De beste tegneseriebøkene for barn og unge

BarnebøkerBarn 10-12 årDe beste tegneseriebøkene for barn og unge

Det er ikke bare TV-serier som kan slukes i ett jafs! Her er femten tegneserietips med noe for enhver smak.

Estimert lesetid 9min
jente som leser bok foran fargerik vegg
Les en tegneserie og la deg rive med av gode illustrasjoner og spennende historier.

Den tid er forbi da tegneserier var forbeholdt små barn eller spesielt interesserte. Tegneserier og grafiske romaner som litterær sjanger er i vinden som aldri før, og vi har samlet et knippe utgivelser som passer for alle fra 6 år og oppover med sans for en god strek og en god historie.

Kritikerrost tegneserie om Oslos underby

Forfatter Aleksander Kirkwood Brown (mannen bak bøkene om Edward Rubikon) tar for seg norsk folketro i den nye serien Underbyen.

Bergtatt er første bok ut, og her blir vi kjent med Peter, som nettopp har flyttet til Oslo med mora si. Han ser ting som ingen andre ser. Små glimt av merkelige vesener, som umulig kan være ekte. Eller kan de det? Tenk om det finnes en annen verden, skjult for folk flest, en verden av glemte skapninger, magi og mørke eventyr?

Nøkkelen er bok to, og nå har Peter godtatt at det finnes huldre, nøkker og andre vesener som bare de færreste kan se. Tenk, han er en av dem, er ikke det kult?
Men når noen forsøker å stjele nøkkelen som huldrevennen hans, Tyri, har lovet å vokte med sitt liv, dras han inn i noe skummelt og ukjent. 

Luis Guaragnas flotte illustrasjoner gjør historiene sprell levende, særlig actionsekvensene har fått anmelderne til å juble. Kanskje kjenner dere igjen stedene fra boka, enten dere bor i Oslo eller har vært på besøk?
Underbyen passer for barn fra 9 år.

Aleksander Kirkwood Brown og Luis Guaragna har skapt en fortryllende ny serie tuftet på norsk folketro. […] Hvis de to neste bøkene, som hittil er lovet i serien, holder et like høyt nivå som denne, er det duket for en fabelaktig leseropplevelse for målgruppen.

Nora Steenberg, Bok365

Monsterjegeren Edward Rubikon

Bøkene om Edward Rubikon leverer spenning og kule striper til barn fra 8-12 år.

Serien, som teller åtte bøker, følger monsterjegeren Edward Rubikon, som sammen med vennene sine, Kasper og Nadira, beskytter småbyen Grimsrud mot diverse overnaturlige monstre.

Bok 1-7 er en slags hybrid, litt tegneserie og litt roman. I bok åtte, Julebukkenes natt, har Aleksander Kirkwood Brown og Andreas Iversen rendyrket tegneserieformatet. Boka er også større rent fysisk – men like spennende!

Julefreden har senket seg i Grimsrud, men det varer ikke lenge … En skummel skapning dukker opp i mørket for å fange barn i sekken sin.
Hvem er han? Og hva skal han med barna?

Edward og vennene tar opp jakten på skapningen. Men vil de klare å befri barna og redde julen i Grimsrud?

Spinnville Subwoolfer

Subwoolfer: Oppdrag bestemor er en absurd og actionfylt tegneserie om to gule ulver som er på vei til jorda for å spise bestemor. De er så innmari lei av bananer, så når en astronaut krasjlander på månen og forteller om alt det deilige som serveres i bestemors hus, er de ikke vonde å be. På vei til bestemors hus havner de på de rareste steder, og i merkeligste situasjoner.

Ben Adams har skrevet en rasende morsom og fullstendig sprø tegneserie myntet på barn som kanskje ikke syns bøker er såååå spennende. Bare vent!

Boka er illustrert av Martin Aas.

Sjakk og spenning med Magnus Carlsen

Magnus Carlsen og sjakkmorderen er en nervepirrende tegneseriekrim om en genial morder som bare kan stoppes av et sjakkgeni.

