10 barneboktips til høstferien

BarnebøkerBarn 10-12 år10 barneboktips til høstferien

Høstferien står for døra, men hva skal barna finne på? Vi har et forslag: lese! Passer like bra hjemme som på tur. Her er ti boktips for barn i skolealder.

Estimert lesetid 9min
Bilde av jente som kaster høstløv i været mens hun ler
Høstferie er tid for lek – og lesing! (Foto: Getty Images)

Høstferien er en gylden mulighet for å få opp leseferdighetene hos barna. Med skolefri og lange dager er det tid og rom for å dykke ned i en god bok og bli der en stund. Eller man kan endelig ta seg tid til høytlesning sammen og dele opplevelsen av en god historie. Alt man trenger er en god bok for hånda!

Her har vi samlet tips til nye bøker som passer for barn i skolealder. Musse og Helium er tilbake i Den hemmelighetsfulle verden, den sjette boka i serien om alle barns favorittmus (og starten på et helt nytt eventyr!). Bjørn Ousland har laget en nydelig tegneseriehyllest til bibliotekarer og leselyst, og liker du spenning og mysterier kan vi anbefale både Heltefabrikken og Gutta Krutt. Dessuten er Den vesle vampyren tilbake!

God leseferie!

Musse og Helium 6: Den hemmelighetsfulle verden

Endelig er det duket for et nytt eventyr med våre to favorittmus!

I forrige bok avsluttet søsknene jakten på gullosten, men foreldrene er fortsatt forsvunnet. Lever de?

I Den hemmelighetsfulle verden får vi bli med Musse og Helium på et nytt oppdrag, denne gangen i menneskeverdenen. Men den er faktisk også litt magisk!

Har du ikke hørt om Musse og Helium? Camilla Brincks fantasybøker om de to musenes farefulle eventyr er en kjempesuksess, og har solgt over 3,5 millioner i Norden. Den første boka i serien var også den mest solgte barneboka av alle i Norge i 2022. Passer for barn som leser selv, men også som høytlesningsbok fra 4 år.

Her finner du alle bøkene om Musse og Helium.

Gutta Krutt og gledesdreperen

Møt Gutta Krutt fra Ålesund i denne actionfylte og morsomme page-turneren! Tre brødre som ikke går av veien for å sprenge ting, med en mor som syr Sunnmørsbunader og en far som vasker bort måkebæsj på rådhusplassen.

En dag Alex, Nikk og Proffen kommer på skolen annonserer rektor at han skal reise på en lang ferie med mannen sin. Men barna trenger ikke å bekymre seg! Han har nemlig hyret en skikkelig flink vikarrektor som heter Lars-Rune Simonsen. Det går ikke lang tid før rare ting begynner å skje på skolen. Lærerne oppfører seg merkelig, nesten som roboter. Barna slutter å le, ingen leker i friminuttene. Gutta Krutt får til og med øye på en 8 -åring som sitter og leser Dagens Næringsliv! Noe er virkelig galt. Gutta bestemmer seg for å ta saken i egne hender, men det viser seg å være lettere sagt enn gjort. For hvem er det som følger etter dem gjennom Ålesunds gater? Hva er det egentlig som foregår på skolen? Og hva skjer når en av brødrene forsvinner sporløst? Ved hjelp av et gammelt kart over Ålesunds underjordiske tunnelsystem, kjemisettet de fikk til jul og Nikks store følgerskare på internett nøster Gutta Krutt opp i et komplott som er større og farligere enn de kunne ha forestilt seg.

Gutta Krutt og gledesdreperen er skrevet av debutant Alexander Istad, og illustrert av Espen Meling Sele. Boka passer for barn fra 9 år.

Heltefabrikken

Heltefabrikken er en spennende, mystisk og actionfylt historie for 9-12-åringer. Boka er den første i en planlagt serie, og passer for lesere som liker Artemis Fowl-serien, og William Wenton-bøkene til Bobbie Peers. Pia Sabel Gulling er en av høstens debutanter.

Når faren til Robin dør i en brann der Robin også blir skadet, må han og moren hans flytte til den kjedelige lille byen Flekkestad. Robin sørger over farens død, og klandrer seg selv for det som skjedde. Kunne han ha reddet faren? Vel på plass i Flekkestad begynner Robin med øvelser for å komme seg på beina igjen etter brannen. Men hvem er det som leverer en kasse med farens eiendeler på døra deres? Hva betyr adressen skrevet i farens håndskrift, med samme dato som dødsdagen? Og er det ikke litt rart at ikke politiet eller brannvesenet fant farens levninger? Robin vikles inn i et nett av farens hemmeligheter, en heltefabrikk i en nedlagt fabrikkbygning og et helteprogram som utdanner ekte helter. Robin går med på å bli en del av helteprogrammet i forsøk på å finne ut mer om farens hemmelige fortid. Hvordan kan faren ha levd et dobbeltliv uten at Robin og moren visste noe som helst? Hvem kan Robin egentlig stole på?

