Bøker til barn 0-3 år: Her er de beste barnebøkene til de minste

BarnebøkerBarn 0-2 årBøker til barn 0-3 år: Her er de beste barnebøkene til de minste

De minste barna fortjener også kvalitet i bokhylla! Vi har funnet fram våre favoritter til de aller yngste leserne.

Estimert lesetid 9min
Foto av jente(2) som sitter og leser Mine første bøker om DYR
Lesestunden er viktig for både små og store! Harriet (2) koser seg med «Mine første bøker med DYR».

Det er aldri for tidlig å starte med høytlesningen. Ikke bare er det koselig og topp kvalitetstid for både voksen og barn, men lesestunden er med på å styrke de små barnas språkutvikling, og legger grunnlaget for fremtidige lese- og skriveferdigheter. Men hvilke barnebøker skal lesekroken fylles med?

Vi har samlet et utvalg kvalitetsbøker til barn i alderen 0-3 år, med en god blanding av kjente karakterer og nye bekjentskaper. Uansett er du garantert fine og morsomme lesestunder med barna!

Bukkene Bruse for de minste!

Trollet kan jo bli litt i skumleste laget noen ganger, men med denne fine pappboka kan de minste også bli med Bukkene Bruse på badeland!

Sangboka i pekebokformat inneholder sangen «Alt går an på Badeland» fra familiefilmen Bukkene Bruse på badeland. Her finner dere både sangtekst, illustrasjoner fra filmen og noter – alt man trenger til en sang- og lesestund med de aller yngste!

Mine første bøker med…

Mine første bøker med DYR og Mine første bøker med ORD er perfekte startpakker for de aller yngste leserne. De robuste samleboksene inneholder seks små pekebøker hver, med supersøte illustrasjoner som appellerer til de minste. En perfekt gave til 1-åringen!

Mine første bøker med DYR inneholder 6 små pekebøker med tykke sider; Dyreunger, Husdyr, Dyr i havet, Smådyr, Ville dyr og Dyrehagen.

Mine første bøker med ORD inneholder 6 små pekebøker med temaene Baby, Hjemme, Ute, Mennesker, Ferie og Kjøretøy. Hva mer trenger man egentlig å vite som 1-åring?

Små hender griper lett rundt de kompakte pekebøkene, de tåler sågar å bli suttet litt på. Når finmotorikken er på plass er det også veldig gøy å ta dem ut og putte dem inn i boksen – for ikke å snakke om å bla i dem, se på de fargerike illustrasjonene og lære nye ord!

Min første Mummi-bok

I Modige Mummitrollet blir Mummitrollet konfrontert med sin verste frykt: å få vann på ørene. Det er en varm sommerdag, og Snorkfrøken vil bade. Det vil jo egentlig Mummitrollet også, hadde det ikke vært for at han for alt i verden ikke vil bli våt på ørene. Bare tanken på å bade gir ham vondt i magen. Han blir ergerlig og lei for at han ikke er modigere. Men kanskje har Mummimamma rett i at nettopp det å være redd er en del av det å være modig?

Snusmumriken har dratt på sin årlige vandring, og Mummitrollet er deppa. Ingenting er noe gøy uten bestevennen! Klarer de andre å muntre ham opp? Bestevenner er en søt pappbok om vennskap, i et hendig format for små barnehender. Boka er også en fin samtalestarter for de minste. Det går heldigvis an å ha flere venner, selv om man har en bestevenn!

I Sov godt, Mummitrollet sliter vårt favorittroll med å få sove. Det er langt over leggetid i Mummihuset, men uansett hvor mye han prøver, får ikke Mummitrollet sove. Heldigvis er Mummifamilien full av gode ideer som kan hjelpe ham inn i drømmeland. En herlig godnattbok for de minste! Kanskje er det flere enn Mummitrollet som sovner…?

Mine første 100 ord er en fargerik klaffebok i stort format som følger Mummi-familien i dagliglivet, når de kler på seg, drar på stranda, har piknik, for å nevne noe. Her lærer barna ord underveis – alt fra møblene i stua til følelser, og bak klaffene skjuler det seg både overraskelser og nye ord! Illustrasjonene i boka er Tove Janssons originale tegninger, og du møter mange av de kjente og kjære karakterene fra Mummidalen, pluss en hel rekke småkryp.

Har dere havna på Mummi-kjøret? Sjekk også ut de morsomme klaffebøkene Gode venner i Mummidalen og Moro i Mummidalen, basert på TV-serien Mummidalen.

Søt pekebok med klaffer, lyd og pels<3

Småbarn flest elsker dyr, og de minste leserne vil også elske å ta på de myke feltene i denne boken. Når de klapper «dyrepelsen», får de samtidig høre lyden dyret lager. En fin og morsom pappbok med koselige illustrasjoner, klaffer, pels og lyder.

Fordi boken er batteridrevet vil CE-advarselen lyde «Ikke egnet for barn under 3 år. Små deler.», men det er jo helt klart de minste barna som har størst glede av denne boken. Klapp grisen under oppsyn, er vår anbefaling.

Bøkene om den vesle dachsen

Tuva Fellman og Ronny Brede Aase, kjent fra både radio, podkast og tv, har skrevet en skikkelig søt småbarnsserie om å få et nytt familiemedlem. Deres egne erfaringer med det å bli foreldre ligger til grunn for de gjenkjennelige og morsomme historiene, som passer for de minste barna – og ikke minst foreldrene deres.

