Svensk bygdekrim hylles: «Blant de mest spennende svenske krimromanene nå»

KrimbøkerSvensk bygdekrim hylles: «Blant de mest spennende svenske krimromanene nå»

Ukas krimtips er Ninni Schulmans «Når alle klokker har stanset», en roman med troverdige karakterer og en gjenkjennelig skildring av den svenske bygda.

Estimert lesetid 3min
Omslag Når Alle Klokker Har Stanset-2
Ukas krimtips er Ninni Schulmans siste roman «Når alle klokker har stanset.» Romanen har troverdige karakterer og er satt i et hverdagslig miljø. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Det er lett å la seg rive med av Ninni Schulmans romaner. Schulman er nemlig ekspert på å skape levende karakterer i gjenkjennelige bygdesamfunn. Det gjør hun også i årets Når alle klokker har stanset. Men allerede i åpningen av romanen legger et uhyggelig mørke seg over bygda.

Ninni Schulman skriver bøker for lesere som liker hverdagskrim med troverdige karakterer. Når alle klokker har stanset er den sjette boka med journalisten Magdalena Hansson i hovedrollen. Magdalena er en journalist som har flyttet hjem fra storbylivet i Stockholm til bygda i Värmland. Der tar hun stadig store risikoer i sin jakt på sannheten.

Skånska Dagbladet skriver i sin anmeldelse at Når alle klokker har stanset er den beste boken så langt i serien, mens Dagens Nyheter konkluderer med at romanen er «blant de mest spennende svenske krimromanene nå … Det er intelligent, og spenningen er gjennomgående.»

Boka Når alle klokker har stanset er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.

Bygdeteaterets skuespiller forsvinner

Årets bygdeteater skal ha premiere på forestillingen om den legendariske urmakeren Johan Tilglöf. Men når premieren skal starte forsvinner en av skuespillerne. Kort tid etter blir hun funnet død i Klarälven. Nok en tragedie inntreffer, når nok en skuespiller blir funnet skutt.

De uvanlig bestialske mordene ryster Magdalena. På en måte virker det som det er sammenheng mellom drapene, men tilnærmingene er helt ulike. Jo lenger de kommer i etterforskningen hos politiet, desto tydeligere blir det at de har med en sadistisk morder å gjøre. Og han kommer til å slå til igjen. Spørsmålet er bare hvor og når.

Skaper troverdige karakterer

Redaktør for Ninni Schulmans bøker i Norge, Mariann Fugelsø Nilssen, trekker frem nettopp miljøet i bøkene som en del av suksessformelen til romanene:

– Det som gjør at Ninni Schulmans bøker fenger så sterkt er den troverdige hverdagsfølelsen de gir. Schulman skriver om mennesker som «deg og meg» og det skaper stor grad av gjenkjennelse.

– Når hun i tillegg tør å ta opp aktuelle samfunnsproblemer, og skriver lett tilgjengelig, men velskrevne og spennende historier, er det ikke vanskelig å forstå henne stadig økende popularitet, sier Nilssen.

Også de gode karakterene er noe av det som anmeldere stadig trekker frem når de har lest Schulmans krimbøker. Borås Tidning skriver om Når alle klokker har stanset at den er «[…] spekket med nære, medfølende karakterportretter […] Så urovekkende troverdig!»

Karlstads-Tidningen stemmer i: «Ninni skriver godt, språket flyter lett, og hverdagslivet på landsbygda er troverdig skildret.»

Ölandsbladet skriver at Schulman «kjenner sitt landskap og dets historie. Hun er engasjert i hvordan sosiale strukturer fungerer, hvordan mennesker påvirkes av det uvanlige […] Skildringen av samhold er troverdig. Man kommer inn under huden på menneskene, vi lider og gleder oss sammen med dem, de er så levende.»

Forfatteren kjenner bygdelivet godt, ettersom hun har selv vokst opp i Lesjöfors i østre Värmland og nå tilbringer somrene sine utenfor Hagfors. I likhet med hovedkarakteren Magdalena, har også forfatteren jobbet som journalist i en årrekke, blant annet i Värmlands Folkblad, Se & Hör og Expressen.

Boka Når alle klokker har stanset er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.