Livsmestring: Åtte bøker for deg som vil ta tak i livet ditt

Familie, helse og livsstilSelvutviklingLivsmestring: Åtte bøker for deg som vil ta tak i livet ditt

At det er mye vi kan gjøre selv for å bevare en god psykisk helse blir enda tydeligere nå når livsmestring har blitt eget fag i grunnskolen. Her er åtte bøker som kan hjelpe deg å finne lys i høstmørket.

Estimert lesetid 6min
Kvinne med ryggen til på en sti i solnedgang
Livsmestring har blitt skolefag, men vi voksne kan også trenge litt veiledning iblant. Her er seks nye sbøker som hjelper deg på veien. (Foto: Emma Simpson)

Psykisk helse er på full fart inn i norsk læreplan. Høsten 2019 fikk det en enda tydeligere rolle gjennom et tverrfaglig tema kalt «Folkehelse og livsmestring». Målet er å gi elevene kompetanse som fremmer god psykisk og fysisk helse, og som gir muligheter til å ta ansvarlige livsvalg.

I læreplanverket står det: «Livsmestring dreier seg om å kunne forstå og å kunne påvirke faktorer som har betydning for mestring av eget liv. Temaet skal bidra til at elevene lærer å håndtere medgang og motgang, og personlige og praktiske utfordringer på en best mulig måte.»

Livsmestring kan være en utfordring, ikke bare for skolebarn, men for oss voksne også. Samtiden er forvirrende og full av motsigelser, og alt går i et rasende tempo. Iblant trenger vi ordentlig hjelp fra helsevesenet, men noen ganger kan en bok sette i gang nye tankemønstre. Årets nye bøker byr på flere ulike innfallsvinkler til hvordan vi kan bli flinkere til å ta vare på vår egen psykiske helse og mestre livet. Kanskje finner du en som kan gi deg et dytt i riktig retning?

Her finner du nye bøker om psykisk helse fra høsten 2022:

La negative tanker være negative tanker med metakognitiv terapi

Pia Callesen, Lev mer tenk mindre

I Lev mer tenk mindre forklarer psykolog Pia Callesen hvordan metakognitiv terapi kan gi livsgleden tilbake. Terapiformen har gjort sitt inntog verden over, og overalt er forskere begeistret.

Metakognitiv terapi går ut på at i steden for å analysere og snakke seg gjennom dårlige erfaringer, bør man betrakte sinnet som et filter, der alt passerer, med mindre vi aktivt velger å stoppe opp ved noe. Det dreier seg ikke om å forandre negative tanker til positive, men derimot om å la tanker være tanker og bry seg mindre om dem. 

Callesen viser hvordan vi kan identifisere de tankene som fører til grublerier og hvordan vi kan begrense dem. Således kan vi lære ikke bare å overvinne nedtrykthet og depresjon – men også unngå det.

Kom til bunns i uroen med 2000 år gammel visdom

Jens Oscar Jenssen, Stoisk ro

Stoisismen som filosofisk retning oppstod i Hellas på 300-tallet f.kr. Men som filosof Jens Oscar Jenssen viser i boka Stoisk ro, har de gamle grekerne fortsatt relevans.

– Stoikerne forsøkte å komme til bunns i hvor uroen i mennesket kommer fra, og hjelpe oss med å fjerne den ved roten, fortalte forfatteren i et intervju med Boktips.

Boka er skrevet som en dialog mellom en lærer og en elev, og inviterer til refleksjon rundt spørsmål som: Hva er godt og dårlig for et menneske? Hva er følelser? Hva er visdom? Finnes det en Gud, eller finnes bare Naturen?

Fotografer deg til bedre livskvalitet

Torkil Færø, Kamerakuren

Forfatteren bak Kamerakuren er lege – og fotograf. Kan mestringsteknikker brukes til å ta gode bilder og føre til bedre livskvalitet?