Den vesle vampyren

Grugledelig gjensyn med Anton, som en lørdagskveld plutselig får besøk av den vesle vampyren Rydiger von Schlotterstein. I den første boka i serien om Den vesle vampyren blir det umake paret venner, og Rydiger introduserer Anton for søsknene sine, Anna den Tannløse og Lumpi den Sterke. Anton får til og med bli med hjem til familien hans, der han så vidt slipper unna den blodtørstige tante Dorothea. I et forsøk på å bli kjent med Antons nye venner, inviterer foreldrene hans hele den besynderlig bleke familien Schlotterstein hjem til seg…

I Den vesle vampyren flytter blir Rydiger kastet ut hjemmefra for å ha hatt «vennskapelig kontakt» med et menneske. Anton føler seg delvis ansvarlig, og innlosjerer ham i familiens kjellerbod. De nærmeste dagene blir nervepirrende for Anton, som må gjøre alt for å unngå at foreldrene går ned i kjellerboden og oppdager kista. Dette blir ikke lettere når naboene begynner å klage over lukta fra boden. Anton blir også med Rydiger på vampyrball i ruinene i Jammerdalen, forkledd som vampyr, og lærer om hvordan vampyrene har det på fest. Der deler blant annet ut den såkalte «duftprisen» til den som lukter verst.

Angela Sommer-Bodenburgs bøker om Den vesle vampyren har solgt over 10 millioner bøker på verdensbasis, og er oversatt til 30 språk. Serien passer for lesere fra 6 år.

Bøkene finnes også som lydbøker, du finner hele serien her.

Bokslukeren

Bjørn Ouslands nyeste bok er en spennende tegneserie om og for bokslukere! Det er også en hyllest til leseglede, og til alle som jobber med å formidle litteratur til barn og unge.

Bokslukeren handler om tre barn som starter en bokklubb. En dag begynner bøkene å forsvinne – ikke bare fra deres egne bokhyller, men fra skolebiblioteket og bibliotek over hele landet. Og ikke én og én, men alle bøkene på én gang!

De tre legger en plan, og en natt ser de tyven – et merkelig flyvende vesen som tar dem med til en bitte liten øy langt, langt til havs. Der blir de fanget av en liten, rar mann – og historien tar en helt ny vending.

Her er det massevis av detaljer for bokelskere, hvor mange av bøkene de leser klarer du å kjenne igjen? Boka passer for barn fra 9 år.

Blodvenner

Med Blodvenner har Heidi Christine Schømer skrevet en nydelig og gjenkjennelig barneroman om å ønske seg en venn, være en venn – og om å bli uvenner. Og ganske mye om hester.

Det er ikke alltid så greit å være Ruby. Kusinene Mille og Maria har hverandre, men Ruby har bare seg selv.
«Du kommer til å få mange venner,» sier mamma.
«Jeg vil bare ha én,» sier Ruby, «en som er min
Og en dag dukker det opp en venn – en bestevenn som er bare Ruby sin. Og blodvenner er jo for alltid. Eller?

Boka er illustrert av Camilla Billett, og passer for barn fra 6 år.

Hvorfor spiser vi ikke bananskall?

Hvorfor spiser vi ikke bananskall? er det nyeste tilskuddet til Og 52 andre ting du lurer på-serien. Ernæringsrådgiver og influenser Emilie Nereng forklarer hvorfor man gråter når man kutter løk, hvorfor chili brenner på tunga og hva det er som gjør laksen rosa. Blant annet. Faktisk er dette den første faktaboka for barn som handler om mat! Forfatteren håper boka kan bidra til å vekke barnas interesse for mat, og skape gode samtaler rundt middagsbordet.

Edward Rubikons mysterier: Julebukkenes natt

Julebukkenes natt er den åttende boka i serien om monsterjegeren Edward Rubikon, men den første rene tegneserieboka. Boka er også i et større format enn de andre bøkene.

Forfatter Aleksander Kirkwood Brown og illustratør Andreas Iversen har laget et skikkelig spennende julemysterium, som passer for barn fra 8 år.

Edward Rubikon er monsterjeger, en hemmelig familiearv som nesten ingen kjenner til, men som holder hjembyen Grimsrud fri for monstre og uhyrer. Med seg har han vennene Kasper og Nadira, og i hver bok kjemper de mot mer eller mindre kjente fiender, som hekser, drauger og tidsvampyrer. I årets utgivelse er det selveste julebukken som er skurken, en figur som har ligget litt nede noen år, fordi ingen trodde på ham. Men nå som folk er villige til å tro på nesten hva som helst av konspirasjonsteorier og annet fjas, ser julebukken sitt snitt til å komme tilbake til sin gamle storhet. Heldigvis for Grimsruds innbyggere, er Edward og vennene på saken!

De andre bøkene i serien om Edward Rubikon finner du her.

Subwoolfer: Oppdrag bestemor

Subwoolfer: Oppdrag bestemor er en absurd og actionfylt tegneserie om to gule ulver som er på vei til jorda for å spise bestemor. De er så innmari lei av bananer, så når en astronaut krasjlander på månen og forteller om alt det deilige som serveres i bestemors hus, er de ikke vonde å be. På vei til bestemors hus havner de på de rareste steder, og i merkeligste situasjoner.

Ben Adams har skrevet en rasende morsom og fullstendig sprø tegneserie myntet på barn som kanskje ikke syns bøker er såååå spennende. Bare vent!

Boka er illustrert av Martin Aas.