plaget av sorg fordi han ikke hjalp kvinnen, setter Konrad i gang undersøkelser for å forsøke å finne ut hva som skjedde. Først da han finner personen, innser Konrad omfanget av tragedien han har havnet midt opp i.

Lansering 8. oktober.

«Så velskrevet som bare Karin Fossum kan»

Karin Fossum, Drepende drage Angrende hund

Karin Fossum tok i fjor farvel med Konrad Sejer med den prisvinnende krimromanen Bakom synger døden. Nå returnerer hun med stil – og en helt ny krimhelt, politietterforsker Eddie Feber. Anmelderne er enige om at Fossum er tilbake på topp-nivå. Nettavisens Jan Ø. Helgesen ga f.eks. boka terningkast 5 beskrev den som «så velskrevet som bare Karin Fossum kan.»

Drepende drage Angrende hund er i et intenst familiedrama der Karin Fossum introduserer en ny og annerledes krimhelt, Eddie Feber. Som vanlig i Fossums romaner er ikke politimannen hovedpersonen i Fossums romaner, men han er en viktig del av avsløringen av et familiedrama som inneholder to voksne barn med sterk morsbinding, en dødsulykke med fire polske arbeidere og altså denne nye politihelten, Eddie Feber, somer rask i vendingen, og kan kanskje virke rotete intens, men han har strategier for å få den mørke sannheten ut i lyset.

I salg nå.

Første bok i ny historisk krimserie fra 2. verdenskrig

Hans Olav Lahlum: Sneen var ren

Etter et maraton-år med hele tre utgivelser i fjor, skulle man kanskje tro at Hans Olav Lahlum ønsket å hvile litt. Men det har han heldigvis ingen planer om! Han er produktiv som få og kommer med to bøker til høsten, og en av dem er en ny krimroman.

Sneen var ren er første bok i en helt ny krimserie fra Lahlum. Det er planlagt 4-5 bøker med handling fra Oslo i 1942-45, hvor historiske krimmysterier veves sammen med skjebnen til en ødelagt og politisk splittet familie fra okkupasjonstiden.

Førstebetjent Engly Martinsen jobber mot tiden for å løse sin største sak hittil. Advokat og NS-medlem Jens Otto Helmersen blir funnet skutt og drept i sin egen hytte, men sneen rundt hytten er uberørt. I dette lukkede rom-mysteriet fra Oslo i 1942, vever Hans Olav Lahlum en historisk krimgåte sammen med skjebnen til en opprevet og politisk splittet familie fra okkupasjonstiden.

Lansering 10. september.

En norsk Kepler

Samuel Bjørk, Ulven

Samuel Bjørk er en av Norges mest kjente krimforfattere og største eksportvare innen krimsjangeren. Og alle vet jo nå at Samuel Bjørk er pseudonymet Frode Sander Øien bruker på sine krimromaner. Samuel Bjørk har flere ganger blitt sammenlignet med navn som Stieg Larsson, Jo Nesbø og Lars Kepler.

Debutboka, Det henger en engel alene i skogen, ble utgitt i 2013 og vakte stor oppsikt både blant lesere og kritikere, og den ble nominert til Bokhandlerprisen som første bok skrevet under pseudonym. Boka har nå solgt til 31 land og har blitt et internasjonalt fenomen.

I Ulven blir to gutter funnet drept like utenfor Oslo, de har en død rødrev liggende ved siden av seg. Sakene ligner en uløst sak fra Sverige. Holger Munch, sjef for en ny etterforskningsenhet, har satt sammen et team av Norges beste etterforskere. Han gjøres oppmerksom på en ekstremt talentfull student på Politihøgskolen. Munch møter den unge Mia Krüger på en kafé og viser bilder fra begge åstedene. Hun trenger bare minutter for å se ting de ikke engang har tenkt på.

Lansering 1. oktober.