En seriemorder ryster Oslo, og politiet står på bar bakke. Alle de døde har en sjakkbrikke i hånden, men ellers er det ikke noe som knytter ofrene sammen. Hvem annen kan løse gåten enn sjakklegenden Magnus Carlsen? Sjakkmorderen starter en katt og mus-lek med Magnus og politibetjent Maud, men morderen ligger alltid noen trekk foran dem …

Aleksander Kirkwood Brown og John S. Jamtli har laget en drivende og actionfylt tegneserieroman hvor løsningen på krimgåten i store trekk følger sjakkens logikk og regler.

Bonusmateriale: Les om tre av sjakk-mesterne som er nevnt i boka: Magnus Carlsen, Garri Kasparov og selveste Big Blue. I tillegg får du tidlige skisser og utvalgte trekk fra tre historiske sjakkpartier – som bidrar til å løse mordgåten i boka.

Bestselger med nytt navn

Husker du bøkene om Det magiske trehuset? Mary Pope Osbornes bokserie om trehuset som også er en tidsmaskin har solgt over 165 millioner eksemplarer på verdensbasis. Nå er bøkene tilbake – i ny drakt og med nytt navn!

For ikke å skape full trehusforvirring (du vet det med så mange etasjer…) heter serien nå Tidsmaskinen, og har blitt tegneserie.

Søsknene Jack og Annie har oppdaget en trehytte høyt oppe i et eiketre. Hytta er full av bøker, og når barna slår opp i en bok og ønsker seg et sted, så kommer de dit. Jack og Annie har vært i kritt-tiden og møtt dinosaurer, de har vært i riddertiden og i det gamle Egypt. 

Sjørøverskatten er fjerde bok i tegneserieform, og denne gang følger vi Jack og Annie til en øde øy, hvor de blir tatt til fange av sjørøvere.

Bøkene er illustrert av Kelly og Nicole Matthews, og oversatt av Øystein Rosse.

Serien passer for barn fra 6 år.

Her finner du alle bøkene i serien.

Kunstferdig kredtegneserie

Øyvind Torseter er en av Norges mest anerkjente barnebokkunstnere. Han har mottatt omtrent alle priser man kan få for sitt forfatterskap, både her hjemme og i det store utland. Dronefangeren er den fjerde boka om Mulegutten, og er en grafisk roman som gir bokhyllekred, enten du er 8 eller 88.

I en by på en øy bor Mulegutten. Han får et varsel om en katastrofe, og stenger seg inne. Rottene har tatt over byen.
Skal han stikke, eller bør han bli? Han våger seg ut i de tomme gatene, og treffer noen som gjør motstand.

En eventyrlig, apokalyptisk actionhistorie om isolasjon, vågemot og kjemperotter.

Kul kvinnekamp

For bare 150 år siden levde kvinner og menn svært forskjellige liv. Kvinner fikk ikke stemme ved valg eller tjene egne penger. Det var først da kvinnene begynte å organisere seg at det skjedde endringer.

Kvinner i kamp forteller forfatter Marta Breen og illustratør Jenny Jordahl om kvinnebevegelsens mange dramatiske kamper. Fra erklæringen av kvinners rettigheter i 1848, gjennom kvinnebevegelsen, suffragettene , prevensjon og abortspørsmålet, til Malalas kamp, menneskehandel og kjønnslemlestelse.

Aasta Hansteen og jakten på søsterskapet er en biografisk tegneserie som også viser viktige scener i norsk kvinnekamp. Aasta Hansteen (1824–1908) var et av de mest særegne, sammensatte og talentfulle mennesker som er født i Norge. Hun var en pioner på flere områder, både som portrettmaler, forfatter og kvinnesaksforkjemper. Hun har gjerne blitt framstilt som en halvgal dame som slo etter mannfolk med paraplyen sin, men med dagens blikk framstår hun snarere som en rettferdighetssøkende og høyt begavet kvinne, med ideer som lå langt forut sin egen tid.

