Mathilda (14) anmelder «Udyr»: – Så spennende at man får gåsehud, så koselig at man blir varm om hjertet

BarnebøkerUngdomsbøkerMathilda (14) anmelder «Udyr»: – Så spennende at man får gåsehud, så koselig at man blir varm om hjertet

Mathilda Tibballs (14) har lest og anbefaler Ingvild Bjerkelands ungdomsroman «Udyr».

Estimert lesetid 2min
Foto av boka «Udyr» og portrett av Mathilda Tibballs (14)
Mathilda Tibballs går i niende klasse og har hatt arbeidsuke i Cappelen Damm. Her anmelder hun Ingvild Bjerkelands ungdomsroman «Udyr». (Foto: Maria Kleppe Vihovde / Privat)

Udyr handler om 13 år gamle Abdi og den 5 år gamle lillesøsteren hans; Alva. Når moren deres blir drept av de grusomme og mystiske udyrene som har dukket opp, blir de nødt til å flykte. Men det er farlig å være på flukt alene, når udyr, eller desperate mennesker, som gjør hva som helst for å overleve, kan stå skjult bak hvert tre. De aner ikke hvem de kan stole på. For å klare seg til de kommer seg i sikkerhet, må de holde sammen og passe på hverandre.

Flukt gjennom skogen

De bestemmer seg for å dra til pappan sin, hvor det er trygt. De flykter gjennom skogen, for å lettere kunne gjemme seg, men der kan også udyrene lett være skjult. Å overleve i skogen alene er vanskelig nok i seg selv. De har lite mat, og det er kaldt om høsten. I tillegg må de gjemme seg og alltid være på vakt for udyr.  

Fryktelig spennende

Boka er fryktelig spennende. Den viser hvordan folk forandrer seg under press, både på godt og vondt. Noen blir sterkere, modigere og klarer mer enn de noen gang hadde trodd. Andre blir desperate, selvopptatte og grådige. Boka setter hverdagsproblemer som oppvask og kresenhet i perspektiv. 

Det er koselig å lese om hvordan Abdi passer på Alva og motsatt. Abdi er en ansvarsfull storebror. Han måtte vokse opp veldig fort, når han får ansvar for både seg selv og søstra si. Alva er bare et barn. Hun er liten og morsom. Hun har full tillit til storebroren sin, og vil passe på han også. 

Denne boka er så spennende at man får gåsehud, men også så koselig at man blir varm om hjertet. Den anbefales absolutt! Boka passer for modige 9-13 åringer som liker spenning. 

Boka Udyr kan du bestille hjem her.