De beste bøkene til barn i alderen 6-9 år

BarnebøkerBarn 6-8 årDe beste bøkene til barn i alderen 6-9 år

Vi har plukket ut våre beste tips til lettleste barnebøker for lesere i alderen 6-9 år. Her er det både nye serier til bokslukerne og tegneserier til de som foretrekker det!

Estimert lesetid 9min
Foto av gutt som er helt oppslukt av de beste bøkene for barn 6-9 år
De beste barnebøkene for aldersgruppen 6-9 år er like gode til høytlesning som de er å lese på egenhånd! (Foto: Getty)

Her er det humor, spenning, action og hjertevarme over hele linja, med nye skjønnlitterære barnebøker og tegneserier, som både kan leses sammen og alene. Hva mer kan man egentlig ønske seg av en bok?

Ny bok om Musse & Helium

Bli med Musse og Helium på et nytt oppdrag! En uventet vending er andre bok om de to musenes nye eskapader i menneskeverdenen, og bok 7 i serien.

Man trenger ikke å ha lest bok 1-5 for å bli med på det nye eventyret som startet i Den hemmelighetsfulle verden.

Har du ikke hørt om Musse og Helium? Camilla Brincks fantasybøker om de to musenes farefulle eventyr er en kjempesuksess, og har solgt over 3,5 millioner i Norden. Den første boka i serien var også den mest solgte barneboka av alle i Norge i 2022. Passer for barn som leser selv, men også som høytlesningsbok fra 4 år.

Her finner du alle bøkene om Musse og Helium.

Les selv med Kokosbananas

Les selv med Kokosbananas er en ny serie med vår favorittoppfinner, tilpasset startleseren. Rolf Magne Golten Andersens fantasifulle historier formidles på en enkel måte, med færre ord og større tekst. Universet er det samme, men Victoria H. Hamres illustrasjoner er tilpasset for å gi Kokosbananas et eldre uttrykk enn i bildebøkene.

Dinosaurjakten skal klassen til Kokosbananas ha «ta med kjæledyr»-dag på skolen, men Kokosbananas har ikke noe kjæledyr. Han bestemmer seg for å finne opp verdens tøffeste kjæledyr for å imponere de andre i klassen. Men hvordan er det å ha med en helt ekte dinosaur på skolen?

Spinnville tegneseriebøker

Subwoolfer: Bestemødrenes hevn er oppfølgeren til Oppdrag bestemor, og er (om mulig) enda mer absurd og actionfylt. I den første tegneserieboka om de to gule ulvene er de på vei til jorda for å spise bestemor. De er så innmari lei av bananer, så når en astronaut krasjlander på månen og forteller om alt det deilige som serveres i bestemors hus, er de ikke vonde å be. På vei til bestemors hus havner de på de rareste steder, og i merkeligste situasjoner.

I Bestemødrenes hevn er rollene snudd på hodet, og det er ulvene som jages av en gjeng illsinte og ytterst farlige bestemødre. Hvem kan komme dem til unnsetning? Her blir det både gjensyn med kjente karakterer og en masse nye, helsprø bekjentskaper!

Ben Adams har skrevet en rasende morsom og fullstendig sprø tegneserie myntet på barn som kanskje ikke syns bøker er såååå spennende. Bare vent!

Bøkene er illustrert av Martin Aas.

Super-Frank, en ikke-fullt-så-super helt

Faktisk går ting som regel på tverke for Super-Frank, som løser veldig små problemer med veldig store virkemidler. Hvorfor gjøre det enkelt, når du kan gjøre det eksplosivt? Super-Frank er en ny og lettlest humorserie fra skuespiller og improvisatør Mats Eldøen, med illustrasjoner av Therese G. eide (Intet nytt fra hjemmefronten).

Super-Frank er barnevakt skal Frank være barnevakt for lillebroren Max. Alt går tilsynelatende på skinner, helt til Frank begynner å se for seg alle farer som truer lillebror. For eksempel kjøttetende planter, mordroboter, ninjaer eller legoklosser. Dette er en sak for Super-Frank! I sitt ivrige forsøk på å sikre huset klarer han å låse seg ute av leiligheten, sprenge kjøkkenet og sende lillebror halvveis ut i stratosfæren med en oppblåsbar drakt. Heldigvis klarer han å rydde opp før mamma og pappa kommer tilbake. Eller, nesten i alle fall.

Barneroman om vennskap og hester

Med Blodvenner har Heidi Christine Schømer skrevet en nydelig og gjenkjennelig barneroman om å ønske seg en venn, være en venn – og om å bli uvenner. Og ganske mye om hester.

Det er ikke alltid så greit å være Ruby. Kusinene Mille og Maria har hverandre, men Ruby har bare seg selv.
«Du kommer til å få mange venner,» sier mamma.
«Jeg vil bare ha én,» sier Ruby, «en som er min
En dag dukker det opp en venn – en bestevenn som er bare Ruby sin. Og blodvenner er jo for alltid. Eller?

Boka er illustrert av Camilla Billett.

Tegneserie om tidsreiser

Husker du bøkene om Det magiske trehuset? Mary Pope Osbornes bokserie om trehuset som også er en tidsmaskin har solgt over 165 millioner eksemplarer på verdensbasis. Nå er bøkene tilbake – i ny drakt og med nytt navn!

For ikke å skape full trehusforvirring (du vet det med så mange etasjer…) heter serien nå Tidsmaskinen, og har blitt tegneserie.

