Penelope Lea på Boktips LIVE: I fronten som ung aktivist

– Alt henger sammen med alt. Klimaskrisen er ikke bare et spørsmål om miljø, understreker Penelope Lea. Se intervjuet fra Boktips LIVE der hun forteller om hvordan det er å stå i front i kampen for klimaet.

Estimert lesetid 2min

Siden Penelope Lea som klimaengasjert 8-åring meldte seg inn i organisasjonen Miljøagentene har det gått slag i slag. Nå er hun 17 år og den nest yngste ambassadøren UNICEF har hatt.

I høst er hun aktuell med I hverandres verden, en samtalebok om klimasaken. I boka møter hun sentrale personer som jobber med klimasaken, både fra Norge og utlandet; noen av de som inspirerer henne mest i arbeidet for klimasaken.

Globalt perspektiv

Da hun besøkte Boktips LIVE tidligere i høst var hun tydelig på hva som er hennes viktigste budskap: at klimakrisen ikke bare handler om miljø.

– Alt henger sammen med alt. Klimaskrisen er ikke bare et spørsmål om miljø. Det handler om grunnleggende menneskerettigheter, om barnerettigheter, om økonomi, fred, sikkerhetssituasjonen i verden. Medmenneskelighet, kvinners rettigheter – alt sammen. Og hvis vi klarer å forstå det tror jeg vi i Norge kan bidra med mye.

Det krever at vi tar med det globale perspektivet inn i samtalene vi har i hverdagen, understreker den unge aktivisten.

Gjennomskuer hersketeknikker

Hos UNICEF er hovedoppgaven hennes å jobbe for at unge skal bli hørt.

– Jeg jobber for at unge skal få snakke høyt om situasjonene vi er nå og følelsen av å stå i en sånn situasjon, og sette lys på hvordan barn har det i andre deler av verden.

Lea forteller at arbeidet så langt har vært både inspirerende og krevende, spesielt med tanke på alderen sin.

– Det har vært veldig fint å få møte så mange ulike mennesker og høre deres historier og erfaringer. Men det har også vært krevende i perioder. Fordi det er vanskelig å komme inn i systemer hvor man som ung kanskje blir møtt med hersketeknikker eller veldig vanskelig språk som er vanskelig å trenge gjennom.

– I Miljøagentene fikk jeg lære hvordan jeg kunne se gjennom disse hersketeknikker og kompliserte måter å snakke om, for så bruke stemmen min videre, sier Lea i intervjuet.