Fem morgenrutiner du kan gjøre unna på under fem minutter

Familie, helse og livsstilSelvutviklingFem morgenrutiner du kan gjøre unna på under fem minutter

Start 2022 med en god morgen! Selv korte og enkle morgenrutiner kan gi store resultater, skriver bok- og podcastaktuelle Sara Lossius.

Estimert lesetid 4min
Foto av Sara Lossius
Sara Lossius er kjent for mange fra helsepodcasten «Ingefær». Nå er hun aktuell med ny bok og tilhørende podcast: «God morgen». (Foto: Åsmund Holien Mo)

Gode morgenrutiner trenger ikke ta lang tid. Også korte rutiner kan gi store resultater, både privat og profesjonelt. I boken God morgen: Enkle rutiner som kan forandre livet ditt allerede før dagen starter, finner du over 80 rutiner som alle tar under en halvtime! Med andre ord: God morgen inneholder nyttige rutiner for deg med mye tid, liten tid eller ingen tid.

Selv har jeg hatt små barn i snart ni år og vet hvordan det er å ha lyst til lange gode rutiner, men knapt ha tid til noe. Men, jeg har lært at litt er uendelig mye mer enn ingenting, og at selv ørsmå handlinger kan gi stor effekt.

Under er fem av mine favorittrutiner som jeg får tid til, selv etter netter med lite søvn og to barn som skal på skole og en i barnehage. Husk at øvelse gjør mester, og at gode morgenrutiner ikke handler om prestasjon, men om å ta vare på deg selv tidlig på dagen slik at resten av dagen blir skikkelig god.

Lykke til og god morgen til deg!

Boka God morgen kan du bestille hjem her.

Foto av boka «God morgen» av Sara Lossius
(Foto: Åsmund Holien Mo)

Morgenrutine 1: Sjekk inn med deg selv

Det er vanskelig å lage en best mulig dag hvis du ikke vet hva du trenger. Å sjekke inn med deg selv kan du gjøre i sengen, i dusjen eller når du drikker kaffe. Spør deg selv: hva trenger jeg i dag for å ha det bra eller for å prestere på topp? Kanskje ringer klokken, og du kjenner at du trenger en ekstra halvtime i sengen istedenfor joggeturen som du hadde planlagt. Kanskje trenger du å få ut stress med meditasjon.

Jeg liker dessuten å lage et ord for dagen som jeg minner meg på underveis. Da jeg skrev boken, var Fokus ordet mitt. Disse dager er Snill ordet, som minner meg på å ta gode valg og sette sunne grenser for meg selv. Et ord for dagen kan hjelpe deg å holde fokus på det som er viktig, og unngå å falle for alle distraksjonene som dagen kan gi.

Morgenrutine 2: Ta en kalddusj

Ja, jeg vet, særlig i vinterhalvåret er ikke en kalddusj særlig fristende. Men det er en effektiv måte å møte det ubehagelige på, og videre være på hugget resten av dagen. Å få til en kalddusj hver morgen gir en mental styrke av typen «jeg er en sånn som gjennomfører og klarer». Start gjerne med varmt vann, og skru deretter ned temperaturen slik at du gisper litt. Fokuser på å puste rolig. Bonus: denne vanen tar ikke lengre tid, du skal bare endre en eksisterende vane litt!

Morgenrutine 3: Hurtigtrim!

Ingen tid til å trene? Har du fem minutter? En rask økt kan til og med gjøres i undertøyet! En regelmessig hurtigtrim kan gjøre underverker for humøret og gi resultater på sikt – det er nemlig uendelig mye mer enn ingenting.

Gjør tre runder av:

  • 10 knebøy
  • 1 – 5 armhevinger, på knær eller tær
  • 10 hopp der du først tar i bakken

Morgenrutine 4: Tur i dagslys

Eksponering av dagslys tidlig på dagen kan gjøre underverker for melatoninproduksjonen, det vil si hormonet som gjør deg søvnig på kvelden, og kan derfor påvirke søvnkvaliteten positivt. En tur i skogen, ved sjøen eller i parken har dokumentert effekt på stressreduksjon. Gå deg en tur som de første du gjør om morgenen eller når du likevel skal forflytte deg til jobb, barnehage eller skole. Vil du minimere mentale inntrykk, dropper du lyd på øret. Bonus: Det gir en nydelig start på dagen!

Morgenrutine 5: Nyt en deilig morgen

Sett av dedikert tid til en morgen tilpasset akkurat deg og det du liker best, enten det er å nyte en kaffe på trappen, titte i avisen, spise en god frokost eller lese bok i sengen. Når du nyter, øker nivået av hormonet oksytocin, som gjør deg mer glad og mindre stressa. Å prioritere nytelse betyr å ha mer tid til å bare være, ikke gjøre.

Trenger du å stå opp ekstra tidlig for det, bør du også legge deg tidligere. Hvis det er enklest å gjennomføre i helgen, så venter du til da. Ikke glem at å nyte en rolig morgen er like viktig som å gi gass. Du både fortjener og trenger det!

Hør også Sara Lossius’ podcast God morgen på Spotify eller Apple Podcasts! Boka God morgen kan du bestille hjem her.