Vinterens beste nye krimromaner

KrimbøkerVinterens beste nye krimromaner
Estimert lesetid 10min

Vinteren er tiden for slippet av de beste oversatte krimromanene. Samtidig gis det også ut flere spennende norske krimromaner. Nå er det også kun to måneder til Krimfestivalen arrangeres. Her er ti av vinterens beste krimromaner og alle forfatterne kommer til Krimfestivalen:

SVENSKENES SVAR PÅ JO NESBØ

Arne Dahl: Innland  Oversatt av Einar Blomgren.

I oppfølgeren av suksessen Utmarker, er Arne Dahl tilbake på topp. Innland er en besettende reise inn mot mørkets iskalde hjerte. Arne Dahl fikk sitt store internasjonale gjennombrudd med Utmarker, som svenske medier kåret til den beste svenske krimromanen noensinne. Her hjemme var den også en av de mest omtalte og kritikerroste krimbøkene i 2017. Andre bok i den nye serien er minst like god ifølge internasjonal presse, og Innland topper allerede bestselgerlistene i Europa.

Når den tidligere politimannen Sam Berger slår opp øynene, har han ingen anelse om hvor han befinner seg. Alt rundt ham er hvitt. Men da Molly Blom dukker opp ved hans side, husker han at de to er på flukt fra en rettferdighet som sluttet å være rettferdig. Sam og Molly får et uventet oppdrag. De må stoppe en utilregnelig morder. De oppdager snart at saken har mange likheter med en ubehagelig sak fra Sams fortid.

 

ÅRETS STORE GJENNOMBRUDD

Kjøp «Krittmannen» på cappelendamm.no.

C.J. Tudor: Krittmannen. Oversatt av Guro Dimmen. 

Krittmannen er årets store krim-sensasjon i bokverdenen. Den er solgt til 39 land før den er kommet ut. I morgen kommer den ut på norsk samtidig som den lanseres i England. Krittmannen er C.J. Tudors krimdebut, og forfatteren kommer til Krimfestivalen 8. mars.

Vi møter 12 år gamle Eddie i romanen. Han og vennene bruker krittfigurer til å overlevere hemmelige beskjeder med. Og det var gøy til å begynne med, helt til figurene førte dem til liket av en ung jente … Tretti år senere trodde Ed at fortiden lå bak ham.  En dag mottar han et brev som inneholder to ting: et stykke kritt og en tegning av en krittmann. Da historien begynner å gjenta seg, skjønner Ed at leken aldri var over.

 

DEN NYE BRITISKE KRIMDRONNINGEN

Kjøp «La meg være» på cappelendamm.no.

Clare Mackintosh: La meg være Oversatt av Ulrik Farestad 

Clare Mackintosh har hatt enorm suksess med sine to første krimromaner: Jeg lar deg gå og Jeg ser deg. Nå er den nye dronningen av psykologisk thrillere tilbake. La meg være blir lansert samtidig i England og Norge, og det skjer på Krimfestivalen 9. mars.

For et år siden valgte Caroline Johnson å avslutte livet sitt – et sjokkerende selvmord som utspilte seg nøyaktig likt ektemannens selvmord bare måneder tidligere. Datteren deres, Anna, har siden da slitt seg ut med å forholde seg til foreldrenes død. Nå har hun et spedbarn selv, og Anna føler på morens nærvær. Hun er fast bestemt på å finne ut hva som virkelig skjedde. Men ved å grave i fortiden setter hun i gang noe som ikke kan stoppes. Anna kommer snart til å oppdage at det i noen tilfeller er tryggere å la ting ligge …

BYGDEKRIM FRA FAGERNES

Jaran Damman: Dødstimen  

Kjøp Dødstimen på cappelendamm.no.

Bokåret starter med en strålende norsk krimroman som virkelig skiller seg ut. Handlingen foregår i den norske fjellheimen. Forfatteren Jaran Dammann er utdannet tømrer og økonom. Han har tidligere skrevet en spenningsroman, Mørkets ansikt, og fem humorbøker. Vi har stor tro på at Dødstimen blir hans gjennombrudd hos det store lesende publikum.

