«Mordene i Sandhamn»: En uhyggelig idyll i Stockholms skjærgård

KrimbøkerPolitikrim«Mordene i Sandhamn»: En uhyggelig idyll i Stockholms skjærgård

Bestselgerforfatter Viveca Sten har udødeliggjort sitt eget barndoms paradis gjennom serien «Mordene i Sandhamn».

Estimert lesetid 3min
Viveca Sten har skrevet en rekke krimromaner med handling fra den svenske skjærgården. Under den idylliske overflaten bobler uhyggen på Sandhamn (Foto: Åsmund Holien Mo)

Ukas krimtips er Viveca Stens Hemmelig begravet. Boken er en fortsettelse av bok og tv-serien med handling fra øya Sandhamn i Stockholms skjærgård. Det ser kanskje ut som den rene idyll. Men under overflaten lurer uhyggen.

Heldigvis er Nora Linde og Thomas Andreasson aldri langt unna. Hun er advokat, og Thomas er politi. Sammen klarer de å løse de mest intrikate sakene. Ikke minst har de litt av hvert å hanskes med i egne liv, om det er ekser, kollegaer eller naboer som tar sin del av oppmerksomheten.

Hvis du følger godt med i TV-serien Mordene i Sandhamn som går på TV2 kan du få øye på forfatteren selv. Viveca Sten (bak) dukker nemlig stadig opp som statist. Alexandra Rapaport spiller Nora Linde i serien. (Foto: Jessica Gow / TT /NTB.)

Nora er utbrent og Thomas får en mystisk forsvinningssak

Det har allerede kommet en rekke bøker i serien. I den nye romanen Hemmelig begravet blir deler av et skjelett funnet like utenfor Sandhamn på Telegrafholmen. Det er sensommer og varmt når Thomas Andreasson blir tilkalt. Sporene leder mot en forsvinningssak hvor to kvinner forsvant for omlag ti år siden. Men hvem er det egentlig som har blitt begravet på denne øya? Nora Linde er fortsatt sykemeldt etter en forferdelig forbrytelse, hun føler seg mislykket og er plaget av mareritt.

Men når Nora får nyss i funnet på Telegrafholmen, vil hun ordne opp. Mot all fornuft starter hun en egen parallell etterforskning med politiets. Thomas og Noras vennskap på prøve, når hemmeligheter og såre familierelasjoner ser dagens lys. Noen på øya kjenner sannheten, må flere liv gå tapt før den avsløres?

Har solgt flere millioner av bøkene

Helt siden Viveca Sten var et barn har hun tilbragt sommerferien sin på Sandhamn, nå har de idylliske minnene fra barndommen blitt til et bakteppe for hennes historier om den spesielle drivkraften hos mennesker som dreper.

Sten er selv utdannet jurist og sosialøkonom og hadde en rekke viktige stillinger før hun satset på forfatterkarrieren. I 2008 kom den første boka i serien, Farlig farvann ut. Sine kunnskaper om juss og økonomi har hun imidlertid tatt med seg inn i krimuniverset, stadig har historiene elementer av dette i seg.

I årene etterpå har Viveca Sten blitt en av Sveriges største krimforfattere. Hun har gjort braksuksess også i andre land, særlig tyskere elsker å lese krimmysteriene fra den svenske skjærgården.

Også TV-serien Mordene i Sandhamn har vært en stor opptur, den har 50 millioner seere i resten av Europa. Den har rullet og gått i flere år. Og til alle nordmenns glede dukket Nicolai Cleve Broch opp i sesong sju. Han følger med videre til neste sesong også.

Alle bøkene fra Sandhamn av Viveca Sten finner du her.

Sandhamn. I skyggene på denne øya kan du ikke føle deg trygg; her er det mange som har blitt drept – i Viveca Stens bøker. (Foto: Viveca Sten.)