Else Kåss Furuseth åpner døren til terapirommet

Dokumentar og samfunnUkategorisertElse Kåss Furuseth åpner døren til terapirommet

I «Else går til psykolog» får leseren bli med på ett år med samtaler mellom Else Kåss Furuseth og psykologen hennes. Hva bør vi bør vi snakke om, og hva er det lurest å la ligge? ­

Estimert lesetid 2min
Else Kåss Furuseth ble tildelt Mental helses Åpenhetspris for 2018 på Verdensdagen for psykisk helse. (Foto: Maja Hattvang)

Da Else går til psykolog kom i fjor høst kalte Aftenposten den en «modig bok fra et ensomt menneske». Bergens Tidende ga den terningkast fem, og skrev: «Gjennom 29 dialoger får vi et rørende, interessant og lærerikt innblikk i hvordan psykolog og pasient arbeider sammen.» Nå er boka ute i pocket!

To år med samtaler

Else går til psykolog består av ett år med samtaler mellom den nevrotiske og pratsomme Else og terapeuten hennes. Det er en bok som åpner døren til terapirommet, et rom heftet med mange myter og feiloppfatninger, og som med vidd og en god porsjon alvor reiser et spørsmål som er like personlig som det er allmennmenneskelig: Hva bør vi bør vi snakke om, og hva er det lurest å la ligge? ­

Komiker med tung bagasje

Kåss Furuseth er et kjent navn for de fleste. Hun var sist å se i det TVNorge-sendte programmet Else om: selvmord, der hun møtte pårørende og overlevende for å lære mer om hvem det er som tar livet sitt og hvorfor de gjør det. Programmet vant Gullruten for beste aktualitetsprogram og beste programleder.

Da Else var 11 år gammel, tok moren hennes livet av seg etter lang tids depresjon. 17 år senere mistet hun også broren sin, Lars Kristian, til samme skjebne. Tragedien som rammet familien, dannet utgangspunktet for teaterforestillingen Kondolerer. Der tok Else tak i en av vår tids største tabuer, og gjorde det, mot alle odds, til en rørende og ikke minst morsom opplevelse.

Elses mor og bror begikk selvmord – her er hennes samtaler med psykologen gjennom to år

«Du bør gå til psykolog»

Av alle brorens formaninger og beskjeder var det en ting han sa som satt igjen hos Else: Du burde gå til psykolog. For hva hvis hun og broren var mer like enn hun hadde trodd? Hva om også hun, som broren og moren, bærer på et stort altoppslukende mørke som bare venter på å slippe ut?

Hvis du har det vanskelig eller kjenner noen som har det vanskelig, be om hjelp! Ring en venn, snakk med familien din, gå til fastlegen eller ring Mental Helses hjelpetelefon på 116 123.