12 boktips til vinterferien!

BarnebøkerBarn 0-2 år12 boktips til vinterferien!

Enten dere skal på hytta, til Syden eller bare kose dere hjemme – ferie er lesetid! Legg bort skjermen, og øv opp både konsentrasjonen, leseferdighetene og fantasien med en bok istedet.

Estimert lesetid 8min
gutt med snø på lua
Vinterferien er til for å leke og lese! Foto: Getty Images

Her har vi samlet tips til nye bøker som passer for barn i alle aldre, fra de aller minste til… 100, minst! Eller 12 da, for å holde oss til saken. Søte pekebøker, spennende eventyr og nyttige faktabøker – her er noe for enhver smak!

God leseferie!

Boktips til de minste (0-3 år)

Mine første bøker med…

Mine første bøker med DYR og Mine første bøker med ORD er perfekte startpakker for de aller yngste leserne. De robuste samleboksene inneholder seks små pekebøker hver, med supersøte illustrasjoner som appellerer til de minste. Perfekt reisefølge for 1-åringen!

Mine første bøker med DYR inneholder 6 små pekebøker med tykke sider; Dyreunger, Husdyr, Dyr i havet, Smådyr, Ville dyr og Dyrehagen.

Min første Mummi-bok

Modige Mummitrollet blir Mummitrollet konfrontert med sin verste frykt: å få vann på ørene. Det er en varm sommerdag, og Snorkfrøken vil bade. Det vil jo egentlig Mummitrollet også, hadde det ikke vært for at han for alt i verden ikke vil bli våt på ørene. Bare tanken på å bade gir ham vondt i magen. Han blir ergerlig og lei for at han ikke er modigere. Men kanskje har Mummimamma rett i at nettopp det å være redd er en del av det å være modig?

Boktips til 3-6-åringene

Blålys-serien

Ring 110, Ring 112 og Ring 113 er en potensielt livreddende serie med faktabøker om brannvesenet, politiet og ambulansetjenesten.

Når ringer man egentlig brannvesenet, hvor mange forskjellige politikjøretøy fins det og hva skjer når man ringer 113?

Korrekt informasjon formidlet på en lettforståelig måte, tilpasset små lesere. Illustrasjonene er ealistiske og fargerike, med mange detaljer å studere for blålysentusiaster!

Sallys pappa gjør henne sykt flau

Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen var kompisene som savnet fedre i barnelitteraturen som de kunne kjenne seg igjen i. Det var vanskelig for de seje danske småbarnsfedrene å speile seg i Bertil Åberg eller pappaen til Emil. Thomas og Thorbjørn tok saken i egne hender – og resultatet er bøkene om Sally og pappa.

Sally er egentlig ganske fornøyd med pappaen sin. Men noen ganger er det så fryktelig flaut å være sammen med ham! Han spiller fotball med guttene på SFO, sier merkelige ting foran hele klassen og påstår at Sally og vennen hennes er kjærester … En dag bestemmer Sally seg for å gi faren sin en lærepenge.

Ridderne og det store bålet

Hvis du digger den absurde humoren i bøkene om Bukkene Bruse, kommer du til å elske To små riddere-serien.

I bøkene om de to små ridderne er det middelalderen som får den berømte Bjørn F. Rørvik-behandlingen. Vi snakker kjønnsroller snudd på hodet, leopardboots, prinsesser på nattklubb, Stormtrooper-drakter, hestestreik (det blir ku for hest!) og drager som deler mer enn de burde på Instagram.

I Ridderne og det store bålet er det Skinkeape som står for illustrasjonene. Drageungen Sippo er blitt kidnappet, og ridderne Rosenbusk og Bang blir sendt ut for å redde ham. Men hestene streiker! Hvordan skal dette gå? Det hadde vært mye bedre om de kunne vært hjemme og øvd seg på å tenne sankthansbålet…

Boktips til litt større barn (6-9 år)

Subwoolfer: Oppdrag bestemor

To sultne, gule ulver, en bestemor, sprø humor og en helt vill historie! Den lettleste tegneserieboka om Subwoolfers første eventyr i verdensrommet er en sånn bok gutt (8) hadde valgt selv – en bok som vekker leseglede hos de som ikke tror at de liker å lese.

Jim og Keith bor på månen, uten annet å spise enn bananer. En dag krasjlander en astronaut på månen, og de sultne ulvene hører nøye etter mens astronauten forteller om bestemors hus, der man kan spise så mye man orker.

Trioen legger ut på en helsprø ferd fra planet til planet for å samle delene til astronautens ødelagte romskip, før de omsider kan sette kursen mot jorda og bestemors hus. Men hvor er egentlig bestemor? Og hva skjer når astronauten oppdager at ulvene planlegger å spise bestemoren hans?