Claus, en forfyllet boms som har bodd i skogen og i fjellene i årevis, blir beskyldt for drap han ikke har begått, tror vi. Georg som har ansvaret for lensmannskontoret i Fagernes og omegn, får nesten en umulig oppgave å løse både fordi Claus er umulig å fakke da han gjemmer seg i fjellheimen, som han kjenner ut og inn, og fordi Georg blir motarbeidet internt. Et kjent sagn om Hulabaken skal også vise seg å få konsekvenser, at slektninger til de som lynsjet ham for 400 år siden får en forbannelse over seg.

 

SPENNENDE JOURNALISTKRIM FRA BERGEN

Monika N. Yndestad: Graven

Kjøp Graven på cappelendamm.no.

Monika N. Yndestad fikk Nytt blod – Maurits Hansen-prisen for sin krimdebut Jentene fra balletten i 2013. Gapestokk kom året etter og var andre bok i serien om BA-journalist Alice Bratt. Yndestad har selv lang erfaring fra krimjournalistikken i BA, og er en anerkjent journalist og forfatter på Vestlandet. Graven er den tredje krimromanen med Alice Bratt i hovedrollen.

Gjennom Alice Bratt danner forfatter Monika Yndestad et levende bilde av det tøffe og til tider kyniske miljøet i nyhetsredaksjonen i BA. Sentralt i romanen står forsvinningen av femten år gamle Pia Espeland. Sytten år etter har fremdeles ikke foreldrene gitt opp håpet om at hun fortsatt er i live. Før hun forsvant, oppsøkte Pia barnevernet. Hva som skjedde med Pia, er fortsatt en ubesvart gåte. BA-journalisten Alice Bratt, som akkurat har vært gjennom et vanskelig samlivsbrudd, kommer over levningene av en kvinne. Det ser ut som noen har tent gravlys utenfor funnstedet. Kan det være den savnede Pias grav hun har funnet? Og hvem har visst om henne i alle disse årene?

 

Barnet
Kjøp Barnet på Cappelendamm.no

ENESTÅENDE PSYKOLOGISK SPENNING

Fiona Barton: Barnet Oversatt av Carina Westberg.

Fiona Barton fikk et stort internasjonalt gjennombrudd med Enken. Her hjemme fikk den også strålende kritikker og godt salg da den kom ut sommeren 2016.

Da et gammelt hus rives i et boligområde i London oppdager en av bygningsarbeiderne et barne-skjelett, begravet mange år tidligere. Funnet nevnes så vidt i lokalavisen. Men for tre kvinner, som aldri har møtt hverandre, er funnet umulig å ignorere. For en kvinne er det en påminnelse om det aller verste som noen gang har skjedd henne. For den andre kvinnen vekkes en frykt for at hennes mørkeste hemmelighet skal avsløres. Og for den tredje, journalist Kate Waters, er det starten på en jakt etter sannheten. Hvem var barnet? Hva skjedde? Hvem kjente til det? Kate finner forbindelser til en forbrytelse som oppskaket byen flere tiår tidligere. Bit for bit avdekker Kate den spektakulære historien.

 

 

DEN NY COBEN ELLER HITCHCOCK

Peter Swanson: Hennes største frykt Oversatt av Kari Engen 

Kjøp Hennes største frykt på cappelendamm.no.

Peter Swanson er blitt en kritikerfavoritt. Ingvar Ambjørnsen ga hans første bok på norsk De som fortjener det terningkast 6 i VG da den kom ut i 2016. Flere kritikere har sammenlignet Swanson med Harlan Coben og Hitchcock. Også Hennes største frykt er en psykologisk thriller som kryper under huden på deg, om en ung kvinne fanget i en spiral av svik, manipulering og mord.

Å bytte leilighet med Boston-fetteren, Corbin Dell, virker som en god ide for Kate. Et miljøskifte kan kanskje jage bort marerittene som har hjemsøkt henne den siste tiden. Da hun kommer til Boston oppdager hun at kvinnen i leiligheten ved siden av har blitt brutalt drept. Politiet mistenker at fetteren er morderen. Langt hjemmefra og følelsesmessig ustabil, hvem kan egentlig Kate stole på?

 

 

 

 

Jenta-i-den-grønne-kjolen
Kjøp Jenta i den grønne kjolen på Cappelendamm.no

NY AMERIKANSK KRIMSTJERNE BOSATT I NORGE

Derek B: Miller: Jenta i den grønne kjolen Oversatt av Tore Aurstad.

