Bøker til skolestart som gjør barna trygge

BarnebøkerBarn 6-8 årBøker til skolestart som gjør barna trygge

Gjør skolestart til en god opplevelse, både for barn og foreldre! Her er tips til morsomme bøker barna kan lese selv – enten de er helt ferske lesere, eller kan lese litt fra før – og bøker som er fine å lese sammen.

Estimert lesetid 5min
Finn frem morsomme bøker for å øke leselysten! Og skaff noen aktivitetsbøker som barna kan kose seg med etterpå (Foto: Åsmund Holien Mo).

August er en spennende tid for en spesiell gruppe barn – for ikke å si foreldrene deres. Vi snakker selvsagt om skolestart! Snart skal små rygger kles i små ransler og følges til skolen for første gang på ordentlig. Da er det lurt å ha litt leseglede i sekken.

Vi har funnet frem gode boktips til både nybegynnere og viderekommende barn til skolestart. Men kanskje aller mest er dette bøker som inspirerer til leselyst og glede!

Hvordan begynner man på skolen?

Dette er et must for alle de som skal begynne på skolen for første gang i høst. I denne boka tar Anna Fiske for seg små og store spørsmål knyttet til skolestart. Hvordan begynner man på skolen? er en hjertevarm og inkluderende bok som er morsomt og fargerikt illustrert. Den tar barnas følelser på alvor, samtidig som den ufarliggjør den store overgangen det er å begynne på skolen. Aktivitetsheftet til Hvordan begynner man på skolen? er perfekt å kose seg med etter en liten leseøkt.

De typiske problemene som dukker opp

« […] inspirerende, brukervennlig og nyttig. Ikke bare til bruk i barnehagen eller i barneskolen, men også hjemme i familiekretsen.[…]» skriver Finn Stenstad i Tønsberg Blad om Birte Svatuns Rett eller galt. Boka er en favoritt blant mange barneskolelærere, som daglig står overfor å skulle løse konflikter og moralske dilemmaer. De største utfordringene barna møter rundt skolestart, spesielt de helt ferske førsteklassingene, er oftest sosiale, fremfor faglige. For hva hvis noen biter deg, er det da i orden at du biter tilbake?

Bukkene Bruse begynner på skolen

Bukkene bruse koser seg egentlig med å reise til Syden akkurat nå. Men før de dro dit, begynte de også på skolen. Disse bøkene egner seg godt til å bli lest høyt fra, for barna mellom 4-7 år. Her er det masse bra humor både for store og små. I Bukkene Bruse begynner på skolen er det altså duket for bukkenes skolestart, og de både gleder seg og er veldig spente. Men skolen har fått ny rektor – og det er ikke hvem som helst.

ABC for Barske barn

ABC for barske barn er en gjennomillustrert samling humoristiske og rampete tekster på rim. Denne blir det garantert morsomt å lese i sammen. Boken er laget nettopp for å vekke nysgjerrigheten rundt bokstaver og ord. Perfekt lesning til skolestart med andre ord. Det har også kommet et aktivitetshefte til denne boka. Og når dere er ferdige med å lære ABC, kan dere jo starte med den nye utgivelsen av Anne Østgaard, 123 for barske barn.

Sjekk også ut aktivitetsheftet til ABC for barske barn!

Løveunge-bøker, for de ferskeste leserne

Lettleste bøker finnes i ulike vanskelighetsgrader, og er fine å introdusere rundt skolestart. I serien Løveunge finner du bøker med kun én kort setning på hver side og relativt stor skrift. Her får de som er i gang med å prøve å sette sammen bokstaver til ord gleden av å kunne lese en hel bok selv!

Flaut

Flaut er en gjenkjennelig og varm historie om en gutt som heter Jon. Dette er definitivt en bok som andre barn kan kjenne seg igjen i. De fargerike Løveungebøkene med morsomme tegninger i, er perfekte bøker å starte med. Kari Stai er prisvinnende illustratør og forfatter. Mest kjent er hun for bildebøkene om de morsomme raringene, Jakob og Neikob.

Morsomme gåter og ordspill

«Hvem er dyrest i skogen? Rådyret!» Forfatter Lise Dragland er tekstforfatter med stor forkjærlighet for ordspill, og ble i 2018 tildelt NTBs språkpris. I Hvem i skogen? finner du gøyale gåter og ordspill for de aller ferskeste leserne. Og Regine Toften Holsts illustrasjoner gjør leseopplevelsen ekstra morsom.

Min første leseløve, med litt mer tekst

Min første leseløve er tilrettelagt for 6 til 9-åringer. Bøkene har litt mer tekst enn Løveungene, men like fine illustrasjoner.

Spis eller bli spist

Spis eller bli spist er den sjette boka i den populære Vitseløve-serien. Med denne blir det latterlig morsomt å lære å lese. Boka er fylt opp med vitser om dyr som er mat, mat som er dyr og andre som spiser eller blir spist. Har du hørt denne foreksempel: «Vet du hva som er verre enn å finne en mark i eplet du nettopp har tatt en bit av? Å finne en halv mark!» Hoho.

Leseløve, for de som leser helt selv

Leseløve er tilpasset barn mellom 7 og 11 år. De er lette å lese, har korte linjer og stor skrift. Fortellingene er av varierende lengde, men krever litt bedre leseferdigheter enn Min første leseløve-bøkene.

For fotballfrelste

Kasper og laget hans skal på fotballeir og overnatte borte. Men det er ikke så lett å legge seg når man er på fotball-leir! Dessverre straffer det seg dagen derpå når alle er trøtte. Hvordan skal de klare å vinne kampene da? Da Kasper-bøkene kom ut første gang, sa anmelder Morten Haugen: «Jeg håper at fotball- og bokelskende barn får sjansen til å lese disse bøkene. Lærere, foreldre og fotballtrenere bør absolutt også gjøre seg kjent med dem.»