Bjørn Rørviks «To små riddere»-serie snur opp ned på kjønnsroller

BarnebøkerBjørn Rørviks «To små riddere»-serie snur opp ned på kjønnsroller

I høytlesningsbøkene «To små riddere» gjør Bjørn Rørvik en ommøblering av kjønnsroller og hvordan vi tenker at gutter og jenter skal være.

Estimert lesetid 4min
Foto av høytlesnings-bøkene i Ridderne-serien
De tre bøkene i Ridderne-serien er en glede å lese høyt, og med morsomme illustrasjoner er dette blitt en høytlesningsbok å kose seg med for store og små. (Foto: Maria Kleppe Vihovde)

Hvem sier at alle riddere er tøffe og liker prinsesser? Og at alle prinsesser lengter etter å bli reddet? Med Ridderne og det store bålet følger Bjørn Rørvik opp suksessen med To små riddere og Ridderne tar gull.

Bjørn Rørvik er kjent for mange som skaperen av den populære Bukkene Bruse-serien. Han er en mester på humor med en god undertone og masse gøy både for barn og voksne. Historiene hans er en glede å lese høyt, og med Marianne Gretteberg Engedals herlige vri på ridderne, er dette blitt en høytlesningsbok å kose seg med for store og små.

Bøker som er skapt for høytlesning

Foto av Bjørn F. Rørvik
Forfatter og skaper av To små riddere, Bjørn F. Rørvik. (Foto: Erik Brandsborg/Kulturtanken)

Hittil er det utgitt tre bøker i Ridderne-serien, alle perfekt egnet for høytlesning for barn i alderen 4-8 år. Alle bøkene har forskjellig illustratør som gjør at hver bok har sitt helt eget uttrykk. De to første bøkene er illustrert av Alice Bjerknes Lima de Faria og Camilla Kuhn. Det siste tilskuddet i serien er illustrert av Marianne Gretteberg Engedal som tegner under aliaset Skinkeape.   

Ridderne og det store bålet 

Mens de to første bøkene rusker tak i middelalderske kjønnsroller og stereotypier, er Ridderne og det store bålet en mer klassisk røverfortelling, tilført et aldri så lite humoristisk stikk mot villende markedsføring og ukritisk deling av barnebilder på sosiale medier. Men det handler fortsatt om to riddere som er svært lite motiverte for ridderjobben ved hoffet og macho-idealet som følger med.  

Denne gangen har ridder Bang og Rosenbusk fått i oppdrag å tenne årets sankthansbål. Det går ikke så bra. For å unngå total ydmykelse i gapestokken må de følge prinsessens ordre om å redde en kidnappet drageunge fra røveren Svartskjegg. Men hvordan skal de klare å stå opp mot landets verste røver? 

Løssluppen, godlynt, våkent nærværende og bitte litt rampete – der har du Bjørn F. Rørvik. Nå er han her med ei ny bok som mange barn vil elske.

Marianne Lystrup, Vårt Land

To små riddere 

Ridder Bang og Rosenbusk er svært lite gira på å redde prinsesse Begonia, som på sin side er totalt uinteressert i å bli reddet, fra en drage som heller ikke er spesielt farlig. Ridderne vil mye heller bli igjen i garderoben og finne sko som passer til rustningen. Leopardstøvler eller sandaler? Men når kongen sender truende sms’er med dødningshoder og fangehull-emojier, forstår ridderne at de ikke har noe valg. De må ut og redde prinsesse Begonia, men redningsaksjonen er ikke spesielt imponerende.  

Når det viser seg at ridderne og prinsessen likevel har felles interesser i å bytte kjoler og sko mot at prinsessen blir fulgt til rockekonsert hver uke, er oppdraget kanskje ikke så ille likevel? 

En ridderdiktning for vår tid

Mette Moe, Barnebokkritikk.no

Ridderne tar gull 

Det er klart for den årlige ridderturneringen i Klampenborg med både sverdkamp, bueskyting og dysting. Ridder Bang og Rosenbusk har øvd i ett år, men gruer seg og vil helst ikke slåss. En som derimot ivrer etter å delta er prinsesse Begonia, men kongen har befalt at ingen jenter får være med! Det er for farlig. Prinsessen beordrer Bang og Rosenbusk til å hjelpe henne. De to små ridderne prøver å sno seg unna, men prinsessen gir dem ikke noe valg. Turneringen går oppsiktsvekkende dårlig for ridderne våre, men når en ukjent og hemmelig helt dukker opp i siste øvelse, så snur hellet. Kanskje jenter kan være briljere i ridderturneringer likevel? 

Ypperlig høytlesningsbok, især hvis oppleseren har et snev av skuespillertalent

Anne Cathrine Straume, NRK

Gøy og tøysete middelalder som er verdt et besøk

Mette Moe, Barnebokkritikk.no

Her finner du alle bøkene til Bjørn F. Rørvik – deriblant den populære Bukkene Bruse-serien.