Søsknene Jack og Annie har oppdaget en trehytte høyt oppe i et eiketre. Hytta er full av bøker, og når barna slår opp i en bok og ønsker seg et sted, så kommer de dit. Jack og Annie har vært i kritt-tiden og møtt dinosaurer, de har vært i riddertiden og i det gamle Egypt. 

Sjørøverskatten er fjerde bok i tegneserieform, og denne gang følger vi Jack og Annie til en øde øy, hvor de blir tatt til fange av sjørøvere.

Bøkene er illustrert av Kelly og Nicole Matthews, og oversatt av Øystein Rosse.

Her finner du alle bøkene i serien.

Den vesle vampyren er tilbake

Grugledelig gjensyn med Anton, som en lørdagskveld plutselig får besøk av den vesle vampyren Rydiger von Schlotterstein. I den første boka i serien om Den vesle vampyren blir det umake paret venner, og Rydiger introduserer Anton for søsknene sine, Anna den Tannløse og Lumpi den Sterke. Anton får til og med bli med hjem til familien hans, der han så vidt slipper unna den blodtørstige tante Dorothea. I et forsøk på å bli kjent med Antons nye venner, inviterer foreldrene hans hele den besynderlig bleke familien Schlotterstein hjem til seg…

I Den vesle vampyren flytter blir Rydiger kastet ut hjemmefra for å ha hatt «vennskapelig kontakt» med et menneske. Anton føler seg delvis ansvarlig, og innlosjerer ham i familiens kjellerbod. De nærmeste dagene blir nervepirrende for Anton, som må gjøre alt for å unngå at foreldrene går ned i kjellerboden og oppdager kista. Dette blir ikke lettere når naboene begynner å klage over lukta fra boden. Anton blir også med Rydiger på vampyrball i ruinene i Jammerdalen, forkledd som vampyr, og lærer om hvordan vampyrene har det på fest. Der deler blant annet ut den såkalte «duftprisen» til den som lukter verst.

Angela Sommer-Bodenburgs bøker om Den vesle vampyren har solgt over 10 millioner bøker på verdensbasis, og er oversatt til 30 språk.

Bøkene finnes også som lydbøker, du finner hele serien her.

Sjarmerende danske høytlesningsbøker om Sally og den håpløse pappaen hennes

Bli kjent med Sally, hennes lillebror Eddie og deres ganske håpløse pappa, som tuller og tøyser, lyver og overdriver, bestandig iført det klassiske avdanka rocker-antrekket: trange svarte jeans, svarte boots og en svart t-skjorte med logoen til favorittbandet.

I Sallys pappa gjør henne sykt flau er Sally lei av at pappa alltid skal gjøre så mye pinlig, så hun bestemmer seg for å gi ham en lærepenge. Og lillebror Eddie, vel, han har som vanlig sine egne prosjekter.

Serien om Sally og pappa har solgt over 700 000 eksemplarer i Danmark, og forfatterne ble i 2020 tildelt Carlsen-prisen for serien.

… skaber små, helt særlige øjeblikke rundt omkring i de danske hjem, når familien samles om en billedbog. Ja sgu, en billedbog!

Carlsen-juryen

Edward Rubikon i rent tegneserieformat 

Julebukkenes natt er den åttende boka i serien om monsterjegeren Edward Rubikon, men den første rene tegneserieboka. Boka er også i et større format enn de andre bøkene.

Forfatter Aleksander Kirkwood Brown og illustratør Andreas Iversen har laget et skikkelig spennende julemysterium, som passer for barn fra 8 år.

Edward Rubikon er monsterjeger, en hemmelig familiearv som nesten ingen kjenner til, men som holder hjembyen Grimsrud fri for monstre og uhyrer. Med seg har han vennene Kasper og Nadira, og i hver bok kjemper de mot mer eller mindre kjente fiender, som hekser, drauger og tidsvampyrer. I årets utgivelse er det selveste julebukken som er skurken, en figur som har ligget litt nede noen år, fordi ingen trodde på ham. Men nå som folk er villige til å tro på nesten hva som helst av konspirasjonsteorier og annet fjas, ser julebukken sitt snitt til å komme tilbake til sin gamle storhet. Heldigvis for Grimsruds innbyggere, er Edward og vennene på saken!

De andre bøkene i serien om Edward Rubikon finner du her.

Morsom serie om STORE følelser

Bokserien Lillys liv er en morsom og hjertevarm serie om følelser, og passer for alle barn og foreldre som noen gang har mistet kontrollen over dem. Det finnes mange bøker om følelser myntet på småbarn, men barn i skolealder opplever også enorme emosjonelle utviklingssprang, og må lære seg å håndtere disse – akkurat som Lilly. Hun er en liten jente med STORE følelser.

Den første boka i serien, Lillys eksplosive liv handler om å være sint.

Bok to, Lillys skjelvende liv, handler om å være engstelig.

Lillys søkkvåte liv handler om å være trist. Lilly liker ikke å gråte. Hun gråter ikke over at favorittlæreren skal slutte, at hun selv skal flytte eller at bonuspappaen hennes jobber hele tiden. Og når verdens beste bestemor dør, gråter hun heller ikke. Men Lilly er lei seg, og hver gang det skjer, dukker det opp en uværssky som øser regn over alt og alle. Lillys STORE følelser prøver igjen å si henne noe.

Bøkene om Lilly er en sjarmerende serie fra bestselgende forfatter Maz Evans, som vil få både barn og voksne til å le høyt og nikke gjenkjennende.

En fantastisk morsom bok for 7-10-åringene. Lilly er en flott karakter som de fleste vil kunne relatere seg til. […] Vi klarte iallfall ikke å legge bort boka og leste til langt på natt.

@littlenordicstories