11 tegneseriebøker som kan «binges» nå!

BarnebøkerBarn 10-12 år11 tegneseriebøker som kan «binges» nå!

Det er ikke bare Netflix-serier som kan slukes i ett jafs! Her er elleve tegneserietips med noe for enhver smak.

Estimert lesetid 7min
jente som leser bok foran fargerik vegg
Les en tegneserie og la deg rive med av gode illustrasjoner og spennende historier.

Den tid er forbi da tegneserier var forbeholdt små barn eller spesielt interesserte. Tegneserier og grafiske romaner som litterær sjanger er i vinden som aldri før, og vi har samlet et knippe utgivelser som passer for alle fra 8 år og oppover med sans for en god strek og en god historie.

Kritikerrost tegneserie om Oslos underby

Forfatter Aleksander Kirkwood Brown (mannen bak bøkene om Edward Rubikon) tar for seg norsk folketro i den nye serien Underbyen.

Bergtatt er første bok ut, og her blir vi kjent med Peter, som nettopp har flyttet til Oslo med mora si. Han ser ting som ingen andre ser. Små glimt av merkelige vesener, som umulig kan være ekte. Eller kan de det? Tenk om det finnes en annen verden, skjult for folk flest, en verden av glemte skapninger, magi og mørke eventyr?

Luis Guaragnas flotte illustrasjoner gjør historien sprell levende, særlig actionsekvensene har fått anmelderne til å juble. Kanskje kjenner dere igjen stedene fra boka, enten dere bor i Oslo eller har vært på besøk?
Bergtatt passer for barn fra 9 år.

Aleksander Kirkwood Brown og Luis Guaragna har skapt en fortryllende ny serie tuftet på norsk folketro. […] Hvis de to neste bøkene, som hittil er lovet i serien, holder et like høyt nivå som denne, er det duket for en fabelaktig leseropplevelse for målgruppen.

Nora Steenberg, Bok365

Rappkjefta tegneseriebok om hiphop og Groruddalen

Tegneserien er basert på hip hop-forestillingen Blokk til blokk som ble en braksuksess på Det Norske Teatret.

Blokk til blokk handler om å komme dit du er, ikke på grunn av, men på tross av, som gutta sier. Don Martin, Castro og Fela er alle markante stemmer innen norsk rap, og i Blokk til blokk forteller de sine historier. Illustratør Andreas Iversen tar dem på alvor og har tegnet frem et heftig tegneserieunivers. Det er både en sår familiehistorie og en rappkjefta oppvekstskildring fra Groruddalen, med hiphop som en rød tråd gjennom det hele.

Denne boka må nok poden slåss med fatter’n om, eller enda bedre: dere kan lese sammen! Passer fra 12 år.

Monsterjegeren Edward Rubikon

Bøkene om Edward Rubikon leverer spenning og kule striper til barn fra 8-12 år.

Serien, som teller syv bøker, følger monsterjegeren Edward Rubikon, som sammen med vennene sine, Kasper og Nadira, beskytter småbyen Grimsrud mot diverse overnaturlige monstre.

Denne gangen forsvinner vennene hans på vei til kino. Og det rare er at ingen husker dem – bortsett fra Edward. Han er den eneste som kan redde dem nå! Edward Rubikon kaster seg ut i et livsfarlig oppdrag med tidsreiser og utenomjordiske vesener. Men kan man endre på noe som allerede har skjedd? Og hva er egentlig en tidsvampyr?

Hester, magi og vennskap

I denne klassiske fantasyfortellingen møter vi de fire venninnene Lisa, Alex, Linda og Anne, som oppdager at de har magiske krefter. De fire Skjebnerytterne kastes ut i eventyr, fjernt fra hverdagen på skolen og i stallen. Linda får en skremmende visjon av en stor katastrofe, og jentene skjønner at det er opp til dem å redde Jorvis magiske natur fra total ødeleggelse.

Star Stable er et av verdens raskest voksende online dataspill om hester – og nå også en tegneserieroman!

Mørkets sang passer for både hestejenter og andre bokslukere fra 9 år. Gir Star Stable-universet mersmak, fins det også en serie «vanlige» bøker om Skjebnerytterne!

Vakkert og klokt om å være ung

Mariko Tamaki har gitt ut to kritikerroste tegneserieromaner om å være ung. Den sommeren er en vakker, hjerteskjærende, mørk og håpefull historie om jenter og ungdomstid. «Denne er full av menneskeklokskap – ikke bare om å være ungdom, men alle livsfaser,» skrev Kristine Isaksen i VG. Øyvind Holen i D2 skrev at «den er en sterk opplevelse for lesere som både er eller har vært tenåringer».