Les denne nå, i april kommer nemlig oppfølgeren, Bestemødrenes hevn!

Det spøker på fjellet

Skal du på hytta med barn som har begynt å lese selv? Da er denne spenningsromanen midt i blinken.

Mamma har arvet en hytte etter onkel Gunnar. Simon og familien har bare vært der noen få ganger. Men hver eneste gang de kommer opp på hytta, får Simon en ekkel følelse.

Nå er det påskeferie og endelig møter Simon og søsteren Sanne noen andre barn. Men hva er det egentlig som foregår på den forlatte fjellstua over veien? Og er det ikke noe rart med de barna de møtte…?

Lettlest og passe skummelt for barn i alderen 8-10 år. Perfekt lesestoff på hytta på fjellet!

Musse og Helium 7: En uventet vending

En uventet vending er bok to om Musse og Heliums nye eventyr (og den sjuende i serien).

I bok 6, Den hemmelighetsfulle verden, la musene ut på et nytt oppdrag, denne gangen i menneskeverdenen.
Du trenger altså ikke å ha lest bok 1-5 for å henge med i handlingen i bok 6 og 7. 

I bok 7 har Musse, Helium og Sigge kommet til den fryktede gjenglederen Bulldosers hovedkvarter: en øy midt i havet. De får en alt annet enn varm velkomst. Men Bulldoser er deres eneste håp for å komme videre i letingen etter foreldrene, og etter å ha kjempet mot de onde duejegerne lar ikke Musse og Helium seg skremme så lett.

Men som vanlig på Musse og Heliums eventyr skjer det uforutsette ting, alt kan endres på et øyeblikk. Musene har ingen anelse om at de står overfor en større fare enn noensinne…

Boktips til 9-12-åringene

Sally Jones er tilbake i Den falske rosen!

Den falske rosen forteller den mystiske historien til skipet Hudson Queen. Jakten på sannheten fører skipets mannskap – ingeniør Sally Jones og skipper Henry Koskela – til Skottland og underverdenen i Glasgow.
Der tar reisen deres en fatal vending. For Sally Jones står til slutt livet på spill.

Den falske rosen er en uavhengig fortsettelse av de augustprisvinnende bøkene Legenden om Sally Jones og Morderens ape. Jakob Wegelius sine bøker har lesere over hele verden og han har mottatt priser som Deutscher Jugendliteraturpreis, ALA Batchelder Award (for beste oversatte barne- og ungdomsbok i USA 2018), Nordisk råds pris for barne- og ungdomslitteratur og Augustprisen for årets beste barne- og ungdomsbok 2008 og 2014.

Udyr

Vinner av ARKs barnebokpris 2023!

Hva skjer hvis samfunnet plutselig bryter sammen, noe skummelt og ukjent truer og alle er redde for alle?

Abdi (13) og lillesøster Alva må rømme gjennom skogen etter at sivilisasjonen rundt dem kollapser og moren deres – og mange andre – blir drept av noen skumle og hittil ukjente udyr. Strømmen er borte, alle biler står og de menneskene som er igjen, gjemmer seg – for udyra og for hverandre. Vi følger Abdi og Alva gjennom skogen og mot havet. Men hvordan kan de komme seg i trygghet – og hvem kan de faktisk stole på?

Udyr er en original grøsser for barn fra 10 år. Lettlest og ubehagelig spennende!

Trollvinter

Et magisk vintereventyr, og en av Tove Janssons originale Mummi-romaner. Trollvinter ble opprinnelig utgitt i 1957, og passer for alle mellom 10 og 100.

Mummitrollene sover vinterdvale mellom november og april. Men plutselig en dag i januar våkner Mummitrollet, og nå klarer han ikke å sovne igjen. Først kjenner han seg redd og ensom i det sovende huset, men etter hvert oppdager han en spennende og litt kald vinterverden full av forunderlige vesener. Blant dem er Too-Tiki og Lille My, som bor i familiens badehus.

Gutta Krutt og gledesdreperen

Lettlest og gjennomillustrert, eksplosiv og morsom. Ikke rart Gutta Krutt og gledesdreperen er en utlånsfavoritt på biblioteket!

Gutta Krutt er tre brødre fra Ålesund, som ikke går av veien for å sprenge ting, med en mor som syr Sunnmørsbunader og en far som vasker bort måkebæsj fra rådhusplassen. Så får de en ny vikarrektor på skolen, og da begynner det å skje merkelige ting …

En bok av gutter, for gutter, om gutter. Både forfatter og illustratør brenner for å få opp leselysten hos gutta spesielt, og de gjør det med en perfekt miks av humor, action og spenning.