Bøkene passer for alle mellom 12 og 99 år, feminist eller ei.

Sulten på mer i samme gate? Breen og Jordahl står også bak Patriarkatet faller (2021), en illustrert heisatur gjennom patriarkatets kulturhistorie.

Rappkjefta tegneseriebok om hiphop og Groruddalen

Tegneserien er basert på hip hop-forestillingen Blokk til blokk som ble en braksuksess på Det Norske Teatret.

Blokk til blokk handler om å komme dit du er, ikke på grunn av, men på tross av, som gutta sier. Don Martin, Castro og Fela er alle markante stemmer innen norsk rap, og i Blokk til blokk forteller de sine historier. Illustratør Andreas Iversen tar dem på alvor og har tegnet frem et heftig tegneserieunivers. Det er både en sår familiehistorie og en rappkjefta oppvekstskildring fra Groruddalen, med hiphop som en rød tråd gjennom det hele.

Denne boka må nok poden slåss med fatter’n om, eller enda bedre: dere kan lese sammen! Passer fra 12 år.

Vakkert og klokt om å være ung

Mariko Tamaki har gitt ut to kritikerroste tegneserieromaner om å være ung. Den sommeren er en vakker, hjerteskjærende, mørk og håpefull historie om jenter og ungdomstid. «Denne er full av menneskeklokskap – ikke bare om å være ungdom, men alle livsfaser,» skrev Kristine Isaksen i VG. Øyvind Holen i D2 skrev at «den er en sterk opplevelse for lesere som både er eller har vært tenåringer».

Laura Dean driver og dumper meg er en klok og vakker fortelling om hvordan man finner ut hva som er det riktige for seg. Den handler om 17 år gamle Fredrerica som er sammen med skolens mest populære jente, Laura Dean. Det er bare ett problem: Laura Dean er en dårlig kjæreste, som driver å dumper henne for så å komme tilbake. For en floke! Anmelderne elsker også denne, og Serienett kaller den «en varm bragd om ungdomstid og farlig kjærlighet».

Original tegneserie om klima-utfordringer

Den unge influenseren Embla lever i en trygg boble av mote og sosiale medier, helt til hun plutselig havner i gudene og jotnenes verden, hvor hun møter utfordringer og motstandere hun aldri kunne forestilt seg. Hun, som oss, må ta en rekke valg for å redde verden.

Klimaforsker Bjørn H. Samset og tegneserietegner Arild Midthun bruker sine respektive evner og erfaringer til å skape en spennende, vakker og faglig fundert klimaøyeåpner av en tegneserieroman.

Scenariene Embla må velge mellom er de samme som FNs klimapanel opererer med, og som leser er du aldri i tvil om at vi selv står overfor det samme valget.

Originalt og tankevekkende for lesere fra 12 år.

Tegneserie basert på populær TV-serie

Lars er elleve år, og halvt levende ulevende, eller zombie, som det også kalles. Det er ikke så greit å være zombie og ny i klassen, spesielt ikke i Bekkebakken…

Bøkene om ZombieLars er basert på den populære TV-serien av Thomas Seeberg Torjussen og Gisle Halvorsen fra NRK Super. Serien vant Gullruten i 2019.

Serien om ZombieLars består av fire bøker, og passer for barn fra 9 år.

Mummitrollet for voksne

Hvis du trodde Mummitrollet var forbeholdt barn (og kaffekopper), har du ikke lest disse tegneseriene!

Tove Jansson debuterte som tegneserietegner på finsk i 1947, og tegneseriene hennes ble etterhvert formidlet til 120 aviser i over tredve land. Den første norske Mummitroll-tegneserien ble publisert i Aftenposten 6. januar 1958. Det er disse stripene som er gjengitt her, i Tove Janssons samlede tegneserier. De er først og fremst skrevet for voksne lesere, men kan også leses av store barn.

Seriene er smarte og morsomme, nærmest fandenivoldske, på en forbløffende moderne måte.

Kåre Bulie, D2, Dagens Næringsliv