Bøker til skolestart

BarnebøkerBarn 4-6 årBøker til skolestart

Gjør skolestart til en god opplevelse, både for barn og foreldre! Her er tips til morsomme bøker barna kan lese selv – enten de er helt ferske lesere, eller kan lese litt fra før – og bøker som er fine å lese sammen.

Estimert lesetid 5min
Skolebøker, eple, fargeblyanter og klosser på pult
Vi har samlet bøkene som gir leselyst, bidrar til læring og engasjerer barna.

Leken oppvarming til skolestart

ABC for barske barn av Anne Østgaard og Johan Reisang (ill) er en morsom, rampete og kritikerrost ABC for barske små og store barn – perfekt til skolestart. Her er morovers med rim og rytme, lette å lese og lette å huske.

Hvert vers har en ellevill og fargerik myldreillustrasjon som er gøyal å utforske. ABC for barske barn – aktivitetshefte finnes også, med enkle og morsomme oppgaver beregnet på førskolebarn og småtrinnselever.

Populære bøker om å gå på skolen

Moralske dilemmaer i skolegården

« […] inspirerende, brukervennlig og nyttig. Ikke bare til bruk i barnehagen eller i barneskolen, men også hjemme i familiekretsen.[…]» skriver Finn Stenstad i Tønsberg Blad om Birte Svatuns Rett eller galt. Boka er en favoritt blant mange barneskolelærere, som daglig står overfor å skulle løse konflikter og moralske dilemmaer.

Kan ikke få rost denne boken nok! Den har korte historier med etiske utfordringer, som åpner for refleksjon og at barna selv skal finne fram til gode løsninger. Jeg har opplevd utrolig reflekterte samtaler og gode stunder med barna gjennom denne boken. Vi refererer også til denne i reelle situasjoner, hvor de selv opplever noe vanskelig. Da kan jeg spørre; husker du vi snakket om en lignende situasjon, hvilken løsning kom vi fram til da? Gull verdt!

Barneskolelærer

De største utfordringene barna møter rundt skolestart, spesielt de helt ferske førsteklassingene, er oftest sosiale, fremfor faglige. I denne boka finner dere fortellinger som gir barna (og også voksne) noe å gruble over, og et godt grunnlag for gode samtaler med barna om hva som foregår mellom elevene på skolen. For hva hvis noen biter deg, er det da i orden at du biter tilbake? Er det greit å lage sklibane av syltetøy på kjøkkengulvet bare du rydder opp etter deg? Skal en pizza bestandig deles likt? Er det alltid best å si det som er sant?

Sjarmerende serie

Klassen min_Helena Bross

Serien Klassen min av Helena Bross er en sjarmerende serie med gode historier, humor og gjenkjennelse for de yngste leserne. Det finnes til nå 21 bøker i serien, så her er det mye å ta av om barna liker den! Kan både leses selv av de som er på Leseløve-nivå, og er også fine å lese høyt sammen.

Bukkene Bruse begynner på skolen

Bøkene om Bukkene Bruse er trykket i til sammen over 400.000 eksemplarer – bare i Norge! De egner seg godt til å bli lest høyt for barna mellom 4-7 år, her er det mye voksne og barn kan le godt sammen av. I den nyeste boka Bukkene Bruse begynner på skolen er det altså duket for bukkenes skolestart, og de både gleder seg og er veldig spente. Men skolen har fått ny rektor – og det er ikke hvem som helst …

Bukkene Bruse Aktivitetsbok finnes også, med morsomme og akkurat passe utfordrende oppgaver til alle Bukkene Bruse-fans, pluss 60 klistremerker man kan bruke slik man vil.

Serien Løveunge (4-7 år)

Lettleste bøker finnes i ulike vanskelighetsgrader, og er fine å introdusere rundt skolestart. I serien Løveunge finner du bøker med kun én kort setning på hver side og relativt stor skrift. Her får de som er i gang med å prøve å sette sammen bokstaver til ord gleden av å kunne lese en hel bok selv!

Spennende fakta om haien

Les og lær ting du ikke ante om et av vår tids mest fryktede og fascinerende skapninger. Visste du for eksempel at haien har eksistert siden før dinosaurene? At haier kan lukte blod? Eller at de trenger hjelp til å pusse tennene?

Forfatteren av Hai, Henning Røed (f. 1955), er marinbiolog og har skrevet en rekke bøker for barn om det utrolige livet i havet.

Alle er redd for noe

Historien Pyse, om pysa Jon, er en gjenkjennelig og varm historie om å møte det du er mest redd for. Om å prøve å passe inn, ikke være annerledes. Og så finne ut at vi alle har noe vi er redd for.

Kari Stai er prisvinnende illustratør og forfatter. Mest kjent er hun for bildebøkene om de morsomme raringene, Jakob og Neikob.

Morsomme gåter og ordspill

«Hvem er dyrest i skogen? Rådyret!» Forfatter Lise Dragland er tekstforfatter med stor forkjærlighet for ordspill, og ble i 2018 tildelt NTBs språkpris. I Hvem i skogen? finner du gøyale gåter og ordspill for de aller ferskeste leserne. Og Regine Toften Holsts illustrasjoner gjør leseopplevelsen ekstra morsom.

Serien Min første leseløve (6-9 år)

Min første leseløve er tilrettelagt for 6 til 9-åringer. Bøkene har litt mer tekst enn Løveungene, men like fine illustrasjoner.

Verdens søteste dyr

Hvilket er egentlig verdens søteste dyr? Er det en kattunge? En ørkenrev? Eller kanskje et japansk dvergflyveekorn?

I Verdens søteste får du vite en masse morsomme og rare ting om dyr – og alle dyrene i boka er søte, enten de er store, små, runde, tynne, fargerike eller kullsvarte. Noen flyr, noen svømmer, andre klatrer, og noen kaster til og med snøballer!

Serien Leseløve (7-11 år)

Leseløve er tilpasset barn mellom 7 og 11 år. De er lette å lese, har korte linjer og stor skrift. Fortellingene er av varierende lengde, men krever litt bedre leseferdigheter enn Min første leseløve-bøkene.

Tyv i bursdagen

Bettina og tyven er den fjerde boka om Bettina, som nok en gang blir satt i en vanskelig situasjon: Hun har nemlig bursdag og får det hun ønsker seg aller mest, en liten koseskilpadde. Men plutselig blir den borte. Er en av venninnene virkelig tyven?

Sidsel Jøranlid har skrevet bøkene om Bettina. Hun er forfatter og journalist og trebarnsmor, og vet hva som rører seg blant småskolebarna. Monia Nilsen har sørget for illustrasjoner som gjør bøkene fulle av liv.