«Dødens spill»: – Fascinerende horror i et brennhett midtnorsk Trøndelag

BarnebøkerUngdomsbøker«Dødens spill»: – Fascinerende horror i et brennhett midtnorsk Trøndelag

Med sine ungdomsgrøssere fra det lille tettstedet Hommelvik, har Anne Elvedal imponert både anmeldere og bransjefolk. Sjansen er stor for at både ungdommen din hjemme og du blir hekta på disse bøkene.

Estimert lesetid 5min
Omslagsbilde av trilogien Dødens spill
Grøsserdronningen Anne Elvedal har skrevet en paranormal trilogi som minner om det beste vi har sett fra USA og England. Foto: Maria Klippe Vihovde

Paranormale grøssere er en veletablert sjanger i USA og England, men nå er det altså det lille stedet Hommelvik utenfor Trondheim som er i sentrum. Her utspiller nemlig handlingen i trilogien Dødens spill seg, hvor sårbare ungdommer og overnaturlige fenomener er hovedingrediensene.

Dette er Dødens spill-serien

Bok 1: Dødens spill

I første bok i serien, Dødens spill, er hovedpersonen Rebekka i en sårbar situasjon etter å plutselig ha mistet faren sin i en ulykke. Hun finner et åndebrett som setter henne i kontakt med mørke krefter. Og det hun trodde var en ulykke, viser seg å være et drap. Så begynner merkelige ting å skje. Rebekka konfronteres med et mysterium, langt større enn hun kunne forestille seg.

Fikk terningkast 6

Bokbloggeren Jernbanefrua ga den første boka i serien Dødens spill terningkast 6 og anbefalte den både til ungdom og resten av familien i sommerferien.

Hun skriver: «Dette er noe av det beste jeg har lest innenfor paranormal grøsser-krim for ungdom på veldig veldig lenge! En bok proppfull av fengende handling, nyttige lærdommer og tidsriktige ettertanker, samt et krydder av ungdommelig søt kjærlighet – helt herlig!»

«Dødens spill minner meg litt om essensen i bokserien Grøsserne av R.L. Stine på den ene siden, og et snev av Twilight-sagaen på den andre. Har du lest, og likt noen av de bøkene så vil du nok «digge» Dødens spill like mye!» konkluderer hun.

Bok 2: Den sorte bruden

I Den sorte bruden forsvinner Helenes fostersøster, May-Liss, sporløst på vei hjem fra butikken. Etter hvert får Helene nyss om at søsteren har prøvd et åndebrett kvelden før forsvinningen. Helene trosser advarselen om aldri å ta i bruk sine spesielle evner til å kommunisere med døde. Dermed settes mørke krefter igang, og Helene dras inn i et spill hun ikke har kontroll over.

Bok 3: Mørkets tjener

Bokbloggeren Kjell Magne Gjøsæter ga siste bok i serien terningkast 6, og mener Anne Elvedal har virkelig har truffet blink i den siste boken i trilogien. «Mørkets tjener er ein verdig avslutning på ein imponerende grøssertrilogi for eldre ungdom. Serien held internasjonal høg klasse, og kan varmt anbefales. Eg må rett og slett ta av meg hatten for det forfatter Anne Elvedal har klart. Mesterlig forfatterskap», skriver Kjell Magne Gjøsæter i sin anmeldelse.

I Mørkets tjener vender Martin tilbake til Hommelvik etter å tilbringt fire måneder på en ungdomspsykiatrisk avdeling. Det er mye han ikke husker fra sommerferien, og han får heller ikke kontakt med Rebekka. Når han får vite at Rebekka er forsvunnet, og at det går rykter om at hun har drept kusina si, prøver Martin å finne henne. Det blir et kappløp med tiden, for mørke farlige krefter herjer i bygda.

Alle bøkene i Dødens spill-serien finner du her.

Erfaring fra filmbransjen og inspirasjon fra eget liv

Anne Elvedal. (Foto:
Hans Fredrik Asbjørnsen)

Allerede da den første romanen utkom, skrev anmelder Astrid Fosvold i Periskop at Elvedals erfaringer med film hadde åpenbare fordeler:

«Elvedal kan håndverket sitt godt og balanserer elementene fint mot hverandre. Med mange spenningstopper og korte kapitler er det opplagt at romanen skal leses fort.»

Anne Elvedal er åpen om at hun har brukt erfaringer og opplevelser fra eget liv. Hun mistet selv sin far i en dramatisk ulykke i ung alder. Og hun vokste opp i et bilmiljø som han var en del av. Dette preger også handlingen og rammen rundt Dødens spill.

Etablert manusforfatter

Film- og tv-rettighetene er allerede solgt til produksjonsselskapet Monster. Det er et kjent territorium for Elvedal: hun har gang på gang vist seg som en habil manusforfatter. Blant annet har hun skrevet til tre Amanda-nominerte spillefilmer og også til populære serier som Wisting og Twin.

Nå er det altså produksjonsselskapet Monster som har sikret seg film- og tv-rettighetene til Elvedals Dødens spill.

– Vi ønsker å lage denne serien fordi vi mener at det er en viktig og spennende historie, fortalt på en helt unik måte. Den oppleves frisk og overraskende med en helt spesiell stemning. Det er gode karakterer i et interessant miljø. Akkurat hva vi mener skal til for å lage en fantastisk tv-serie, sier produsent Cathrine Simonsen hos Monster. 

Forfatter Anne Elvedal er naturlig nok svært spent på fortsettelsen:

– Jeg ble så glad da jeg fikk vite det! Siden jeg begynte å skrive på den første boka har jeg tenkt at denne trilogien kan bli en spennende tv-serie også, og jeg er veldig takknemlig for at det er nettopp Monster jeg nå skal samarbeide med om dette, de er en utrolig dyktig og entusiastisk gjeng!

Alle bøkene i Dødens spill-serien finner du her.