«Kampfikseren» er en av anmeldernes favoritter for ungdom akkurat nå

BarnebøkerUngdomsbøker«Kampfikseren» er en av anmeldernes favoritter for ungdom akkurat nå

Her er et av de beste lesetipsene til ungdommen denne påsken, skal vi tro anmelderne. Den prisvinnende forfatteren Michael Stilson har imponert igjen med den nye romanen «Kampfikseren», også den fra fotballens verden.

Estimert lesetid 3min
Michael Stilson med sin bok Kampfikseren
– Stilson får spillet til å leve så trykksverten spruter», skriver Nettavisens anmelder om den nye romanen «Kampfikseren» (Foto: Eline Kjøl Berg)

Den tidligere fotballspilleren Michael Stilson er i ferd med å etablere seg som en av landets store ungdomsforfattere. Han har hatt stor suksess med sine bøker om den unge fotballspilleren Fredrik, og vunnet både Uprisen og Trollkrittet for boken Bare spille ball. For øyeblikket er han også nominert til Uprisen for oppfølgeren Alene gjennom.

Kampfikseren er den tredje boka i serien, og den har mottatt strålende anmeldelser, både Adresseavisa og Nettavisen har gitt den terningkast 5.

– Får spillet til å leve så trykksverten spruter

Fredrik fra Bare spille ball og Alene gjennom lever ut proffdrømmen i Tyskland. Fremtiden ser lysende ut, og når vi møter han i den nåværende sesongen er det kun to fotballkamper igjen. Men agenten Marko presser på for at Fredrik utfører siste ledd i en plan, en plan som vil få store konsekvenser. Det står om penger og kontrakter, og Fredrik må ta noen avgjørende valg.

Kampfikseren er siste bok i trilogien om fotballproffen Fredrik.

Anmelderne har blitt imponert over Stilsons romaner, og Nettavisens Jan Ø. Helgesen triller en femmer på terningen i sin anmeldelse av Kampfikseren:

«Jeg har lest mange kampreferater i mitt liv, men Stilson får spillet til å leve så trykksverten spruter.»

Han skriver videre at «Kampfikseren kan leses av ungdom fra tretten års alder og oppover. De må ikke være fotballnerder heller. Boka er full av sterke følelser, dilemmaer, kompliserte valg, litt vold og en god porsjon kjærlighet. Personbeskrivelsene er gjort med bred penn og tydelige tegninger.»

– Vi lese videre

NRKs Anne Cathrine Straume er også imponert og skriver at Kampfikseren er «en forrykende avslutning på en spennende trilogi»:

«Nærmest hvert kapittel har en punchline som gjør at vi lese videre. Som i den første boken, lar Stilson spenningen bygge seg opp, dag for dag, mot en avgjørende fotballkamp. Vil Fredrik lykkes? Vil masken falle?»

I Trondheimsavisa Adresseavisen gir Ørjan Greiff Johnsen terningkast 5, og kaller Kampfikseren for en førsteklasses ungdomsroman:

«Det er god lesning, og det er gripende lesning. Og det er en presis og rystende beskrivelse av det som kan være virkeligheten i internasjonal fotball. Money talks, bullshit walks (…) Dette er ikke bare en roman om fotball. Det er også en fortelling om et ungt menneske med et stort talent, men som har betydelige utfordringer, og hvordan han forsøker å hanskes med disse.»

Michael Stilson er fra Trondheim og er tidligere profesjonell fotballspiller og utdannet lærer. Nå er han forfatter på heltid. Han har tidligere medvirket som manusforfatter for NRKs TV-serie Heimebane.

Her kan du kjøpe alle bøkene i serien om fotballspilleren Fredrik.