Denne boken er full av øvelser som hele tiden vever mellom utviklingen av faglig nivå som fotograf og utviklingen av deg selv som menneske. Denne veven er betydningsfull. Den handler om reisen inn i deg selv. Gjennom fotografering kan vi trene på å håndtere livet, øyeblikk for øyeblikk. Vi kan lære å gripe de gode og takle de dårlige, og også ta bedre bilder på veien. 

Lær deg å sku kokeplata til null

«Vi mennesker kan velge ro», er budskapet til lege Audun Myskja.

I boka Kunsten å finne ro inviterer han til refleksjon rundt hva ro betyr for oss, og tilbyr pusteøvelser og andre teknikker når vi er rammet av ulike former for stress, følelsesmessige utfordringer og vanskelige livshendelser.

Her får du innspill, refleksjoner og praktiske verktøy til å møte hver eneste dag med sinnsro, trygghet og tillit.

Yoga som vitenskap

Sadhguru, Indre ingeniørkunst

Yogi Sadhguru presenterer vestlige lesere med en tidsbestemt vei for å oppnå absolutt velvære: den klassiske vitenskapen om yoga. Sadhguru er en annerledes åndelig veileder. Med en blanding av dybde og pragmatisme, er både livet og arbeidet hans en påminner om at yoga ikke er en esoterisk disiplin fra gammel tid, men en vitenskap om kropp og sinn relevant for vår tid. Nysgjerrig, lidenskapelig og provokativ, innsiktsfull, logisk og ekstremt morsom.

Indre Ingeniørkunst gir verktøy og løsninger for å gi deg selv mulighet til å skape et liv slik du vil. Det gir deg muligheten til intellektuelt å utforske grunnleggende aspekter i livet ved hjelp av metoder fra den destillerte essensen av vitenskapen i yoga. Boken gir praktisk visdom til å styre kropp, sinn, følelser og den fundamentale livsenergien.

Organiser din mentale innboks

Carina Carl, Tenk enkelt – få mer av det som betyr mest

Ønsker du å fokusere mer på hva som gir deg energi og glede? Trenger du hjelp til å få ro i hodet? Da er Tenk enkelt boka for deg. I en verden full av alternativer og uendelige valgmuligheter trenger vi en mental verktøykasse for å klare å prioritere og være til stede i eget liv.

Med Tenk enkelt gir psykolog Carina Carl deg kunnskap om og innsikt i grunnleggende psykologi. Her utfordrer hun deg til å tenke på hva som egentlig tilfører livet ditt mening, hva som er dine viktige verdier, og hvordan du gjør dine valg. Da blir det lettere for deg å leve et rikt og meningsfullt liv slik du selv ønsker. Hun gir deg enkle verktøy som gjør deg bedre rustet til å organisere din mentale innboks, og gode råd for hvordan du kan forenkle levestilen din. Forenkler du den, forenkler du tankesettet ditt, du fjerner mental støy og kan fokusere bedre på det som betyr mest for deg.

14 steg til et gladere liv

Kristian Hall, Glad igjen

Glad igjen har solgt i over 7000 eksemplarer siden den kom ut, har hjulpet mange ut av depresjoner. Hall har selv gjort storstilt research for å løfte seg selv ut av ti år med dyp depresjon. I Glad igjen deler han sin metode, med et livsbejaende program som hjelper deg som er deprimert eller langvarig nedstemt til å få det bedre eller helt bra. Du vil lære hvordan ulike aktiviteter kan løfte humøret, og hvordan du endrer tankemåte, slik at du kan føle overskudd og oppleve mestring og mening.

Den tilhørende arbeidsboka består av skjemaer du fyller ut fra dag til dag. Den gjør det enklere å følge Kristian Halls program i 14 steg, og hjelper deg med å se fremskrittene dine tydelig og bli ytterligere motivert for å jobbe mot et bedre og gladere liv. Boka hjelper blant annet til med å identifisere hva hva som gjør deg glad, hvordan du kan endre tenkemåter, og øke takknemligheten, mestringsfølelsen og evnen til å være glad i deg selv.