Derek B. Miller debuterte med den kritikerroste, Et merkelig sted dø. Den vant den prestisjefylte krimromanprisen CWA John Creasey Dagger i 2013. Jenta i den grønne kjolen er Millers andre krimroman, og den ble nominert til en av verdens mest prestisjefylte krimpriser The Golden Dagger. I tillegg til å være forfatter leder Derek B. Miller The Policy Lab og arbeider tett med FN om freds– og sikkerhetstiltak. Han kommer fra Boston, men bor nå i Oslo sammen med sin norske kone og deres sønn og datter.

Irak 1991. Operasjon Ørkenstorm er over og det er erklært fred. Den amerikanske soldaten Arwood Hobbes møter den britiske Times-journalisten Thomas Benton og de havner midt i et forferdelig angrep. En ung lokal jente i en grønn kjole blir drept selv om de prøver å beskytte henne. De to mennenes liv går i forskjellig retning etter hendelsen, men begge preges sterk av det som skjedde.

Mange år senere, på et annet sted, i en annen krig, blir de to vitne til at den samme jenta angripes i en matkø. Det kan selvfølgelig ikke være henne, men begge har en sterk følelse av å måtte gjøre opp for fortiden. De drar tilbake til Irak for å redde jenta. Det er et oppdrag som bare kan gå galt, spektakulært galt.

 

DEN AMERIKANSKE KRIMKONGEN

Harlan Coben: Hjem Oversatt av Tore Aurstad. 

Kjøp Hjem på cappelendamm.no.

En av våre mest populære thrillerforfattere Harlan Coben skriver thrillere som både er sjarmerende, lettleste og utrolig spennende. Nå er han klar med Hjem, som gikk rett til topps på New York Times bestselgerliste. Erna Solberg avslørte forøvrig i et nyttårsintervju med VG at Hjem var hennes sist leste bok.

Coben har en enestående evne til å få leserne sine hekta, og Hjem er ikke noe unntak.       Handlingen i denne thrilleren dreier seg rundt en ti år gammel forsvinningssak, hvor to gutter fra velstående hjem ble kidnappet. Men hva om kun den ene vender hjem? I ti år har familiene deres levd med de vonde minnene og i uvisshet. Nå tror Myron Bolitar og vennen Win at de har klart å spore opp den ene av dem, Patrick, som nå er 16 år gammel. Hva skjedde for ti år siden? Og hvor har han vært i alle disse årene? Tankene deres går umiddelbart til den andre gutten Rhys, som dessuten er sønnen til Myrons søskenbarn. De vet at de må være forsiktige med å nærme seg gutten, de har ikke råd til å gjøre noen feiltrinn, for da kan en eller begge guttene forsvinne igjen. Denne gangen for godt.

 

PRISVINNENDE KRIMDEBUT

Kjøp «Lokkedue» på Cappelendamm.no

Flynn Berry: Lokkedue. Oversatt av Stian Omland. 

Lokkedue vant Edgar Award-prisen for beste krimdebut i 2017 Det er en mørk psykologisk thriller der det sterke båndet mellom to søstre er katalysatoren som lar smertefulle og mektige hendelser fra fortiden komme til overflaten.

Da Nora kommer med toget fra London for å besøke søsteren i en liten landsby nær Oxford, venter hun å bli møtt på stasjonen. Men der er det ingen, og Nora rusler opp til søsterens hus,  mens hun gleder seg til helgen. Men synet som møter henne der, er grusomt. Søsterens hund er hengt i trappeløpet, og Rachel selv er blitt offer for et brutalt mord. Sjokket og sorgen gjør det umulig for Nora å vende tilbake til et normalt liv. Hun har ingen tillit til politiet etter å ha vært utsatt for et overfall uten å bli trodd, og bestemmer seg for selv å finne søsterens drapsmann. Hjemsøkt av mordet og hemmelighetskremmeriet rundt det er hun både fortvilet og i fare. Og ettersom hun finner ut stadig mer om den søsteren hun trodde hun visste alt om, settes hennes egen identitet i spill.

LES OGSÅ:

Årets beste krimromaner

A-magasinet har kåret årets beste krim