De nydelige illustrasjonene er av Borghild Fallberg.

Den vesle dachsen er første bok i serien, og her følger vi Mamma- og Pappadachsen før, under og etter fødselen. Å få barn er både overveldende, skummelt, vakkert og fantastisk, det syns også Mamma- og Pappadachsen. Er den vesle dachsen sulten? Trøtt? Må den bæsje? Fryser den?

I Den vesle dachsen er sulten er det tid for å introdusere den vesle dachsen for fast føde. Bort med pattepumpa, ikke mer dachsemelk her i gården! Men hva i huleste skal de servere poden til det aller første måltidet?

Mamma- og Pappadachsen grubler og leser og handler og koker og moser – men kommer den vesle dachsen til å like det? Tenk om den ikke liker noe som helst?

Den tredje boka i serien er den søte juleboka Den vesle dachsen feirer jul. Mamma- og Pappadachsen ordner og styrer med juleforberedelsene. Snart skal de feire sin aller første jul med den vesle dachsen! Alt må være perfekt. Men kommer familiens yngste medlem til å like julematen? Hva ønsker den vesle dachsen seg egentlig til jul? Og kommer den til å bli redd for julenissen?

Språkutvikling med Babblarna

Halloooo Babblarna er en kjempefin introduksjon til Babblarna-universet for de aller minste. I den fargerike og praktiske pappboka kan barna si hallo til Babba, Bibbi, Bobbo, Diddi, Dadda og Doddo, og bli kjent med de ulike karakterenes farger, former og hus. Hvem er favoritten?

Formatet passer perfekt for små barnehender, og det tar nok ikke lang tid før poden kan navnet på alle sammen!

Hvor er Babbas ting? fokuserer på ordet Hvor?, og barna får bli med og lete etter tingene til Babba. Ballen til Babba er borte. Hvor er den?

Bakerst i boka er det tegn for tale.

Babblarna-bøkene er flotte verktøy for alle foreldre som vil aktivere barnet og stimulere språkutviklingen.

Bondegården med lyder og klaffer

Bli kjent med dyrene på bondegården! Hvem gjemmer seg bak de fem klaffene? Og hvilke lyder lager de?

Denne søte pappboka kommer med fire knapper med tre lyder på hver = tolv ulike dyrelyder i én bok. Et kupp! Alle barn elsker bøker med lyd (og denne er faktisk ikke så gæren for foreldrene heller).

To x Tassen til de minste

Gode, gamle Tassen er fortsatt en hit blant de minste. Kanskje ikke så rart, det er jo så mye gøy som foregår i bøkene om den lille hunden!

Tassen leker gjemsel er en morsom sprett-opp-bok med klaffer. Tassen og vennene hans leker gjemsel, og barna får være med på leken. Klarer Tassen å finne alle vennene sine? Hvem er det som gjemmer seg i skapet? Eller under bordet?

I Mine første 100 ord kan barna lære de første 100 ordene sammen med Tassen og vennene hans! Bli med ham hjem, i parken, barnehagen på bondegården og stranden. Titt bak klaffene og oppdag ord og små overraskelser.

Den enkle streken, de sterke fargene og gjentakelsene gjør at barna fester seg ved den lille gule valpen med de karakteristiske brune flekkene. Og så er han så søt!

Minsten er en stor favoritt

Mervi Lindman er en illustratør og forfatter med sans for det humoristiske og livlige. Illustrasjonene hennes er elsket av både små og store over hele verden, og hun er en mester på å formidle morsom mimikk og sterke følelser i sine illustrasjoner.

I Minsten plasker skal det vannes! Storesøster vanner blomstene, og det vil Minsten også. Og kanskje er det flere ting som trenger vann? Søt og gjenkjennelig for alle som har tilbrakt tid med en smårolling med vannkanne.

Den store boka om Minsten er en samlebok som følger Minsten både når han er glad og sint, når han skal begynne med potte og når han leter etter smokken. Her får du de fire titlene Minsten har en potte, Minsten og den fine kroppen, Minsten leter etter smokken og Minsten er sint.

Det er en fryd at litteratur for små barn kan kombinere kvalitet, humor og barnets perspektiv på denne måten.

Tine Billing, Bibliotekstjänst (om Misten og den fine kroppen)

Min første Gruffalo

De populære historiene om Gruffalo har sjarmert både små og store i over 20 år, og finner stadig nye lesere! Disse pappbøkene med klaffer og lyd passer perfekt for små poter.

I Julia Donaldsons og Axel Schefflers pekebok med lyd får du bli med på oppdagelsesferd i skogen der Gruffalo bor.

Min første Gruffalo: Hvem hører du? kan du trykke på lydknappen og høre at noen KNURRER i den dype, mørke skogen. Men hvem kan det være? Er det Ugle, eller er det kanskje magen til Mus som rumler?

Min første Gruffalo: Hvem bor her? kan du løfte på klaffene og se hvem som bor hvor i skogen sammen med Gruffalo.

Hvem skjuler seg under tømmerstokkene? Hvem bor i toppen av treet? Og hvem bor helt inne i den dype, mørke skogen?

Min første bok om Norge

Min første bok om Norge er en perfekt gavebok til de minste!

I denne enkle ABC-boka lærer barna ord om landet vårt i form av navn på kjente personer, matretter, steder, flora og fauna. A for Askeladden, B for brunost, C for Camilla Collett… Et fint første møte med både landet og litteraturen for den minste i familien.