Disse syv bøkene gir barna dine bedre sosiale ferdigheter

BarnebøkerBarn 0-2 årDisse syv bøkene gir barna dine bedre sosiale ferdigheter

Alt må læres! Her er syv nye bøker som gjør barnehagebarnas vei til en god og trygg hverdag med sterk mestringsfølelse både spennende og morsom.

Estimert lesetid 5min
To små jenter som tegner og leker sammen
Å bygge vennskap, ta hensyn og bli kjent med egne følelser er blant det aller viktigste man lærer i barnehagealderen. Disse syv bøkene gjør læringen morsom for barna! (Foto: Pixabay)

For barnehagebarna har hver dag en bratt læringskurve. Alt skal – som kjent – læres, ikke minst sosiale ferdigheter. Å lære og forholde seg til andre, bygge vennskap, ta hensyn og bli kjent med egne følelser kommer sjelden av seg selv. Og innimellom utfordringene skal det på toppen av det hele øves på spennende, men ofte vriene ting, som for eksempel å gå på do.

Vi har samlet syv bøker fra syv ulike serier, som alle kan være med på å gjøre læringen spennende og morsom. Her er det mye fint, fantasirikt og humoristisk om sosiale ferdigheter, i miljøer barna vil kjenne seg igjen i. Og bøker som gir konkrete tips til hvordan man håndterer ulike følelser og dagligdagse situasjoner.

1-3 år: Bli kjent med de ulike følelsene

Hvordan føler du deg når du får ros for en flott tegning? Når favorittleketøyet ditt blir ødelagt? Eller når du legger deg etter en lang dag?

Med «dobbelt-boka» Følelser kan barna lære å sette ord på følelsene sine, og slik både få bedre sosiale ferdigheter og få det bedre med seg selv. Les i den store boka om de ulike situasjonene Henrik opplever, og bla i den lille boka med ulike følelses-ord for å finne det riktige ordet for hvordan han føler seg.

I denne «dobbelt-bok»-serien finnes også Jeg kan si tusen takk, hvor barna kan lære mer om hvordan man bruker noen av de vanligste høflighetsfrasene.

1-5 år: Do-trening med Daniel Tiger

Serien om Daniel Tiger har lenge vært en av de mest populære seriene for småbarna på NRK Super. Nå er det akkurat kommet to fine bøker, begge med håndtak, så barna kan lett ta dem med seg overalt.

Med Daniel Tiger Do-bok blir do-treningen til en morsom lek. Trykk på lydknappene, hør på spylelyden og syng do-sangen med Daniel Tiger. Passer for de mellom 1-5 år. I Daniel Tiger – Jeg liker deg tas vi med til Daniel Tigers nabolag, hvor det er mye å oppdage. Boka har morsomme aktiviteter bak hver klaff, og barna kan øve seg på å lete og finne, telle og sammenligne. For de mellom 1-3 år.

3-6 år: Loppemarked i Duestien barnehage

Ny bok om favorittvennene Karsten og Petra! I Karsten og Petra redder en tiger skal Duestien barnehage ha loppemarked. Alle barna og de voksne jobber hardt for å samle inn lopper, sortere og lage system. Alt må være klart til det åpner lørdag kl. 11!

1-3 år: Bedre å være stor enn liten?

Serien om den nysgjerrige, kloke og modige hunden Ib har gått sin seiersgang i Norden, bl.a. på NRK Super. Som tv-serien har bøkene humor og er lette å kjenne seg igjen i.

I Ib tar av støttehjulene handler det om hunden Ib og hans venn, musen. Hvem er stor og hvem er liten? Musen er i hvert fall liten når den har støttehjul på sykkelen. Er Ib liten når han bruker trehjulssykkel? Og er det egentlig bedre å være stor enn å være liten? I serien finnes også boka Ib slukker en brannmann.

3-6 år: Albert Åberg viser vei

Herlige, kloke, småforsiktige og fantasifulle Albert Åberg har i over 40 år fått barn og voksne til å le, gråte og undre seg. Bøkene er en hyllest til fantasien og de verdener vi kan skape oss gjennom lek, fortellinger og hemmelige venner. Her får barna både noe å kjenne seg igjen i, samtidig som fortellingene med stor varme viser hvordan man kan håndtere følelser, vennskap, urettferdighet og dermed få bedre sosiale ferdigheter.

I Albert Åbergs hemmelige verden har vi samlet tre elskede fortellinger i én bok: Usynlig, Albert Åberg!, Albert og den hemmelige Skybert og Albert sitter barnevakt.

2-6 år: Første besøk hos frisøren

Alex er hos frisøren er en nydelig bildebok med humor om første besøk hos frisøren. Alex sitt hår har blitt for langt og må klippes. Mamma bestiller en time hos frisøren. Spennende, synes Alex. Men hva slags frisyre vil Alex ha?

I serien om Alex finnes også Alex reiser med fly, hvor Alex og mamma reiser med fly, med alt hva det innebærer av bagasjeveiing, sikkerhetskontroll og det å få eget sete på flyet.

0-3 år: Feire bursdag med populære Babblarna!

Bøkene om Babblarna er morsomme å bla i alene, men det er enda mer gøy å lese dem sammen! Pek, spør og snakk om alt Babblarna må ordne til det store bursdagsselskapet i Bursdag hos Babblarna.

Babblarne-serien er laget for å gi bedre språkutvikling hos barn. Karakterene vekker nysgjerrighet og lyst til å lære. Når småbarn babler og leker, trener de aktivt på språklyder, språkmelodi og ulike ord. Når dere leser, får barnet en sentral rolle i bøkene, og de får gjette på hva som skal skje videre.