De beste nye ungdomsbøkene våren 2021

BarnebøkerUngdomsbøkerDe beste nye ungdomsbøkene våren 2021

En paranormal grøsser, en prisbelønt sensasjon og en populær fotballserie. Her er fem gode nyheter for ungdom våren 2021.

Estimert lesetid 3min
Tenåring leser bok
Gode lesetips til ungdom er gull verdt. Her er noen godbiter fra årets nyheter. (Foto: AdobeStock)

Bokvåren 2021 byr på flere spennende nyheter for ungdom. Nylig slapp forfatter Michael Stilson den tredje boka i serien om fotballspilleren Fredrik, og Anne Elvedal er aktuell med en ny grøsserroman som er på nivå med noe av det beste fra sjangeren i USA og England. Her er våre fem beste tips.

Terror på Nationalteateret

I Bakgårdshund møter vi Balal og kompisene hans. De driver en YouTube-kanal der de filmer uskyldige pranks med folk på gata. Drømmen er oppmerksomhet, og de skjønner at de virkelig må slå på stortromma for å få den. Guttene må finne på noe som vekker oppsikt, og idéen om en terror challenge på Nationalteateret dukker opp. Men familien til Balal bærer på traumatiske opplevelser fra hjemlandet, og opplegget får store konsekvenser. Gjennom en hektisk tid rulles historien fra hjemlandet opp, og Balal settes på store prøver.

Proffdrømmen

Kampfikseren er oppfølgeren til de to foregående bøkene Bare spille ball og Alene gjennom. Bøkene handler om Fredrik, som satser alt på fotballen. I Kampfikseren er han i gang med en fotballkarriere, og lever ut proffdrømmen i Tyskland. Det gjenstår to kamper av sesongen og alt ligger til rette for at Fredriks framtid er lysende. Men agenten Marko presser på for at Fredrik utfører siste ledd i en plan som vil få store konsekvenser. Det står om penger og kontrakter, og Fredrik må ta noen avgjørende valg. Dette er siste bok i trilogien om fotballproffen Fredrik Markussen fra den prisvinnende forfatteren Michael Stilson.

Vant alles hjerter

Hør her’a! er et fyrverkeri av en roman som skildrer minoritetsmiljøet på en helt original og særegen måte. Gulraiz Sharif sjarmerte hele Norge i senk med boka, og den har blitt nominert til og vunnet en rekke priser, senest Kulturdepartementets debutantpris for barne- og ungdomslitteratur. I boka møter vi Mahmoud på 15 år, som ser for seg lange dager på benken utenfor blokka sammen med kompisen sin, enøyde Arif. Men sommeren tar en uventet vending når familien får besøk av en onkel fra Pakistan. I løpet av sommerferien skal Mahmoud bli stilt overfor store prøvelser både som bror og sønn i en pakistansk familie.

Paranormale grøssere fra ei norsk bygd

Den sorte bruden er oppfølgeren til den paranormale romanen Dødens spill, hvor handlingen er lagt til en norsk bygd. I den første romanen blir vi kjent med Rebekka som finner et åndebrett. Dette brettet utløser et skred av hendelser som får store konsekvenser for Rebekka.

Andre bok i serien er Den sorte bruden, og i denne står en forsvinning sentralt. Vi er stadig i Hommelvik, og denne gangen er det Helens fostersøster som blir borte på vei hjem fra butikken. Helen får vite at søsteren skal ha prøvd et åndebrett kvelden før hun forsvant. Helen setter inn alle krefter for å finne henne.

Alt er Ok fra USA

Hvordan ser egentlig livet ut på en amerikansk high school? Og særlig for en som kommer fra lille Norge? Ebba Schjølberg Eirings ungdomsroman Alt er OK er en skildring av hvordan det er å være norsk i USA. Dette er en fortelling om å være tenåring, og å oppleve Oklahoma som utvekslingsstudent. Mellom touchdowns, milkshakes og lyden av skapdørene i korridorene fortelles en historie om et lite, men samtidig stort år.