Laura Dean driver og dumper meg er en klok og vakker fortelling om hvordan man finner ut hva som er det riktige for seg. Den handler om 17 år gamle Fredrerica som er sammen med skolens mest populære jente, Laura Dean. Det er bare ett problem: Laura Dean er en dårlig kjæreste, som driver å dumper henne for så å komme tilbake. For en floke! Anmelderne elsker også denne, og Serienett kaller den «en varm bragd om ungdomstid og farlig kjærlighet».

Original tegneserie om klima-utfordringer

Den unge influenseren Embla lever i en trygg boble av mote og sosiale medier, helt til hun plutselig havner i gudene og jotnenes verden, hvor hun møter utfordringer og motstandere hun aldri kunne forestilt seg. Hun, som oss, må ta en rekke valg for å redde verden.

Klimaforsker Bjørn H. Samset og tegneserietegner Arild Midthun bruker sine respektive evner og erfaringer til å skape en spennende, vakker og faglig fundert klimaøyeåpner av en tegneserieroman.

Scenariene Embla må velge mellom er de samme som FNs klimapanel opererer med, og som leser er du aldri i tvil om at vi selv står overfor det samme valget.

Originalt og tankevekkende for lesere fra 12 år.

Superhelten uten superkrefter

Tegneserien om læreren Malcolm T. Madiba og hans alias The Urban Legend, en svart superhelt som bruker kampsport til å bekjempe gatekriminalitet.

I sesong 3 vender Malcolm tilbake til lærerjobben sin og håper å kunne leve i fred og ro, men han blir snart konfrontert av en kriminell gjeng som ønsker å ta over Capital City. Denne gjengen snakker eritreisk, altså Malcolms morsmål, og Malcolm skjønner etter hvert at de sitter på nøkkelen til viktig informasjon om hans bakgrunn og fortid.

Josef Tzegai Yohannes, som selv er fra Eritrea, står bak det særegne tegneserieuniverset, illustrert av Steve Baker. The Urban Legend er tilgjengelig på 8 forskjellige språk og er faktisk en del av pensum på skoler i både Norge, Eritrea, Sør-Afrika, Kenya og Brasil!

Tegneserien passer for barn fra 12 år.

Kul kvinnekamp

For bare 150 år siden levde kvinner og menn svært forskjellige liv. Kvinner fikk ikke stemme ved valg eller tjene egne penger. Det var først da kvinnene begynte å organisere seg at det skjedde endringer.

Kvinner i kamp forteller forfatter Marta Breen og illustratør Jenny Jordahl om kvinnebevegelsens mange dramatiske kamper. Fra erklæringen av kvinners rettigheter i 1848, gjennom kvinnebevegelsen, suffragettene , prevensjon og abortspørsmålet, til Malalas kamp, menneskehandel og kjønnslemlestelse.

Boka passer for alle mellom 12 og 99 år, feminist eller ei.

Sulten på mer i samme gate? Breen og Jordahl står også bak Patriarkatet faller (2021), en illustrert heisatur gjennom patriarkatets kulturhistorie.

Tegneserie basert på populær TV-serie

Lars er elleve år, og halvt levende ulevende, eller zombie, som det også kalles. Det er ikke så greit å være zombie og ny i klassen, spesielt ikke i Bekkebakken…

Bøkene om ZombieLars er basert på den populære TV-serien av Thomas Seeberg Torjussen og Gisle Halvorsen fra NRK Super. Serien vant Gullruten i 2019.

Serien om ZombieLars består av fire bøker, og passer for barn fra 9 år.

Mummitrollet for voksne

Hvis du trodde Mummitrollet var forbeholdt barn (og kaffekopper), har du ikke lest disse tegneseriene!

Tove Jansson debuterte som tegneserietegner på finsk i 1947, og tegneseriene hennes ble etterhvert formidlet til 120 aviser i over tredve land. Den første norske Mummitroll-tegneserien ble publisert i Aftenposten 6. januar 1958. Det er disse stripene som er gjengitt her, i Tove Janssons samlede tegneserier. De er først og fremst skrevet for voksne lesere, men kan også leses av store barn.

Seriene er smarte og morsomme, nærmest fandenivoldske, på en forbløffende moderne måte.

Kåre Bulie, D2, Dagens Næringsliv