– Jeg blir veldig overrasket om dagens unge generasjon ikke blir merket av hva de har vært gjennom

Familie, helse og livsstilPsykisk helse– Jeg blir veldig overrasket om dagens unge generasjon ikke blir merket av hva de har vært gjennom

Psykolog Lars Halse Kneppe er bekymret for hvordan korona-pandemien går utover en generasjon ungdom som allerede sliter.

Estimert lesetid 5min
Foto av Lars Halse Kneppe
Lars Halse Kneppe er psykolog og Aftenposten-spaltist, og er aktuell med boka «Sykt flink – Hvis du alltid kan bli bedre, blir du aldri god nok». (Foto: Anna-Julia Granberg, Blunderbuss)

Det har vært snakk om det lenge: Ungdommen sliter med den psykiske helsen. De føler seg ikke gode nok, smarte nok, morsomme nok eller pene nok. Den originale «Generasjon prestasjon» har nå rukket å bli unge voksne, men problemet vedvarer, også for dagens ungdommer.

 Hver eneste dag møter jeg unge mennesker som strever med at de aldri føler seg gode nok til tross for at de mestrer det aller meste. Som voksen er det skremmende og nesten litt uforståelig å møte mennesker som presterer så godt, men allikevel føler seg så dårlige og verdiløse, sier psykolog, Aftenposten-spaltist og forfatter av boka Sykt flink Lars Halse Kneppe.

Som voksen er det skremmende og nesten litt uforståelig å møte mennesker som presterer så godt, men allikevel føler seg så dårlige og verdiløse

Selv om vi har pratet om det lenge, ser ikke Kneppe noen snarlig løsning på problemet:

– Jeg opplever at veldig mange fremdeles strever med de samme tingene, men at de kanskje har fått litt flere ting å være flinke til de siste årene, forteller Kneppe.

Boka Sykt flink – Hvis du alltid kan bli bedre, blir du aldri god nok av Lars Halse Kneppe er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.

En utstrakt hånd til ungdommen

Kneppe har fra før skrevet boka I hodet på en tenåring, som hjalp mange foreldre med å forstå hva barna deres gikk gjennom. Den nye boka Sykt flink er en utstrakt hånd til ungdommene selv, en lettlest og relaterbar bok som gir konkrete tips om alt fra sosiale medier til søvnproblemer.

Boka er basert på de mange samtalene han har med ungdom og er, ifølge han selv, et forsøk på å nå ut til flere enn han har tid til å møte på kontoret. For nå er det mange som sliter, mener Kneppe.

I et land som Norge er det nemlig tilsynelatende ingen unnskyldning for ikke å bli den beste versjonen av oss selv. Derfor har boka fått undertittelen «Hvis du alltid kan bli bedre, blir du aldri god nok».

– Det handler ikke bare om skole, utseende og sport, men også om å prestere på sosiale og digitale arenaer. De forteller i hvert fall om en hverdag der de rimelig kontinuerlig føler at de er gjenstand for andres vurdering. Der opplever jeg nesten at det har blitt verre enn for noen år siden, sier Kneppe.

LARS HALSE KNEPPES TIPS

NEGATIVE TANKER? PRØV DETTE

  1. Distraher deg selv: – Det funger som regel bedre enn å forsøke å stoppe tankene. Gjør noe annet. Sett i gang med en aktivitet som tvinger deg til å tenke på noe annet.
  2. Utsett tankene: – Sett av en tid senere på dagen da du skal tenke ferdig. Slik anerkjenner du tanken, gir den tiden den krever av deg og tar den på alvor samtidig som at du forsøker å ramme den litt inn.
  3. Skriv det ned: – Det meste i livet blir tydeligere og klarere for oss når vi skriver det ned.

Korona gjør vondt verre

Og som om ikke ungdommene hadde nok å tenke på fra før, skulle de attpåtil få en pandemi i fleisen. Kneppe forteller at den sosiale nedstengingen har gjort det verre for de som hadde det vondt fra før.

– Det var mange som ble positivt overrasket over hvor godt mange taklet nedstengningen i vår, inkludert meg selv. Men det har blitt mye tyngre denne høsten og vinteren, forteller Kneppe.

Per nå er det vanskelig å si hvor lenge vi må holde ut, men jo lenger det varer, jo verre blir konsekvensene. Og spesielt ille går det utover ungdommene, slik Bent Høie påpekte i talen som traff mange i april i fjor.

Det har blitt mye tyngre denne høsten og vinteren

– Hvis det varer til sommeren betyr det at en hel generasjon med ungdommer har mistet halvannet år av ungdomstiden sin. Det er lenge for unge mennesker, og for mange medfører varigheten også en sorgreaksjon over alt de har mistet eller gått glipp av, sier Kneppe.

– Jeg blir veldig overrasket om dagens unge generasjon ikke blir merket av hva de har vært gjennom.

Ungdommene han møter har gjennom nedstengingen fortalt om frustrasjon og håpløshet. At alt de gleder seg til er tatt bort fra dem.

– Når verden deles opp i kohorter og sosiale bobler er det primært de som allerede er godt inkludert som får plass i de ulike boblene. De som i utgangspunktet var litt på utsiden er nå stengt ute av sosiale arenaer, siden de ikke blir prioritert og inkludert. De naturlige møtepunktene er tatt fra dem, sier Kneppe.

Ikke prøv å overtale

Å snakke med ungdommer som sliter kan være vanskelig. Ofte kan bildet de har av seg selv, være svært forskjellig fra slik foreldrene eller andre voksne ser dem. Likevel mener Kneppe det ikke nytter å prøve å overtale dem om at de er gode nok.

– Det ender bare med en diskusjon, som gjør at de må si enda flere stygge ting om seg selv for å overtale deg om at de har rett, forteller Kneppe.

Istedet anbefaler han å oppsummere hva de har sagt. Slik kan du formidle at du har hørt og fortstått det de sier.

– Da føler de seg i det minste hørt og tatt på alvor, som igjen er en forutsetning for at de er mer tilgjengelige for å prate, forteller Kneppe.

Vi mennesker trenger faktisk ikke prate hele tiden

Han advarer mot å komme med løsningsforslag.

– Forslag til løsninger oppleves primært som irriterende og en bekreftelse på at vi rundt ikke lytter til dem og har forstått alvoret. Ungdom sier alltid at vi voksne er alt for løsningsorienterte, sier Kneppe.

Samtidig forteller han at løsningen ikke alltid er å snakke sammen.

– Vi mennesker trenger faktisk ikke prate hele tiden. I hvert fall ikke om sårbare temaer. Noen ganger trenger vi heller å gjøre noe morsomt sammen, eller prate om helt andre ting.

Boka Sykt flink – Hvis du alltid kan bli bedre, blir du aldri god nok av Lars Halse Kneppe er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.